
Sastamalan Keikyässä asuu ja työskentelee designer, jonka päänupissa syntyy ideoita ja hahmotelmia niin populaarikulttuurin innoittamana kuin villin mielikuvituksen tuotoksenakin.
Tiedätkö miltä näyttävät televisiosta ja suoratoistapalveluista tutun Vikings-sarjan hahmojen Lagerthan ja Ragnarin nahkaa ja metallia sisältävät rintapanssarit? Jani Piirainen, 43, tietää ja tuntee aiheen, sillä hänen ohjeidensa mukaan on Sastamalassa valmistunut asuja sarjan faneille Amerikkaan.
”Sarjassa näytellyt Peter Franzén pysähtyi messuilla osastollemme ja totesi, että onpas tutun näköinen kostyymi. Se oli hauska kohtaaminen”, Piirainen kertoo.
Kuuleman mukaan sarjan kuvauksissa käytetyt asut ovat Piiraisen taidonnäytettä huomattavasti kevyemmät.
”Luomuksemme painoivat monta kiloa, niissä oli hirmuinen määrä metallirenkaita. Lagerthan panssarin valmistamisessa meni yli viikko, Ragnar-versio ottaa kaksi viikkoa”, Piirainen selvittää.
Jules Vernen hengessä
Keski-aika, vaihtoehtoiset historiat, fantasia ja tieteisfiktio ovat kaikki Piiraisen kiinnostuksen kohteita, mutta viime vuosina hän on ollut erityisesti inspiroitunut steampunkista.
Haastattelen häntä WhatsApp-videopuhelun muodossa, ja mies on pukeutunut tilanteeseen sopivasti, tietysti itse suunnittelemaansa asuun. Hänellä on korkea silinterihattu, kauniisti kirjaillut silkkiseltä näyttävät huivi ja takki, raidallinen liivi ja puinen kävelykeppi, jota komistaa messinkinen pässin pää.
Piirainen kääntää kännykkäänsä ja näen hänen ympärillään monenmoisia kapistuksia: antiikkisen näköinen kaukoputki, jännittäviä hattuja, näyttäviä taskukelloja, lentäjänlaseja, aurinkokelloja, nahkaliivejä, -takkeja ja -rannekkeita, erilaisia maskeja, naamioita ja koruja.
”Steampunk on tyyli, joka tekee mekaanisen näkyväksi. Se ihailee ja kunnioittaa viktoriaanista aikaa, höyrykoneita ja muita ajan keksintöjä Jules Vernen hengessä”, Piirainen kuvailee.

Erotiikkamessuilta Huutokauppakeisariin
Nelosen Huutokauppakeisari-ohjelmassa sastamalalaista tituleerattiin höyrypunkkariksi. Piiraisen korvaan nimitys kuulostaa vähän hassulta, hän puhuu mieluummin itsestään steampunk-designerina.
Mutta miten Piirainen ja hänen kaverinsa, entinen aikuisviihdetähti Henry Saari, päätyivät syksyllä televisiossa esitettyyn jaksoon kaupittelemaan esineitä Aki Palsanmäelle?
”Molemmat ajattelimme, että se voisi olla kivaa peeärrää. Kannattaa katsoa se jakso Ruudusta”, Piirainen vinkkaa.
Piirainen kertoo vuosien varrella kiertäneensä kaikki mahdolliset tapahtumat rokkifestareita myöten. Siksipä hän kerran päätti kokeilla myyntiä myös erotiikkamessuilla.
”Ajattelin, että hieman hillitymmillä vaatteilla ja asusteilla ainakin erotumme joukosta. Henry oli siellä kuuluttajana, hän jäi juttelemaan ja piti tuotteistamme.”
Piiraisen suunnittelemia tuotteita on nähty myös saksalaisen metallimusiikin legendan Helloweenin jäsenten yllä. Suomessa yhteistyötä on ollut muun muassa Uniklubin kanssa.
Mies on suunnitellut monenlaisia mittatilaustöitä yrittäjän taipaleellaan. Minkälaisista työprojekteista Jani Piirainen vielä haaveilee?
”Liian suurta haastetta ei olekaan. Elokuvatuotantoon olisi hienoa päästä mukaan, vaikka Hollywoodiin. Jos saisi tehdä pääosan esittäjille jonkun spesiaalin jutun”, hän vastaa.

Suomalainen design kiinnostaa ulkomailla
Jani Piiraisen erikoisia vaatteita ja asusteita myyvän Bard & Jester -verkkokaupan asiakaskunta on pieni ja segmentoitunut, mutta tilauksia tulee ympäri maailmaa. Tosin koronavirus on heittänyt tässä globaalissa maailmassa pitkän varjonsa myös Piiraisen mikroyrityksen ylle.
Liveroolipelit, keskiaika- ja fantasiaharrastajia yhteen kokoavat messut ja tapahtumat – niissä Piirainen on yleensä mukana. Isot tapahtumat ja tapaamiset heijastuvat suoraan Bard & Jesterin tilauskantaan.
”Koronan takia tapahtumia ei ole ollut pitkään aikaan. Minulla oli laajentumissuunnitelmiakin ja vientikuvioita olin miettinyt, mutta saa nähdä miten tässä nyt käy”, Piirainen miettii.
On mennyt vuosia luoda toimivat yhteistyöverkostot ja löytää sopivia tekijöitä, esimerkiksi ammattitaitoinen hatuntekijä Italiasta, Piirainen mainitsee. Ei hänen yrityksensä kultakaivos ole, mutta leivän se on miehen pöytään tuonut.
Piirainen tuumailee, että pakkoraossa voi syntyä uusia ideoita.
”Olen miettinyt suomalaisten käsityöläisten yhteistä myyntipaikkaa verkkoon. Suomalainen design ja laatu kiinnostavat ulkomailla. Yhteisen myyntipaikan myötä pienemmätkin yrittäjät saisivat näkyvyyttä. Tukihakemusta vetämään vaan”, hän naurahtaa.


Aivan älyttömän cool juttu! Respect!!
Kiitos.