Rytmikäs musiikki kantautuu jo jäähallin parkkipaikalle. Vähän matkan päässä, Ympäristöpuiston reunalla kymmenkunta nuorta ja vähän vanhempaa heittelee kiekkoja koreihin.
Heittäjien joukossa on myös Huittisten kaupungin hallintojohtaja Sami Ylipihlaja, joka näyttää yhdessä frisbeekiekkovalmistaja Prodiscuksen toimitusjohtaja Kai Vesan kanssa, miten vasta-avatussa puttipelipuistossa voi pelata.
Tunnelma on leppoisa ja kiekot kolahtelevat niin koreihin kuin niiden ohi. Suorituksia kommentoidaan leikkimielisen kepeästi. Jollei tietäsi, voisi luulla, että koolla on pitkäaikainen harrastusporukka, joka treenaa tutussa paikassa.
Totuus on kuitenkin aivan toinen. Vielä kuukausi sitten puttipelipuisto oli pelkkä haave Ylipihlajan päiväunissa.
”Sanotaan, että kaupungilla asiat etenevät tuskaisen hitaasti. Tämä on hyvä osoitus siitä, että joskus asiat voivat tapahtua myös todella nopeasti”, hallintojohtaja naurahtaa.
Ylipihlaja on ollut aktiivinen frisbeeharrastaja kymmeniä vuosia. Ajatus puttipelipuistosta virisi jo muutamia vuosia sitten Kaliforniassa, jossa Ylipihlaja kävi pelaamassa erään panimoalueen pihalla, aina vaihtuvalla radalla.
”Tampereella asuessani harrastimme puttiliigaa liikutettavilla koreilla eri puolilla kaupunkia. Musiikki soi ja pidimme pientä kisailua yllä. Lauttakylän puttipelipuistossa lähdin viemään ajatusta siihen suuntaan, että korit sijoitetaan pysyvästi yhteen paikkaan ja tehdään heittopaikat niiden ympärille”, Ylipihlaja taustoittaa.
Aamusta iltaan, ympäri vuoden
Huittisissa oleva puttipelipuisto on Ylipihlajan mukaan tiettävästi maailman ensimmäinen. Hänellä onkin vankka usko, että Huittisista tullaan jatkossa ottamaan mallia.
”Frisbee-skeneen ei ole tullut pitkään aikaan mitään uusia juttuja ja puttailu on jäänyt vähän unohduksiin. Tämä on ikään kuin uudenlainen tapa lähestyä koko lajia.”
Yksi puttipelipuiston suurimmista valteista on se, että puttailua on mahdollista harrastaa aamusta iltaan, ympäri vuoden.
”Pelialue on rakennettu valaistulle paikalle, joten harrastaminen onnistuu myös pimeinä syysiltoina. Uskonkin tämän harrastusmuodon näyttävän kyntensä sitten kun maassa on lunta, eikä maastossa heittäminen kelien puolesta onnistu.”
Puttipelipuistoidea sai Vesan mukaan koko harrastajapiirin innostumaan.
”Tämä monipuolistaa lajin harjoittelua hienolla tavalla. Samin idea on herättänyt valtavasti kiinnostusta ja kerännyt huomiota harrastajapiireissä ympäri Suomea”, hän kertoo.
Kaksi koria, yhdeksän heittopaikkaa
Puttailuharrastuksen aloittaminen on tehty Huittisissa mahdollisimman helpoksi. Puttipelipuistossa on taulu, josta löytyy ohjeet kolmen eri pelin harrastamiseen.
Pelivälineitä on mahdollista lainata kirjastosta tai liikuntapalveluiden kautta. Myös kouluille on tarkoitus antaa omat kiekot käyttöön.
”Alueella on kaksi koria, joiden ympärille on merkitty yhdeksän heittopaikkaa. Paikat muuttuvat haastavammiksi pelin edetessä. Valmiiden pelien lisäksi tänne voi tietenkin tulla myös ihan vaan puttailua harjoittelemaan”, Ylipihlaja sanoo.