Yleisöltä: Hoitajien puolesta – “Syyllisten kaivaminen on luokatonta”

Tarja Pitkänen kirjoitti viime viikon Alueviestin yleisönosastolla otsikolla ”Miksi vanhuksen elämällä ei ole väliä?”
Olen itsekin sitä mieltä, että tätä vuotta on ollut maaliskuusta alkaen tuskallista katsoa, hoitokodin asukkaiden, etenkin vanhusten, näkökulmasta.

Muistetaan nyt taas kuitenkin yksi asia; hoitajat eivät ole pahiksia tässä tilanteessa! Itseasiassa, hoitajat ovat oman terveytensä uhalla, etulinjassa, pukeutuneet suojavarusteisiin, joka päivä, keleistä ja huoneilman lämpötiloista huolimatta. Desinfioineet pintoja aamuin illoin, ja seuranneet kulloinkin muuttuvia määräyksiä, milloin tunnin, milloin päivän, milloin viikon välein.

Hoitajat yrittävät tuoda piristystä asukkaiden arkeen ja pitää hyvää mielialaa yllä, siitä huolimatta että asukkailla on paljon turhautumista ja pahaa mieltä, siitä että arjen normaalit, aiemmin piristystä tuoneet, kohokohdat on peruttu. Hoitajat ovat supernoloina ”olleet väijymässä” metrimittaisia tapaamisia, koska ohjeistukset ovat sellaisia olleet. Tai vielä nolompina ilmoittaneet, ettei asukkaan vointi salli juuri tänään juttubussiin nousemista.

Hoitajilla on omat elämät ja monella omat perheet, ja pelko siitä että joku perheenjäsenistä sairastuu. Hoitajien vapaa-aikaa on myös rajoitettu, velvoittaen työnantajan toimesta olemaan liikkumatta paikoissa, joissa koronatartuntaan on olemassa suurentunut riski.

Jos, tässäkin tilanteessa, joku kehtaa luokattomasti kirjoittaa, että ”hoitajat väijyvät tapaamistilanteita”, tai tartuttavat yhtälailla asukkaita, niin kyllä saattaa aika moni hoitaja pahoittaa mielensä. Onneksi tämä oli yhden ihmisen mielipide, eikä yhteiskunnallinen mielipide, sillä tällaisilla mielipiteillä vanhukset mätänevät pian niissä sängyissään yksin.

Hoitajat ovat myös tiedostaneet koronan vakavuuden, ja ymmärtäneet mitä seuraa ohjeiden noudattamatta jättämisestä. Hoitajien toiminnan ansiosta suuremmalta katastrofilta vältyttiin Suomessa.

Korona oli uusi uhka yhteiskunnalle, ja se on tehty, mikä parhaaksi on katsottu. Syyllisten kaivaminen, se jos mikä on luokatonta. Toivottavasti korona myös opetti kovemman kautta yhteiskuntamme vanhusten ja heidän hoitajiensa arvon.
Tässä siis minun mielipiteeni, silti väheksymättä yhtäkään omaista, tai tuskaa erossa oloista.

Sanna Mari Rosman

 • avatar paiviturja

  Minun ja omaiseni tapaamisia vahdittiin kolme kuukautta, jokaista sanaa ja jokaista liikettä. Tehdäänpä Sanna niin, että jättäkää työnne, niin katsotaan, mitä tapahtuu. Kyllähän maailmassa on muitakin töitä ja työpaikkoja.

 • avatar Mullikuhnuri

  Nyt kyllä Päivi päästelet persuksikin aika ruokotonta tekstiä. Jätetään fysioterapeutin palvelusi käyttämättä ja katsotaan, mitä tapahtuu. Kyllähän maailmassa on muitakin, asiakkaitten loukkaamista välttäviä yrittäjiä.

   • avatar Mullikuhnuri

    Mihin tarvitset kenenkään törkeyksiisi kyllästyneen nimiä? Haluaisitko maalittaa, kuten te persut tapaatte tehdä? Olet yksi persujen alamäen vauhdittajista, kiitos siitä!

   • avatar Jerry

    En ole persu, mutta en voi olla kommentoimatta Mullin perivasemmistolaisia möläytyksiä. Taas mennään riman alitse ja reilusti. Vasurityylillä . . .

   • avatar Mullikuhnuri

    Kiitos Jerry, että selvensit tilannetta. Ymmärrän nyt, että oikeisto ei aja sairaanhoitajien ja muiden elintärkeiden yhteiskunnan palveluiden työntekijöiden asiaa. Ei Kokoomuskaan välitä Sari sairaanhoitajasta, vaikka hänelle ennen vaaleja lirkutteleekin. Ehkä siirrynkin vasemmiston tai vihreiden äänestäjäksi, kun onnistuit kirkastamaan aatteellisen kotini minulle. Suosittelen muillekin samanlaista pohdintaa ja valintaa sydämellä. Ei haittaisänmaallista räyhäjengiä tai sieluaan lompakossa säilyttäviä ole syytä päästää hyvinvointiamme tuhoamaan.

   • avatar Jerry

    Keskustelu näyttää olevan hyvä viedä eri suuntaan, kun ei osaa aiheeseen vastata, niinkö?
    Kerropa nyt Mulli, että missä olen viitannut sairaanhoitajiin tai heidän työpanokseensa.

 • avatar exemäntä

  Sanna kirjoittaa asiaa!
  EI TÄMÄ OLE HOITAJIEN SYY EIVÄTKÄ LAIT JA ASETUKSET JA SÄÄDÖKSET OLE HOITAJIEN KEKSIMIÄ “KYYLÄÄMIS-/ ERISTÄMIS-JUTTUJA!!
  Hei HALOO -hyvin ovat työnsä tehneet!!
  Ja nämä TÄRKEÄT vierailut ovat koko ajan vieneet aikaa normaalista päiväjärjestyksestä, koska tosiaan aina yksi tapaaminen sitoo yhden hoitajan työaikaa muista tehtävistä.
  Eli ei hoitaja mene tapaamisia ihan vaan huvikseen “kyyläämään” – kukaan hoitajista ei halua lisätä muitten hoitajien työmäärää tällä tavoin.

Jätä kommentti