Tyrwäävät tarjoukset innostivat ostamaan – “Vammalassa palvelut vielä hyvällä tolalla”

7-vuotias Matias Koskelo osti Tyrwäyspäiviltä uuden jalkapallon.

Vammalan keskustassa kulki torstaina iltapäivällä tyytyväinen nuorimies. 7-vuotias Matias Koskelo oli lähtenyt äitinsä Karita Koskelon kanssa Tyrwäyspäiville ja ehtinyt haastatteluhetkellä tehdä ensimmäinen ostoksensa: jalkapallon. Kirkkaankeltainen pallo nostatti Matiaksen kasvoille varsin muikean ilmeen.

“Valitsin pallon värin perusteella”, hän esitteli toimittajalle löytöään.

Matias ei ollut Tyrwäyspäivillä ensimmäistä kertaa. Äiti Karita paljasti pojan olleen pariinkin kertaan apumiehenä Kirsi Jokirannan tapahtumassa pitämissä pop up -kahviloissa.

Torilta kaksikon matka jatkui vielä ainakin kahvilaan herkuttelemaan. Shoppailu ei ole Matiaksen mielestä ollenkaan vastenmielistä.

“Tykkään käydä kaupoissa”, hän tuumi.

“Varsinkin silloin, kun saat itsellesi jotain”, äiti jatkoi nauraen.

Punkalaitumelainen Päivi Seppä-Koskinen tutkaili Neon Sportin ulkoteltan valikoimaa 5-vuotias lapsenlapsi mielessään.

Tyrwäyspäivien merkiksi pitkin kaupunkia puhalletut oranssit ilmapallot kiinnittivät punkalaitumelaisen Päivi Seppä-Koskisen huomion.

“Ajattelin ensin, että onko täällä jokin vaalitapahtuma, mutta sitten muistin Tyrwäyksen”, hän naurahti.

Seppä-Koskinen oli liikkeellä alun perin työasioissa, mutta päätti pysähtyä katsomaan Neon Sportin tarjonnan. Urheiluliikkeestä hän aikoi suunnata ainakin tien toiselle puolelle Jokisen Outletiin.

“Lasten- ja naistenvaatteet kiinnostavat.”

Seppä-Koskinen kertoi käyvänsä Vammalassa kaupoilla silloin tällöin. Tapahtumista tutumpi on kuitenkin toisen naapurikaupungin eli Huittisten Hullu Yö.

“Toivottavasti Tyrwäyspäivistä tulee samanlainen perinne, joka saisi ihmiset yhtä sankoin joukoin liikkeelle.”

Inkeri Pyhälahti etsi itselleen kevätkenkiä Aseman Kengästä Leena Rusasen toimiessa makutuomarina.

Aseman Kengässä Inkeri Pyhälahti pyörähteli peilin edessä valkoiset kevätkengät jaloissaan. Vieressä makutuomarina seisoi Leena Rusanen. Sastamalalainen Pyhälahti kertoi osallistuneensa tapahtumaan joka kerta, Vammalasta kotoisin oleva mutta nyttemmin Rovaniemellä asuva Rusanen oli ensikertalainen.

“Etukäteen mietimme, missä kaikissa liikkeissä käymme. Järjestys oli Neon Sport, Kalliokoski, Jokinen, Aseman Kenkä ja vielä ajattelimme poiketa Lahjatalossa.”

Pyhälahti kertoi yrittävänsä aina suosia paikallisia palveluita. Hän liputtaa vahvasti Tyrwäyksen kaltaisten tempausten puolesta.

“Vielä vaan lisää meteliä ja enemmän näkyvyyttä, niin ihmiset lähtevät liikkeelle. Syksyn Tyrwäystä pitäisi mielestäni aikaistaa, nyt se on kovin myöhäiseen ja pimeään aikaan”, hän tuumi.

Rusanen harmitteli hiljentynyttä keskustaa.

“Onhan täältä hävinnyt monta liikettä vuosien varrella. Toivottavasti tällaiset tapahtumat puhaltaisivat vähän eloa kaupankäyntiin.”

Merja Tulonen oli tyytyväinen tekemiinsä löytöihin.

Tyrwäävät tarjoukset olivat saaneet liikeelle myös sastamalalaisen Merja Tulosen. Hän oli poikennut alusvaateostoksilla Putiikki Naiselle -liikkeessä ja ihastui Neon Sportin teltassa turkoosina hehkuvaan takkiin.

“Kyllä vähän väriä pitää olla”, Tulonen tuumi tyytyväisenä.

Hän huomasi keskustassa olevan torstaina enemmän vilskettä kuin normaalina viikonpäivänä.

“Toivottavasti tapahtuma toisi pirteyttä paikkakunnalle. Itse saan tarvitsemani palvelut pääosin Vammalasta, joten siinä mielessä tilanne on vielä hyvä.”

Tulosen mukaan pikkupaikkakunnilla on monesti parempi valikoima kuin ihmiset osaavat ajatella.

“Suuremmissa kaupungeissa mennään enemmän massojen ja muotisuuntausten mukaan. Pienemmillä paikkakunnilla saattaa olla enemmän kokoja ja malleja.”

Tyrwäyspäivät jatkuvat torstaina iltamyöhään, sillä suuri osa kaupoista palvelee kello 20 saakka. Tarjouskaupoille pääsee vielä huomenna perjantaina.

 • avatar Nimetön

  Putiikki Naiselle: alusvaatteet, Asuste Nikkanen: housut, Neon Sport: toppatakki lapselle ja Aseman kenkä: kengät itselle ja lapsille oli tämän kerran saldo. Katsastelemassa kävin myös Laukkukaupassa ja JR Pukineessa.
  Samalla kävin parissa liikkeessä, jotka eivät ole mukana tempauksessa. Kaikkien pitäisi kyllä olla.

  • avatar Nimetön

   Niin sitä pitää. Voi kunpa kaikki laittaisivat rahan kiertämään omassa kotikaupungissa.

   • avatar Anonyymi

    Onneksi ei laita. Paikalliset kiskurit riistävät ihmisiltä rahat, koska ei ole riittävästi kilpailua. Tästä kärsivät varsinkin vanhukset ja sellaiset joiden liikkuminen isompiin kaupunkeihin on vaikeaa. Onneksi moni pääsee esim Tampereelle ja moni osaa ja pystyy tilaamaan netin kautta. Tämä ei koske kaikkia Sastamalan kauppoja, vaan esimerkiksi elektroniikkaliikkeitä. Kaikilla pitäisi olla oikeus edullisiin tuotteisiin. Esimerkiksi vanhuksien ei pitäisi kärsiä siitä että eivät voi/osaa ostaa televisiota netistä. Heidän on nyt pakko “tukea” paikallista ja ostaa jopa monta sataa kalliimmalla sama laite. Väärin!

   • avatar Nimetön

    Pari viikkoa sitten oli torilla esittäytymässä nokialainen kansanedustajakandidaatti. Hän ihasteli Vammalan keskustan kauppojen määrää ja totesi, että Nokian keskusta on kuollut tähän verrattuna. Ankyröille tiedoksi, paikalliset kauppiaat myös maksavat veronsa tänne. On siinä muutama työpaikkakin. Hinnoista sen verran, että kodinkoneita ei kannata hakea Tampereelta kun hinnat ovat samat. Takuuasiatkit toimii täällä. Cittarin asiakkaina näköjään on huittislaisia ja suodenniemeläisiä. Bensalaskun hinta on sen verran, etten viitsi ajella. Vielä kaipaisin Vammalaan rautakauppaa. Nyt näiden paikallisten puuhastelijoiden yleisin tuote on “ei oo, voidaan kyllä tilata”

 • avatar Nimetön

  Kävin myös ostoksilla, tuin yrittäjää joka ei pitänyt ilmapalloja esillä eikä osallistunut tyrwäyspäivään. Myös heitä pitää tukea ja mielellään muulloinkin kuin alennuspäivänä.

  • avatar Nimetön

   Ei pidä tukea. Ei Sastamala ole mikään tukikylä jossa kaikkien on tuettava paikallisia yrityksiä omalla kustannuksellaan. Jokainen voi tukea (ei pidä, mutta voi) jos katsoo että on ylimääräistä rahaa. Jokaisella pitäisi olla oikeus reiluun edulliseen hinnoitteluun, jos joku kauppias siihen pystyy niin sellaista kauppaa on hyvä käyttää. Älkää nyt hyvät ihmiset ottako tuollaista asennetta että täällä ne yritykset ovat jotenkin erilaisia kun muualle, että ne ovat jotain avun tarvitsijoita. Yritys on liiketoimintaa jolla yrittäjä kartuttaa omaa varallisuuttaan ja jos maksat “ylihintaa” menee se yrittäjän kukkaroon. Kyllä ne yrittäjät tienaavat ihan tarpeeksi sillä hinnoittelulla mitä vaikka Tampereella, ei Sastamalainen yrittäjä tarvitse yhtään sen enemmän katetta kun Tamperelainen.

   • avatar Nimetön

    Missä kohtaa sanoin ostokseni olleen ylihinnoiteltu? Täällä Tyrväällä vaan ideologia on pääsääntöisesti sellainen, että ei periaatteesta osteta paikalliselta vaan lähdetään muualle/tilataan verkosta kauppiaan rikastumisen pelossa – tätä tarkoitan omalla tukemisellani. Mieluummin sama tuote samalla hinnalla omalta kylältä, kuin muualta. Jos hinta ei miellytä, voi kasvotusten myös tinkiä, jos osaa. 😉

 • avatar Nimetön

  Lapset pitävät tänään mielenilmaisun ilmastonmuutoksen takia. Kehottavat aikuisia tekemään asialle jotain. Mitä aikuiset vastaavat? Ostavat enemmän vaatteita! Lisäksi globaalisti lisätään tuottavuutta ja työntekoa. Ensin on työ ja sitten vasta kulutus. Mutta miksi se työ sivuutetaan tyystin ilmastonmuutoksen tarinoissa? Puhutaan ainoastaan kulutuksesta, vaikka se on vasta seuraus työstä.

  • avatar Nimetön

   Lapset eivät ymmärrä eivätkä oikeastaan voikaan ymmärtää ilmastonmuutoksen kompleksisuutta ja Suomen osuutta globaaliin muutokseen.
   He toimivat käytännössä aikuisten ohjaamina ilman itse muodostettua käsitystä asiasta.

   • avatar Nimetön

    Voi lapsia ja voi meitä aikuisia. Vaikeita asioita on meille pappoille ja mummuillekin. Mutta aikuiset eivät saisi käyttää hyväkseen lapsia poliittisessa vaalityössä.

   • avatar Nimetön

    Lapset ovat tämän ihan itse ideoineet. Ei siinä aikuiset lapsia mitenkään vaalityöhön käytä.

 • avatar Nimetön

  Ihmeissään tässä miettii, minkä valinnan tekee. Talous huutaa: Kuluta! Osta! Kuluttajalta vaaditaan: Säästä! Kierrätä! Näin iäkkäänä jo tietää, mitä tekee, mutta nuoremmilla voi olla ristiriitaisempaa.

  • avatar Nimetön

   Ja minä myös. Paras ilmastoteko. Ylimääräiset tavarat pistän kiertoon. Jos on tarkoitus “pelastaa maailma”, se ei ainakaan tavaroiden tuottamista lisäämällä ja markkinoimalla onnistu.

 • avatar Nimetön

  Ja vielä kolmaskin joka ei osta mitään muuta kuin hiukan ruokaa pakosta. Ei hetkauta tyrwäyspäivät vähääkään!

 • avatar Nimetön

  Minä ja mieheni käytiin ostamassa perjantaina Veikon koneesta pölynnieliä. Eli Imuri

 • avatar KK

  Vammalan keskustan liikkeiden hintataso on järkyttävä ja valikoima alkeellinen, en tosiaan tue paikallista riisto yrittäjää ja ostan vain kun saa 50% alella, ettei myyjälle vaan jää penniäkään voittoa.
  Isot ketjut myyvät halvalla, Tokmanni ja CM ja kun on kunnon alennukset niiden perässä kaupassa käydään, ei tulisi mieleenkään ostaa norm. hintaista.
  Olen erittäin hinta tietoinen kuluttaja ja netistä ostetaan paljon.

 • avatar Nimetön

  Ostan Vammalasta koska matka muualle maksaa. Minua ei haittaa, vaikka kauppias rikastuisi ja todennäköisesti ei rikastu.
  Ja kommentti nuorten ilmastonmuutosmielenosoitukseen: asia on tärkeä. Yksi helppo muutos kulutustottumuksissa olisi se että noutopöydistä ei otettaisi enempää kuin mitä syödään. (Satuin olemaan abiristeilypäivänä laivalla ja ruokajätteen määrä oli aivan järkyttävä.) Koskee tietysti yhtä lailla kaikenikäisiä.

 • avatar Nimetön

  “Pari viikkoa sitten oli torilla esittäytymässä nokialainen kansanedustajakandidaatti. Hän ihasteli Vammalan keskustan kauppojen määrää ja totesi, että Nokian keskusta on kuollut tähän verrattuna”

  No mutta tähän loppui nyt ruikutus Vammalan keskustan kaupoista.

  Nokialainen poliitiikko ja kansanedustajaehdokas puhuu Vammalassa vain totta,

  Niin totta kuin osaa.

 • avatar jokke mäkinen

  riistoyrittäjä ? katto tilastoja minkä verran yrittäjä tienaa. ainakin yksin sellainen. ja sopii hyvin että tilaat munkin tuotteen netistä. maksat vaan postikulut hinnan päälle vaikka voisit hakee mun kivijalkakaupasta ja säästäisit monta euroo- ja vammalaiset ei oo kovin hyviä hintatietoisia vaikka kuvittelevat. mulla asiakkaat etelä-suomesta kertovat että täällä halvemmat hinnat, hywä valikoima ja kiva palvelu

Kommentointi ei ole käytössä.