Saksitut: Historiallisen suuri rakennemullistus kerralla nieltäväksi?

Kun Sastamalan kaupunki perustettiin, se oli iso rakenteellinen uudistus. Se ei kuitenkaan juurikaan vaikuttanut asukkaiden elämään. Uusi kaupunki vaikutti eniten päätöksentekoon ja virkaihmishallintoon.

Nyt julki pantu sivistystoimen palveluverkkosuunnitelma 2030 onkin sitten historiallisen suuren rakennemullistuksen esivalmistelua. Jos paketti menee aikanaan edes osittain läpi, niin sen vaikutukset heijastuvat suoraan asukkaisiin. Tämä on huomattu jo ainakin sosiaalisessa mediassa, jossa kummastellaan sitä, että ovatko esille nostetut vaihtoehdot oikeasti luomassa lisää veto- ja pitovoimaa, vaiko romuttamassa niitä.

Vaihtoehdot kouraisevat syvimmin vanhaa Vammalaa ja Äetsää. Ne vähätkin niin sanotut kyläkoulut ovat uppoamassa historian havinaan. Toki Karkku ja Stormi jäisivät. Eikä taida Suomen kirjapääkaupungin imagoa helliä sekään, jos Karkusta ja Kiikasta lopetetaan kirjastot. Vai tulevatko automaatit tilalle?

Aikanaan Lauri Laurila valittiin Vammalan koulutoimenjohtajaksi pistämään alakouluverkkoa uusiksi. Niin hän tekikin vapauttamalla kouluja opetuskäytöstä. Laurilaa tituleerattiin Vammalan vihatuimmaksi virkamieheksi. Saakohan Pekka Kares nyt tuon manttelin?

Suunnitelma on niin suuri, että luottamushenkilöillä voi olla hankaluuksia niellä se kerralla päätökseen. Jos valtuuston odotetaan 2. maaliskuuta tekevän pitkälle meneviä linjauksia, niin ryhmät saavat tehdä täysiä päiviä jonkinlaisen yhteisymmärryksen löytämiseksi. Erilaisia näkemyksiä on varmasti runsaasti, joten äänestyksiä on luvassa.

Olisikohan sittenkin ollut järkevää viedä asiaa eteenpäin hieman pienempinä kokonaisuuksina: Mouhijärvi, yläkouluasia ja sitten läntinen ja keskustan alue? Ei ollut, sillä ilmeisesti luottamushenkilöt halusivat koko paketin kerralla nieltäväksi, tai ainakin jollakin tapaa linjattavaksi.

Hyvää näissä vaihtoehdoissa on se, että ne jättävät tässä rutinassa äärialueet eli Kiikoisten ja Suodenniemen kylät jokseenkin rauhaan. Niiden vuoro voi tulla myöhemmin, kun muutaman vuoden kuluttua tarkastellaan uudelleen väestökehitystä.