Marttilan vesitornin miljoonaremontti valmistui – komeuden kruunaa “valokranssi”

Marttilan vesitorni on nyt entistä ehompi.

Marttilan vesitornin kunnostustyöt ovat valmistuneet.

”Pientä viilausta ja loppusiivousta vaille”, tarkentaa Sastamalan kaupungin tekninen johtaja Kimmo Toukoniemi.

Alunperin vuonna 1977 rakennettuun torniin uusittiin julkisivuverhous ja katto. Tornin laitettiin eristeitä niin ulkovuoriin kuin sisäpuolellekin. Lisäksi vesialtaan sisälle asennettiin pussi ja säiliö sai uuden pinnoitteen. Urakkahintaa ensimmäisistä kunnostussuunnitelmista nosti tornin betonijalan tukeminen.

”Kaatumisvaarassa torni ei tietenkään ollut, mutta sen sisäpuolella näkyi seinissä pystysuuntaisia halkeamia.
Lisävahvistus toteutettiin runkoon kiinnitettävin pilarein, ja nyt se on nykyvaatimusten mukainen”, Toukoniemi sanoo.

Julkisivuverhouksessa säiliö sai pintaansa alumiinikomposiittikasetteja, jotka heijastavat valoa. Rungon väri on tummempaa harmaata kuin aiemmin.

Katon uusimisessa huomionarvoinen yksityiskohta lienee se, että sadevettä ei enää johdeta tornin sisälle vaan se valuu pois räystäältä.

Koko komeuden kruunaa jalka- ja säiliöosan liitoskohdan paikkeille sijoitettu valokranssi. Siinä on kahdeksan valoelementtiä. Inspiraatiota on saatu Nuupalan vesitornista, jonka valaistuksesta tuli kaupungille aikoinaan kiitosta.

”Mitään diskovaloja tornissa ei ole, sillä tarkoitus ei ole aiheuttaa häiriötä lähistölle. Molemmissa Vammalan torneissa värit ja niiden vaihtuminen ovat ohjelmoitavissa.”

Valoa pimenevään iltaan vesitorni luo todennäköisesti ensi viikon kuluessa, jolloin valaistus pitäisi saada käyttöön.

Kimmo Toukoniemi, Jarmo Heinonen ja Auvo Ahonen ovat tyytyväisiä remontin lopputulokseen. Kelpaa tornista avautuvaa maisemaakin katsella.

Uniikki omalla tavallaan

Pääurakoitsijana kunnostuksessa oli Skanska Infra, sähkötöistä vastasi Telilän Sähkötyö.

Monia maamme vesitorneja kunnostamassa ollut vastaava mestari Auvo Ahonen kuvailee Marttilan urakkaansa uniikiksi.

”Vaikka vesitornit olisivat samantyyppisiä, jokainen on omanlaisensa.”

Remontin haasteet liittyvät työmaan olosuhteisiin, korkeuteen ja toisaalta ahtauteen. Ei ole aina yksinkertaista hinata kaikkia rakennustarpeita ja työkaluja telineille yli kolmenkymmenen metrin korkeuteen.

”Huipulla tuulee aina. Maisemat Sastamalassa ovat upeat, ihan ei taida kaikkia paikkakunnan kirkkoja tuolta yläilmoista nähdä”, Ahonen tuumaa.

Huoltovarmuus pelissä

Remontti rokotti Sastamalan Veden taloutta miljoonalla eurolla. Vaihtoehtoja ei ollut, sillä Marttilan vesitorni on olennainen osa kaupungin vedenjakelun huoltovarmuutta, Toukoniemi korostaa.

Vesitornin tärkeyttä ei siis sovi vähätellä. Sastamalan Veden käyttöpäällikkö Petri Jääskeläinen sai muistutuksen aiheesta kesällä, kun Marttilan alueella tuli vesijohtovuodon takia ongelmia vedenjakelussa.

”Vaikka olin kesälomalla, niin jokunen harmaa hius minulle varmasti tapauksen johdosta tuli”, hän naurahtaa.

Vettä pumpataan verkostoon mahdollisimman tasaisesti ja vesitornin avulla kulutushuippuja voidaan tasoittaa – jotta veden saanti koko Vammalan keskustan alueella voitaisiin kaikissa olosuhteissa turvata, on vesitornin oltava kunnossa.

”Sen säiliöön mahtuu tuhat kuutiota vettä kerralla, ja pumppaamalla vettä on mahdollista saada alueelle noin sata kuutiota tunnissa”, Jääskeläinen selvittää.

Marttilan torni sijaitsee paikallaan mäen päällä siitä syystä, että varsinkin aiemmin vesitornit haluttiin rakentaa korkealle asutuksen yläpuolelle, jotta vesi olisi myös omalla paineellaan johdettavissa verkostoon.

Myös säiliöosan päällä sijaitseva “koppi” uusittiin.
Vesitornin huipulla sijaitsevista kaiuttimista kuuluu kauas, jos on tiedotettavaa kaupunkilaisille.
Vesitornin sisäseinissä on pieniä pystysuuntaisia halkeamia. Siksi tukipilarit oli hyvä asentaa betonijalan vahvistukseksi.
Kierreportaita ylös ja alas – 172 askelmaa.
Tornin säiliöosan alapuolella kiertää valokranssi.
Marttilan vesitorni.

Huipulla tuulee! Katso video vesitornilta:

https://www.facebook.com/199760066784102/videos/786807022152121/