”Kierrättäminen on nyt helppoa” – Virtasenpolulla neljä perhettä satsasi yhteisiin jäteastioihin

Finskan Harri Väkinen ja Manniset: Tuomas, Leevi, Lili ja Sini sylissään perheen lemmikkikoira.

Kuljetusliike Finskan jäteauto lipuu Virtasenpolkua pitkin Sastamalan Roismalassa. Tällä kertaa se ei ole noutamassa roskia pihoista, vaan on paikalla ihan vain jutunteon vuoksi.

Jäteauton kuljettaja Harri Väkinen morjenstaa Mannisen ja Niemisen perheen jäseniä ja puheet kääntyvät kierrättämisen helppouteen.

Parisen viikkoa käytössä ollut uusi, lajitteleva auto mahdollistaa kolmen eri jätelajin keruun kerralla. Tämä toivottavasti innostaa niin yksittäisiä kotitalouksia kuin taloyhtiöitäkin kierrättämään, Väkinen miettii.

”Onhan se kätevää, kun roskienkuljetusrumba vähenee. Joskus on ollut niinkin, että samassa pihassa on käyty kolme kertaa saman päivän aikana, kun kaikki jätteet on pitänyt kerätä erikseen”, hän sanoo.

Virtasenpolun omakotiasujat päättivät vuokrata Finskalta yhteiset jäteastiat lisätäkseen intoaan jätteiden lajitteluun sekä säästääkseen euroja.

”Idea tuli Niemisiltä ja kaikkiaan neljä taloutta on nyt mukana. Ajattelimme, ettei ole mitään järkeä kaikkien kuskata erikseen esimerkiksi muovia ja pahviroskaa Citymarketin kierrätyspisteelle”, Sini Manninen kertoo.

Tyhjennysväli voi harventua

Virtasenpolulla on jo huomattu yhteisten jäteastioiden hyödyt. Ympäristökin kiittää, kun esimerkiksi biojätettä ei enää päädy sekajätteeseen.

”Olemme huomanneet, että into lajitella ja kierrättää on nyt lisääntynyt entisestään, koska se on niin vaivatonta. Minulle tuli vähän yllätyksenäkin, miten paljon biojätettä perheessämme syntyy jo yhden päivän aikana”, Katri Nieminen kertoo.

Biojätteen kierrättämisellä on myös taloudellisia vaikutuksia, huomauttaa Tuomas Manninen:

”Kun se lajitellaan erikseen, sekajätteen määrä pienenee, eikä sitä enää tarvitse kerätä niin usein. Tyhjennysväli voi harventua jopa neljästä kahdeksaan viikkoon.”

”Moni voi ajatella, että biojäte alkaa näillä helteillä haista ja sitä pitää kerätä usein. Meidän kujalla on tällainen ilmastoitu jäteastia, jota ei välttämättä tarvitse tyhjentää kuin neljän viikon välein”, Tuomas toteaa.

Toistaiseksi Virtasenpolun talouksilla on vielä kaikilla omat sekäjäteastiat, mutta harkinnassa on siirtyminen isompaan, yhteiseen roskikseen.

Jäteastioiden vuokraaminen on toimiva ratkaisu

Mitä kuluttajan sitten tarvitsee tehdä, jos haluaa vaikka naapureiden kanssa ryhtyä yhteistuumin kunnolla kierrättämään?

”Ei paljon mitään. Soitto jäteyhtiöön, ja he hoitavat kyllä asiat kuntoon. Ilmoitus sekäjätteen tyhjennysvälin muutoksesta piti tehdä itse Forssan Jätelautakuntaan, mutta hakemukseenkin tuli suora linkki Finskalta”, Sini Manninen kertoo.

Mannisten ja Niemisten mukaan jäteastioiden vuokraaminen on ollut toimiva ratkaisu.

”Ei sitä voi varmuudella etukäteen tietää, miten paljon mitäkin jätettä syntyy. Meillä on jo kertaalleen vaihdettu pahvinkeräysastia isompaan versioon.”

Virtasenpolulla on huomattu, että into kierrättämiseen kasvaa, jos jätteiden lajittelu on tehty helpoksi.