Tämänhetkisen tiedon mukaan Sastamalan keskustan alueella ja liepeillä on ensi syksynä aloittamassa koulutiensä yhteensä 90 lasta. Heistä 23 asuu Marttilan koulun alueella, Muistolan alueella asuu 37 ja Vareliuksen koulun alueella 30.
Julkisuudessa keskustelua on herättänyt erityisesti Marttilan koulun alueella asuvien tulevien ekaluokkalaisten määrä. Sastamalan kaupunki kun ei ole perustamassa ensimmäistä vuosikurssia kyseiseen opinahjoon. Kaupunginvaltuusto on linjannut Marttilan koulun toiminnan loppumisesta jollakin aikavälillä.
Vaikka aloittavien ekaluokkalaisten määrä Marttilan alueella on nyt aivan toinen kuin viime syksynä, jolloin se oli 11, ei ensimmäistä luokkaa ole kasvatusjohtaja Pekka Kareksen mukaan järkevää perustaa. Syynä ei ole pelkästään valtuuston kouluverkkoa koskeva linjaus, vaan oppilasmäärien kehitys koko Sastamalan keskustan alueella.
”Ekaluokkalaisia on ensi vuonna nykyistä vähemmän Muistolan ja Vareliuksen koulujen alueella. Marttilan alueen oppilaat sopivat hyvin Muistolaan ja Vareliukseen, eivätkä luokkakoot silti kasva ylisuuriksi”, Kares toteaa.
Kares korostaa, että vasta ilmoittautumisien, toissijaisen koulupaikan päätösten ja oppilaskohtaisten ratkaisujen jälkeen voidaan sanoa tarkasti tulevien luokkien koot, mutta lähikouluun osoittamisen perusteella oppilasmäärät jakautuvat seuraavasti: Muistola 49 ja Varelius 41.
Muodostettavia luokkia on yhteensä 6, joista kaksi on pienryhmäluokkaa. Pienryhmän koko ei saa lain mukaan ylittää 10 lasta, ja yleensä ryhmän koko vaihtelee 5-10 lapsen välillä.
”Jos Marttilassa olisi ekaluokka, jäisi Muistolaan vain 37 ja Vareliukseen 30 oppilasta, kun heidät sitten jaettaisiin kahteen luokkaan ja pienryhmään, olisivat ryhmäkoot todella pienet”, Kares tuumaa.
Marttilan koulun lakkauttamista on perusteltu säästösyillä. Ensimmäisen luokan perustamatta jättämisestä säästyy yhden opettajan palkkaus eli vuositasolla noin 50 000 euroa. Oppilaiden sijoittuminen Muistolaan ja Vareliukseen ei vaadi lisäresursseja.
Vareliuksessa tänä vuonna isot opetusryhmät – Poikkeustapaus?
Tänä lukuvuonna päätös jättää ensimmäinen luokka perustamatta Marttilaan, toi hieman yllättäen 8 oppilasta 11:sta Vareliuksen kouluun. Siellä ekaluokkalaisia on tällä hetkellä 56, mikä on paljon. Kahdessa yleisopetuksen ryhmässä oppilaita on 23 ja 24.
Perusopetuslaissa ei määritellä opetusryhmien koon ylärajaa, mutta laatukriteereistä löytyy suositus opetusryhmien enimmäiskoosta, joka on 20-25 oppilasta. Vareliuksessa on menty ylärajaa hipoen.
Kasvatusjohtaja tietää, että pienryhmän ja yleisopetuksen oppilaat saattavat esimerkiksi liikuntatunneilla tai taitoaineissa olla yhdessä, minkä vuoksi ryhmäkoot voivat näissä aineissa olla joskus kolmenkymmenen kieppeillä. Tällöin opettaja ei kuitenkaan yleensä ole ryhmän kanssa yksin, vaan hänen tukenaan on avustaja tai avustajia.
Pekka Kares, miten kaupunki varmistaa, etteivät ryhmäkoot jatkossa kasva jossakin koulussa liian suuriksi?
”Jos jonakin vuonna kävisi niin, että johonkin kouluun olisi tulossa todella suuri määrä oppilaita, heitä pyrittäisiin tarpeen mukaan ohjaamaan toiseksi lähimpänä heidän kotiaan sijaitsevaan kouluun. Pidän tällaista tilannetta kuitenkin erittäin epätodennäköisenä.”
Pekka Kares, jos kaikki Sastamalan keskustan alueen lapset on tulevaisuudessa tarkoitus mahduttaa Muistolan ja Vareliuksen kouluihin, tehtiinkö uuden koulurakentamisen airuesta, Vareliuksen koulusta jo lähtökohtaisesti liian pieni? Vai mitä sanoo oppilasennuste?
”Koulusta ei tehty liian pientä. Ensi vuonna Vareliuksessa on Marttilan koulun ekaluokkalaiset mukaan lukien 259 oppilasta. Oppilasmäärät ovat laskusuunnassa, muuttoliike ei tätä kokonaan korvaa. Tämän vuoden syntyvien määrä jää koko kaupungissa alle 150 lapsen. Kun mitoitusta Vareliukseen tehtiin arvioitiin jopa, että koulusta tehdään liian suuri.”
Marttilan koulua koskeva päätös sisältyy Sastamalan ensi vuoden talousarvioon. Kaupunginvaltuusto käsittelee budjettia tulevana maanantaina.
Kommentointi ei ole käytössä.