Lukijan kysymys: Mistä ilmestyivät linnunpöntöt Sastamalan pääkirjaston rantaan?

Lukijan kuva Sastamalan pääkirjaston rantaan kiinnitetystä pöntöstä.

Alueviestin lukija lähestyi toimitusta kuvilla linnunpöntöistä. Hän oli bongannut ne Sastamalan pääkirjaston rannasta viime viikolla.

“Ajatus on hyvä. Kukahan mahtaa olla pönttöjen takana?” lukijamme kysyy.

Sastamalan kaupunginpuutarhuri Suvi Isosävi ei osannut kertoa pönttöjen alkuperää.

“Pöntöt ovat minullekin uusi tuttavuus, en ole tietoinen kuka niitä on laittanut.”

Vaikka linnunpöntöt ovat tarpeellisia pesimäpaikkoja siivekkäille, ei niitä saa kiinnittää minne tahansa. Isosävi muistuttaa, että ennen kiinnitystä tarvitaan maanomistajan lupa.

“Jos haluaa kaupungin puistoihin kiinnittää pönttöjä, voi olla yhteydessä minuun, niin mietitään sopivia paikkoja yhdessä.”

Isosävi vinkkaa pönttöpuuhista kiinnostuneille, että Birdlife Suomen sivuilta löytyy tietopaketti linnunpöntöistä.

“Esimerkiksi niiden asennuskorkeudesta ja siitä, miten kiinnittää pöntöt niin ettei vahingoita puita.”

Kaupunginpuutarhuri toivoo, että pönttöjen asentajat huolehtisivat niiden kunnosta ja mahdollisesta puhdistuksesta vuosittain koko pöntön elinkaaren ajan.

Linnunpönttöjä on ainakin muutamassa puussa.

Birdlife Suomen ohjeet pähkinänkuoressa:

Pönttöjä voi ripustaa minne vain, esimerkiksi pihaan, puistoon tai metsään. Ripustamiseen tulee kysyä maanomistajan lupa. Pönttöjä kannattaa asettaa kaikenlaisiin metsiin. Eniten pulaa pesäkoloista on voimakkaasti käsitellyissä talousmetsissä.

Pöntön ripustuskorkeus riippuu lajista ja turvallisuudesta. Jos ilkivaltaa ei tarvitse pelätä, voi monet pöntöt ripustaa ilman tikapuita. Näin myös siivoaminen on myöhemmin helpompaa. Kunkin lajin suositellun ripustuskorkeuden voi tarkistaa Birdlife Suomen nettisivuilta.

Parasta ripustukseen on sinkitty rautalanka tai uv-suojattu naru. Tavalliset köydet ja narut haurastuvat ulkona nopeasti. Muovi voi aiheuttaa ongelmia metsäteollisuudessa. Älä naulaa pönttöä puuhun. Naulat eivät ehkä haittaa pihapuuta, mutta ajan mittaan ne löystyvät ja kannat työntyvät puun kasvaessa pöntön seinän ja kiinnityslistan läpi.

Pöntöt ripustetaan siten, ettei ripustuksesta aiheudu vahinkoa puulle tai pöntölle. Pönttö on kiinnitettävä niin tukevasti, ettei se kolise kovallakaan tuulella ja karkota lintuja tiehensä.

Pönttöihin on kirjoitettu vuosiluku.