Neljällä vuosikymmenellä Vammalan kaupunginjohtajana toiminut Matti Pulli kuoli viime joulukuun 19. päivänä. Hän oli Kirvussa 11.6.1932 syntyneenä ”Karjalan poikia”. Nuori lainopin kandidaatti aloitti uransa Hämeenlinnan kaupunginviskaalina ja oli sittemmin eri tehtävissä Iisalmessa ja Rovaniemellä.
Pullin tullessa v. 1968 Vammalaan Suomessa elettiin teollistumisen kasvun vuosia ja sotien jälkeisten suurten ikäluokkien aikuistumisen aikaa. Maaseutukeskuksessa Vammalan kauppalassa oli muutama vuosi aikaisemmin alkanut toimia erilaisia teollisuuslaitoksia, mukana myös uusia pienteollisuusyrityksiä. Nuorten muuttoliike kaupunkiin oli vilkkaimmillaan.
Uusien teollisuus- ja asuntoalueiden takia kaavoittaminen oli ajankohtaista eri puolilla kaupunkia. Omakotitalojen rakentaminen oli runsasta usealla eri vuosikymmenellä. Matti Pullin johdolla rakennettiin valtaosa kaupungin nykyisestä infrastruktuurista, kunnallistekniikasta eli vesi-, viemäri- ja katuverkosta. Samoin toteutettiin kaupungin vuokra-asuntorakentaminen eri puolille kaupunkia, sillä asuntopula oli jatkuvaa. Nämä asiat olivat kaupunginjohtajan ja luottamushenkilöiden ajankohtaisia aiheita.
Kaupungin väkiluku kasvoi ja samaten kaupungin liike-elämä. Ympäristökuntien kanssa yhteistyössä terveydenhuoltoa kehitettiin. Rakennettiin uusi sairaala (1969), joka palvelee yhäti monipuolisena laitoksena myös maakunnan asukkaita Tays Sastamalana. Samalle alueelle rakennettiin kansanterveyslain mukainen terveyskeskus, jota Pullin aikana myös laajennettiin useita kertoja.
Hyvät julkiset palvelut ovat kaikkien alueen asukkaiden tavoitettavissa. 1960-70-luvuilla Suomen koulujärjestelmää uudistettiin niin, että kaikilla on samanlaiset, varallisuudesta riippumattomat mahdollisuudet opiskella. Peruskoulun kehittämisessä Vammala oli ensimmäisten joukossa.
Peruskoulun kokeiluvuosien aikana Vammalan kaupunki valmistautui Karkun ja Tyrvään kuntien kanssa rakentamaan yhdessä uutta yläasteen rakennusta, Sylvään koulua, joka aloitti toimintansa 1973 Suomen ensimmäisenä peruskoulurakennuksena. Saman vuoden alusta tehtiin ensimmäinen kuntaliitos, jolloin Karkku ja Tyrvää liittyivät Vammalaan.
Ammattikoulu oli aloittanut 1950-luvun lopulla ja sitä laajennettiin ja kehitettiin koko Matti Pullin kaupunginjohtaja kauden ajan. Matti Pulli puolusti voimakkaasti uuden, ajanmukaisen pääkirjaston rakentamista. Se valmistui vuonna 1988. Liikuntapuolella varsinkin uimahallin rakentaminen oli Pullin tärkeänä tavoitteena, mutta se ei toteutunut ainakaan hänen aikanaan.
Ystävyyskaupunkitoiminta oli hänen sydäntään lähellä. Hän arvosti suuresti ystävyyssuhteita sekä Venäjän Kashiniin, Pohjoismaihin, Unkariin että Viroon. Hänen toimintansa huomioitiin Kashinissa myöntämällä hänelle harvinainen kaupungin kunniakansalaisen arvonimi. Matkoilla Matti ja Seija ovat olleet iloista ja mukavaa seuraa. Aina jotain hauskaa on tapahtunutkin, joista on syntynyt iloista naurua ja muistelemista matkojen jälkeenkin.
1990-luvulle tultaessa maassamme alkoi syvä lama. Myös kaupungin henkilöstön uhkana olivat lomautukset ja irtisanomiset. Viimeiset työvuodet olivat Matille ja meille kaikille raskaita vuosia. Kaupunginjohtaja oli aina henkilöstönsä puolella, puolusti, arvosti osaamista ja tarpeellisuutta. Isännän ääntäkin korotettiin silloin kun sitä tarvittiin.
Kaupungin asukkaana, luottamushenkilönä ja henkilöstön edustajana voi olla kiitollinen Matille niistä kaikista vuosista, joita on saanut hänen elämäänsä seurata ja olla mukana. Hyvin ansaitsemalleen eläkkeelle Matti Pulli jäi kesällä 1995 ja nautti eläkepäivistään omakotitalossaan Seija-vaimonsa kanssa. Vaimon lisäksi Mattia jäivät kaipaamaan kolme aikuista lasta ja kaksi lastenlasta.
Heljä Leppäniemi ja Pentti Lahtinen
pitkäaikaisia kaupungin työntekijöitä ja kaupunginvaltuutettuja