Nimi ”Äetsän kirkonkylä” aiheuttaa loputonta sekaannusta ja epätietoisuutta sekä heikentää Keikyän näkyvyyttä

Äetsä-talo
Äetsä-talo valmistui Keikyän kunnanvirastoksi vuonna 1977. Kiikan ja Keikyän yhdistyttyä se palveli Äetsän kunnanvirastona vuoden 2008 loppuun. Vuodelta 2003 olevassa valokuvassa valtuustosalin ulkoseinää koristaa Äetsän vaakuna. Kuva: Samuli Kinnari.

Sastamalan kaupungissa on taajama, jolla on erikoinen nimi: Äetsän kirkonkylä. 

Erikoinen se on siksi, että Äetsän kunnan olemassaolo päättyi kuntaliitoksen myötä jo vuonna 2009 ja peruskartan uusimmassa versiossa vuodelta 2011 perinteinen nimi Keikyä korvasi kaupunginosan nimenä Äetsän. Peruskartasta Äetsä-nimistä paikkaa ei löydy.

Tilastokeskuksen mukaan taajama on rakennustihentymä, jossa on vähintään 200 asukasta. Taajama ei ole riippuvainen hallinnollisista aluerajoista, joten se voi ulottua useamman kuin yhden kunnan alueelle.

Olen ymmärtänyt, että vuodesta 2000 lähtien taajamien määrittely on tehty kokonaan koneellisesti rakennusten koordinaattitietoihin perustuen. Taajamarajauksen tuloksena saatujen taajamien pohjalta tuotetaan taajamittaisia väki- ja rakennustilastoja.

Olen myös ymmärtänyt, että taajamien nimet Suomessa eivät ole virallisia. Taajamien nimeämisessä Tilastokeskus on pyrkinyt huomioimaan paikallisesti tunnetut nimitykset. Yleensä nimet perustuvat peruskarttaan, mutta joskus Tilastokeskus on ollut yhteydessä myös kuntiin tai kylätoimikuntiin.

Siksi kysyn, miksi on taajama ”Äetsän kirkonkylä”, mutta ei taajamaa ”Keikyä”? 

”Äetsän kirkonkylä” aiheuttaa loputonta sekaannusta ja epätietoisuutta sekä heikentää Keikyän näkyvyyttä Sastamalan kaupungissa. Keikyän taajama on kuitenkin kaupungin toiseksi väkirikkain taajama ja ansaitsee sen mukaisen näkyvyyden. Lisäksi Kokemäenjoen rannat kolmine siltoineen ovat tavattoman luonnonkauniita. Eikä matka Keikyästä Tampereelle niin kovin kummoinen ole Suomen mittakaavassa.

Entistä Äetsän kuntaa pidetään yleisesti esimerkkinä epäonnistuneesta kuntaliitoksesta. En pidä hyvänä ratkaisuna sitä, että alenevan väkiluvun Sastamalassa Keikyän taajamalle on annettu epäonnistuneen luuserin eli ”Äetsän kirkonkylän” nimi.

Viime aikoina olemme saaneet lukea Sastamalan kaupungin vaikeuksista. Ettei vain Sastamalan kaupunkikin joutuisi epäonnistuneiden kuntaliitosten listalle. Keikyän kunta oli ennen kuntaliitosta ympäri Suomen kadehdittu teollisuuskunta. Taajaman nimenä Keikyä toisi sen vuoksi takaisin Sastamalan eteläisimmällä osalla ollutta positiivista mielikuvaa.

Esitän edelliseen viitaten Sastamalan kaupungille, että kun Tilastokeskuksen seuraava taajamaluettelo julkaistaan, siinä on Keikyä-niminen taajama. Tällöin nimi perustuu peruskartan viralliseen nimeen, mikä on yleisin tapa nimetä taajama. Ja jää se epäonnistumisen painottaminen vähän vähemmälle.

Heikki Elo, Pirkkala

  • avatar Paikallinen

    Perin kohteliasta kutsua epäonnistuneksi luuseriksi Äetsää, ja vielä omalla nimellä. Ei keikyä ketään kiinnosta, Äetsänä se suunta tunnetaan.

Kommentointi ei ole käytössä.