Hyötyä ja huvia Tornihuvilassa – Suuri urheilunäyttely tarjoaa toiminnallisen aikamatkan

Tervetuloa Suureen urheilunäyttelyyn toivottavat museoamanuenssi Emma Kurki museonjohtaja Marja Hänninen-Tolvi.

Kilpanumero rintaan ja menoksi. Sastamalan seudun museon Suuri urheilunäyttely tarjoaa sadan vuoden toiminnallisen aikamatkan kilpaurheilun historiaan. Kaverin kanssa voi vetää väkikapulaa ja koululiikunnan ihania muistoja voi verestää – tai traumojaan terapoida – hyppypukilla.

Heti ensimetreillä näyttelyvierasta tervehtii Urho Lehto, yleisurheilija, joka menestyi erityisesti ottelijana. Tyrvään Voiman puheenjohtajakin 1920-30 -luvuilla toimineen urheilun monitoimimiehen lajeja olivat myös hiihto ja jalkapallo.

”Lehto oli tyypillinen aikansa urheilija, monitaituri. Muutos on valtava, jos vertaa siihen, miten nykyurheilijat ovat erikoistuneet usein vain yhteen lajiin”, juttelee museoamanuenssi Emma Kurki.

Kovia suorituksia paikalliset taiturit ovat tahkonneet viimeisen sadan vuoden aikana. Juoksipa eräs poika Kallialan kylästä jopa sadan metrin maailmanennätyksen. Suorituspaikkana oli Vammaskosken silta, olihan siinä hyvää suoraa tienpätkää keskeisellä paikalla.

”Kovan kinastelun päätteeksi suoritus kuitenkin hylättiin ajanottovirheeseen vedoten”, Kurki naurahtaa.

Sastamalassa – kuten muuallakin Suomessa – kilpaurheilu alkoi 1800-luvulla osana vapaapalokuntien toimintaa. Vuonna 1908 perustettu Tyrvään Voima oli paikallisista urheiluseuroista varhaisimpia, mutta ei suinkaan ensimmäinen. Nimittäin vuonna 1900 polkaistiin liikkeelle Tyrvään polkupyöräklubi.

”Viime vuosisadan alussa pyöräily oli todella suosittua. Pyöräsepillä riitti töitä, polkupyöräpajoja oli Suomessa useampi sata. Osat tilattiin ulkomailta, ja niistä koottiin persoonallisia luomuksia. Näyttelyn polkupyörässä on Sylvänteen osuuskaupan leima”, esittelee Kurki.

Näyttelyssä voi vaikka verestää omia liikuntamuistojaan.

Lajien kirjo ihastuttaa

Sastamalan seudun lentopalloilulla täyttäisi helposti koko näyttelyn, pala lentopallohistoriaa tiivistyy kattoon ripustetuissa kolmessa vaatekappaleessa: on keikyäläisen FC 57:n, Vammalan Kisan ja VaLePan Mikko Eskon ensimmäinen Mestaruussarjan pelipaita.

Nyrkkeilyssäkin seudulla on ollut monta kovaa tekijää. Hauska juttu on vanha lehtimainos, joka kertoo Kaalisaaressa järjestettävästä nyrkkeilyottelusta. Huvinumerona kolme miestä ottelee samanaikaisesti sidotuin silmin.

Yksittäisiä lajiesittelyjä ja urheilusankareita riittää. Sykähdyttävää on valtava lajien kirjo aina potkukelkkailusta raviurheiluun, voimistelusta shakkiin.

Kurjen mukaan sykähdyttävää on ollut myös urheiluseurojen nimien kirjo.

”Ennen seurojen nimet olivat paljon hauskempia. Yksi suosikeistani on ehdottomasti mouhijärveläinen Hahmajärven Köntys.”

Paas loikkien

Tornihuvilan kuistilla on pitkä mitta, jolla jokainen voi mittauttaa leiskautuksensa. Vauhdittomana hyppylajeja, pituus- ja korkeushyppy sekä kolmiloikka, suoritettiin vuoteen 1937 saakka. Paikkakunnan suuri mies ja viimeinen vauhdittomien hyppylajien suomenmestari oli pika-aiturinakin tunnettu Väinö Suvivuo. Hänen ennätyksensä pituudessa oli 3,33 metriä.

En saa aikaiseksi kengurun loikkaa. Jään Suvivuon tuloksesta kaksi metriä.

”Ihan hyvä suoritus noin kylmiltään”, kannustaa museoamanuenssi Kurki. ”Pientä treeniä, tekniikka haltuun ja ensi kerralla lenkkitossut jalkaan.”

Toden totta, näyttelyyn voi tutustua elokuun loppuun saakka. Ehkäpä kilpaurheilun tarinaa kertovan kokonaisuuden yhteyteen sopisi leikkimielinen hyppykisa – naisille, miehille ja lapsille sekä meille köntyksille tietty oma sarjansa. Kirjatkaahan tulokset ylös.

Hyvän mielen näyttelystä jokainen saa poistua voittajana – varsinkin jos on askarrellut itselleen kultamitalin. Museon puistossa voittajan sopii astella Saskyn lavasterakentajien nikkaroimalle podiumille ja ikuistaa elämänsä huippuhetki.

Näyttely on avoinna 1.10.−31.8.2020 Sastamalan seudun museossa, Marttilankadun Tornihuvilassa. Suuri urheilunäyttely on yksi Sastamalan 10-vuotisjuhlavuoden tapahtumista. Suuren urheilunäyttelyn pääyhteistyöyrityksenä toimii Levorannan Autoliike.

Näyttelyssä on esillä valtava lajien kirjo. Tyrväältä on ponnistanut mestareita moneen lähtöön.
Hiihdon eri vaiheita ja lajin kehitystä ilmentävät nämä kattoon kiinnitetyt sukset.