Tuholaistorjuja: “Kun oikein vihloo, tarvitaan reseptilääke”

Sastamalan Tuholaistorjunnan Rauno Heiskala liikkuu aina tunnuksettomalla pakettiautolla.

Keittiön tiskialtaassa silloin tällöin vilahtava sokeritoukka on harmiton vieras, mutta jos hopeakylkisiä siivettömiä hyönteisiä alkaa putkahdella listojen alta tai keittiön alakaapeista tämän tästä, on syytä ryhtyä vastaiskuun.
Aina omat konstit eivät kuitenkaan riitä.

”Se on vähän sama kuin ihmisellä: kun oikein vihloo, tarvitaan reseptilääke”, toteaa Rauno Heiskala.

Mies on tuore yrittäjä, jonka kaikkien haittaeläinten torjuntaan erikoistunut yritys Sastamalan Tuholaistorjunta näki päivänvalon keväällä.

Heiskala kertoo olleensa alalla noin 10 vuotta sitten, mutta vaihtaneensa hommia lainsäädännön muuttuessa. Aiemmin tuholaistorjuntaa sai tehdä kuka tahansa, mutta sittemmin työhön on vaadittu tutkinto.

”Pitkään kypsyttelin ajatusta oman yrityksen perustamisesta ja nyt, kun tuholaistorjujan pätevyys on takataskussa, ollaan tässä.”

Häpeään ei ole syytä

Sokeritoukkien lisäksi yleisimpiin haittaeläimiin kuuluvat muun muassa luteet, torakat, kuoriaiset, kärpäset, muurahaiset, jyrsijät, ampiaiset sekä haittalinnut, kuten pulut ja lokit.

Heiskalan mukaan haittaeläimen määritelmä on helppo.

”Oikeastaan mistä tahansa eläimestä voi tulla haittaeläin, kun sen esiintyminen häiritsee ihmistä.”

Yksityiskotien tuholaistorjunnan lisäksi Tampere-Turku-Pori -kolmion sisällä operoiva Heiskala toteuttaa haittaeläinhallintaa yrityksille. Esimerkiksi leipomoissa ja maatiloilla voidaan monitoroimalla ennakoida jyrsijöiden mahdollisesti aiheuttamia ongelmia.

Rauno Heiskala tietää monen arastelevan tuholaistorjujan kutsumista paikalle. Ihmiset saattavat esimerkiksi pelätä leimautuvansa epäsiisteiksi naapureidensa silmissä. Siksi mies liikkuukin aina tunnuksettomalla pakettiautolla.

”Haittaeläimet eivät ole millään tavalla yhteydessä kodin siisteyteen. Luteet voi kuljettaa kotiin vaikkapa ulkomaantuliaisena viiden tähden hotellista. Toki siistissä asunnossa on vähemmän haittaeläimille soveltuvaa ravintoa ja piilopaikkoja. Siistissä asunnossa ne myös havaitsee aiemmin, säännöllinen siivous onkin paras kotikonsti taistelussa tuhoeläimiä vastaan.”

Monesti asiakaskohteeseen mentäessä tilanne on päässyt niin sanotusti räjähtämään käsiin. Heiskala korostaakin varhaisen puuttumisen tärkeyttä. Esimerkiksi luteet ovat hanakoita leviämään. Yhdestä kerrostaloasunnosta ne voivat kulkea kaikkiin rappukäytävän koteihin.

Koko jutun voit lukea keskiviikon Alueviestistä.