Maakotkat muuttopuuhissa – Reitti kulkee Sastamalasta Nokian Taivalkunnan ylitse

Maakotka.

Keväinen ja sopivatuulinen sää on saanut maakotkat muuttamaan Pirkanmaan taivaalla kohti pohjoista ja koillista. Maakotkien muutto alkaa aikaisin – heti, kun säätilanne sen sallii. Viime torstain 14. ja sunnuntain 17. helmikuuta välisenä aikana Pirkanmaalta ilmoitettiin ainakin 20 muuttavaa maakotkaa ja kaksi lähinnä paikalliseksi tulkittua maakotkaa, tiedottaa Pirkanmaan lintutieteellinen yhdistys.

Pirkanmaan valtakunnallisesti tunnettu kotkien muuttoreitti kulkee Sastamalasta Nokian Taivalkunnan ylitse. Toinen mainio paikka tähystellä kotkia on Valkeakoskella Linnasten peltoaukealla. Muuttavia maakotkia voi havaita kuitenkin koko Pirkanmaan alueella.

Nuoria maakotkia kiertelee muuttoaikaan maamme eteläosissa. Huhtikuun ja syyskuun välisenä aikana nuoret kotkat voivat kierrellä Skandinaviassa ja jopa Kaakkois-Euroopassa asti. Vanhat aikuiset kotkat pyrkivät pysyttelemään lähellä pesimäpaikkojaan.

Nokialla ja Kangasalla tehtiin viime viikonlopun paikkeilla havainto pohjoista kohti muuttavasta piekanasta. Pitkin talvea maakunnassa on kierrellyt kymmenittäin merikotkia.

Nokian Taivalkunnassa Alasenlahden pelloilla tehtiin havainnot yhteensä kolmesta aikaisesta muuttavasta kiurusta. Pirkanmaan kautta pohjoiseen muuttavia pulmusia alkaa myös näkyä. Pulmushavaintoja on Lempäälästä ja Sastamalasta.

Kevät näkyy myös siinä, että pöllöjen soidin on alkanut tai on alkamassa. Nyt kannattaa lähteä tyyneen yöhön kuuntelemaan, jos pöllöt olisivat huhuilemassa. Tosin ainakin osassa Pirkanmaata (etenkin itäosissa) on tietojen mukaan varsin huono myyrätilanne. Näin ollen pöllöjen soidinaktiivisuus ja pesimisen aloittaminen ovat vielä hieman arvoituksellisia asioita.

Heti, kun säätä muuttuvat keväisiksi ja järvien sulat laajentuvat, lokkeja alkaa saapua kuuluttamaan kevättä. Nokialla Kulovedellä havaittiin jo 19. helmikuuta aikuispukuinen kalalokki. Isokoskeloiden, telkkien ja laulujoutsenten määrät alkavat kasvaa.

Talvehtimaan jääneet linnut ovat aloittelemassa kevätlauluaan. Mustarastaat, tiaiset, punatulkut ja viherpeipot ovat laulaneet jo pitkään, mutta viime sunnuntaina Nokialla Siurossa yritti jo paikalla talvehtinut koiraspeippo viritellä laulua.

Piekana.

Poimintoja