
Huittisissa on jälleen kerran avattu keskustelu uudesta Lauttakylän koulusta.
Vasta joulukuussa kaupunginvaltuusto teki päätöksen uuden koulun paikasta. Koulun kokoon ei puututtu.
Nyt yhdeksän kaupunginvaltuutettua on jättänyt esityksen, että koulun kokoa tulisi pienentää merkittävästi jo valtuustossa linjatusta.
Mika Stenfors, Joni Immonen, Ilkka Riuttamäki, Niina Immonen, Arto Metsämäki, Simo Riuttamäki, Antti Suomela, Sirpa Honkanen ja Mikko Kaunisto ovat jättäneet Huittisten kaupungin johdolle kirjeen, jossa he pyytävät uuden Lauttakylän koulun koon tuomista valtuuston käsittelyyn pikaisesti.
Allekirjoittaneet esittävät, että tuleva koulu rakennettaisiin suunnitellun 3-sarjaisen sijaan 2-sarjaisena, jolloin koulun oppilasmäärä olisi tulevaisuudessa hieman vajaan 400 oppilaan sijaan noin 280 oppilasta.
Uuden koulun rakennushankkeen valmistelun keskeyttämistä perustellaan kaupungin heikentyneellä taloustilanteella. Valtuutetut vaativat, että kouluinvestointi pitää sopeuttaa kaupungin talouden kantokykyyn.
Asia halutaan käsittelyyn pikaisesti, sillä koulun rakennushanke on jo käynnistetty.
Valtuutetut kokevat, että joulukuun valtuustossa heillä ei ollut mahdollisuutta keskustella koulun koosta.
Rehtori ei innostu
Lauttakylän koulun rehtori Maarit Malmberg ei uudesta esityksestä innostu.
Oppilasmäärän merkittävä pienentäminen tarkoittaisi sitä, etteivät kaikki koulun nykyiset oppilaat mahtuisi uuteen kouluun.
”Tätä en missään tapauksessa soisi. Olisi kestämätön tilanne, että meidän pitäisi valita, ketkä uuteen kouluun mahtuvat ja ketkä jäävät ulkopuolelle”, hän huokaa.
Tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi pidennetyn oppivelvollisuuden Lautta-ryhmien jättämistä pois uudesta koulusta.
”Meille on ollut alusta asti tärkeintä juuri se, että saisimme koko koulun saman katon alle. Jos koulun koko pienenee kolmanneksella, emme mitenkään mahdu kaikki uuteen rakennukseen”, Malmberg sanoo.
Puheet koulun koon pienentämisestä saavat myös vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Kaisu Eklundin surulliseksi.
”Meidän tahtotilamme on saada erityislapset mukaan samaan koulurakennukseen. On todennäköistä, että juuri he jäisivät pois, mikäli kokoa pienennettäisiin”, hänkin painottaa.
Miten käy aikataulun?
Toinen Malmbergia ja Eklundia huolestuttava asia on uuden koulun valmistumisen lykkääntyminen.
Koulun pienentämistä kannattavat valtuutetut uskovat, ettei valmistelun keskeyttämisellä ole olennaista vaikutusta rakentamisaikatauluun.
Huittisten kaupunginjohtaja Jyrki Peltomaa on asiasta toista mieltä.
”Jos valtuusto kahden viikon kuluttua olevassa kokouksessa päättäisi valmistelusta poiketen rakentaa merkittävästi pienemmän koulun, tulisi päätökseen valitusperuste ja tässä tapauksessa kilpailutus olisi keskeytettävä ja valmistelu tehtävä uudelta pohjalta”, hän perustelee ja kertoo, että asiaan on saatu kirjallinen vahvistus Suomen Hankintajuristeilta.
Tästä seuraisi, että valtuusto lähettäisi hankkeen uuteen valmisteluun minkä myötä käynnissä oleva kilpailutus keskeytettäisiin ja hankesuunnitelma, tilaohjelma ja kouluverkkoselvitys valmisteltaisiin uudelleen pienemmälle koululle.
Paljosta jo luovuttu
Lauttakylän koulu on toiminut väistötiloissa vuodesta 2014 lähtien. Uutta, nykyaikaista oppimisympäristöä on niin oppilaiden, vanhempien kuin opettajienkin keskuudessa odotettu kiivaasti.
”Valtuutetuilla on ollut tämän kahdeksan vuoden aikana useita tilaisuuksia ottaa kantaa koulun kokoon. Tuntuu kohtuuttomalta, että hanke edelleen viivästyisi”, rehtori toteaa.
Lauttakylän koulussa opettajina toimivat Mika Palonen ja Helena Kaasalainen muistuttavat, että matkan varrella koulun kokoa ja suunnitelmia on jo pienennetty.
”Paljosta on jo luovuttu. Alun perin koulun yhteyteen suunniteltiin muun muassa musiikkiopistoa, siitä haaveesta on jo luovuttu”, Kaasalainen sanoo.
”Nyt kamelin selkä katkesi. En väitä, ettemme olisi pärjänneet väistötiloissa. Nyt seinät alkavat kuitenkin ratketa liitoksistaan ja jos koululle esimerkiksi tulee terapeutti, joudutaan hänen ja oppilaan tapaamispaikaksi sopimaan siivouskomero. Kyllä se vie työmotivaatiota, jos lupaus uudesta koulusta siirtyy jälleen eteenpäin”, Palonen lisää.
Kommentointi ei ole käytössä.