Kaukolämpöverkko laajenee Vammalassa – “Valmistaudumme tulevaisuuteen ja asiakasmäärien kasvuun”

Näkymää Tampereentien varresta. Kaukolämmön runkoverkon putket ulottuvat aina Hoitokadulta Ojansuulle saakka.

Sopeuttamistoimista huolimatta Sastamalan kaupunki pitää huolta kaukolämmöstä. Sastamalan Lämpö Oy laajentaa runkoverkkoa tulevaisuutta ja huoltovarmuutta silmällä pitäen. Kaupunki omistaa yhtiöstä 80 prosenttia ja Adven Oy 20 prosenttia.

Sastamalan Lämmön toimitusjohtaja Jari Viitanen kertoo, että parhaillaan lisätään runkoverkkoa Ojansuunkadulta Hoitokadulle pitkin Tampereentien vartta.

”Kyseessä on rengasverkon jatkaminen. Se varmistaa sairaalan, terveyskeskuksen ja Hopun palvelukeskuksen lämmön kaikissa tilanteissa. Nyt alueelle tulee lämpöä toisesta suunnasta. Jos siellä tulee ongelmia, niin toista kautta saadaan lämpöä.”

Sairaala, terveyskeskus, vanhusten palveluasunnot ja Hopunkallio ovat kohteita, joissa lämmön saanti varmistetaan kaikissa olosuhteissa. Tampereentien työmaa ajoitettiin kesään siksi, että silloin ei tiellä liiku koululaisia, eli on ajateltu turvallisuutta.

Katse tulevaisuuteen

Tampereentien runkoverkon rakentaminen mahdollistaa myös Iisan alueelle vedettävät haarat.

”Valmistaudumme tulevaisuuteen ja asiakasmäärien kasvuun. Tällä hetkellä pohjoisen lämpöputkemme ulottuu Patrian alueelle ja eteläisin Vinkin vapaa-aikakeskukselle”, kertoo Viitanen.

Tampereentien jälkeen verkkoa jatketaan Kivisenojankadulla ja Sastamalankadulla.

”Kokonaisuudessaan investoimme tänä vuonna noin 300 000 euroa kaukolämpöverkkoon”, laskee Viitanen.

“Meidän lämpömme on ympäristöystävällistä”

Kaukolämpöä tuotetaan Advenin kaukolämpölaitoksella Vanerikadulla. Lämpöä tuotetaan bioenergialla eli lähinnä puuhakkeella.

”Kaukolämmöllä on hieman huono maine, koska Helsinki tekee sitä kivihiilellä. Meidän lämpömme on ympäristöystävällistä, ei tule juurikaan hiilijalanjälkeä ja lämpö on vielä edullistakin”, listaa Viitanen hyviä puolia.

Sastamalan Lämmöllä on kaukolämpöverkkoa noin 33 kilometriä keskustassa ja lähialueilla. Asiakkaita on 215 ja lisää tulee hiljaksiin. Asiakkaita on omakotilaoista kerrostaloihin ja liikeyrityksiin.

”Lähes kaikki keskustan kerrostalot ovat asiakkaitamme. Uusia asiakkaita tulee yleensä silloin, kun edessä on lämmitysjärjestelmän saneeraus. Jos se on tehty lähiaikoina, niin esimerkiksi öljykattila kannattaa käyttää loppuun saakka ja sen jälkeen miettiä kaukolämpöä”, huomauttaa Jari Viitanen.

Kaukolämmön runkoverkon laajennus alkaa Ojansuunkadun ja Tampereentien risteyksen tuntumasta.