Lukijamme kysyvät rokotusjärjestyksestä – Sastamalassa pyritään ensin tavoittamaan yli 85-vuotiaat

Pfizerin koronarokote on moniannospullossa. Ennen käyttöä rokote sulatetaan ja siihen sekoitetaan suolaliuosta. Kuvituskuva: Alueviestin arkisto / Laura Haavisto.

Lukijoidemme keskuudessa on herännyt kysymyksiä rokotusjärjestyksestä. Toimitukseen on tullut aiheen tiimoilta parikin sähköpostia. Milloin alle 80-vuotiaat riskipotilaat ja monisairaat rokotetaan? Miksi Sastamala kertoo nyt seuraavana vuorossa olevan yli 85-vuotiaiden rokottamisen, kun THL:n ohjeen mukaan pitäisi aloittaa pikaisesti yli 80-vuotiaiden rokotukset? Eivät kai kunnat nyt lähde laatimaan omia ohjeitaan?

Sastamalan sosiaali- ja terveysjohtaja Päivi Tryyki kertaa rokotusjärjestyksen. Hoivakotien asukkaiden jälkeen väestöstä rokotusvuorossa ovat ensin yli 85-vuotiaat, sitten muut yli 80-vuotiaat, yli 75-vuotiaat ja sitten muut yli 70-vuotiaat. Heidän jälkeensä rokotetaan riskiryhmät, toisin sanoen sellaiset henkilöt, joilla on vakavalle koronataudille altistava perussairaus.

”Edellä mainittu on kansallisen rokoteryhmän linjaus, ja voi toki muuttua rokotteiden saatavuuden mukaan. Iäkkäimmät ihmiset pyritään rokottamaan ensin”, hän korostaa.

Sotesin alueella Sastamalassa ja Punkalaitumelle iäkkäät hoivakotien asukkaat on saatu viime viikon aikana rokotettua ensimmäisen rokoteannoksen osalta. Kun ensivaiheen vanhukset ja hoivatyöntekijät on rokotettu, on yli 80-vuotiaiden kuntalaisten vuoro.

”Rokotukset piti päästä aloittamaan 1. helmikuuta, mutta nyt näyttää siltä, että aloitus siirtyy eteenpäin, koska rokotetta ei ole saatu tarpeeksi.”

Rokotusaikoja varten käyttöön tulee sähköinen ajanvaraus sekä puhelinajanvaraus, Tryyki kertoo.

Yli 85-vuotiaille pyritään jokaiselle soittamaan aika, säännöllisen kotihoidon asiakkaiden osalta kotihoito huolehtii ajanvarauksesta.

Tryyki toteaa, että ohjeena tosiaan on aloittaa yli 80-vuotiaiden rokotukset niin pian kuin mahdollista, mutta aloitusajankohta ja volyymi on täysin kiinni rokotteiden saatavuudesta.

“Rokotteiden saatavuus määrittelee, mille ryhmille ajanvaraus kannattaa aina kerrallaan avata. Ei ole tarkoituksenmukaista, että kaikki pyrkivät linjoille yhtä aikaa. Ajanvaraus pyritään avaamaan kerrallaan sille määrälle kuntalaisia, jolle aikoja on sillä hetkellä annettavissa.”

Sotesin alueella yli 70-vuotiaita kuntalaisia on noin 6000, ja heistä 80 vuotta täyttäneitä on noin 2400, joten myös tuota vanhempaa ikäryhmää täytynee Tryykin mukaan jakaa aikojen suhteen.

Rokotusaikoja siis annetaan näillä näkymin ensin yli 85-vuotiaille, ja sen jälkeen muille yli 80-vuotiaille.

“Kuntalaisten tavoittelu – eli heille soittaminen – aloitetaan iäkkäimmistä, yli 85-vuotiaista. Heidän jälkeensä soittoja jatketaan muille yli 80-vuotiaille.”

“Mikäli rokotteiden saatavuus paranee niin, että tiedämme viikkoja etukäteen varmasti meille viikottain tulevan rokotemäärän, pystytään ajanvarausta laajentamaan pidemmälle ajanjaksolle”, Tryyki selvittää.

 • avatar khomsan

  Tryykille terveisiä työperäistä keuhkoahtaumaa toiminta 38% 72 v. oletko tosiaan sitä mieltä
  terveet nuoremmat ensin, olet oikeassa vanhoista sairaista, jonon hännille työperäiset sairaudet
  Ole varovainen paperinpölyä voi nenään tulla siivouta pöytäsi hyvin.
  Terkkuja Pena

  • avatar Jerry

   Ikävää, että sairastat, Pena. Mutta keitä nuorempia oletat rokotettavan ennen sinua?
   Rokotusjärjestys lukee selkeästi Tryykin haastattelussa: “rokotusvuorossa ovat ensin yli 85-vuotiaat, sitten muut yli 80-vuotiaat, yli 75-vuotiaat ja sitten muut yli 70-vuotiaat”.
   Sinä kuulunet tuohon ‘muut yli 70-vuotiaat’-porukkaan, jos sinua ei kutsuta sairautesi takia ennen sitä.

 • avatar anneuusimaa

  Saako samaan aikaan puoliso rokotuksen mieheni kuuluu 1 riskiryhmään on verensokeri tapletti hoidolla ja verenpaine ja muutakin mieheni on 72 itse 60

Kommentointi ei ole käytössä.