
Talouden sukellus Sastamalassa ei ollut viime vuonna sitä luokkaa, mitä ennakkoon ajateltiin. Kaupunki sai vuonna 2020 koronatukia noin 7 miljoonaa euroa, minkä seurauksena tilikaudelta tuli 4,6 miljoonaa ylijäämää.
”Taloudellisessa mielessä viime keväänä ennustettiin voimakkaasti laskevia verotuloja sekä kasvavia hoitokustannuksia sosiaali- ja terveydenhuoltoon. Toisin kuitenkin kävi. Verotulot toki heikkenivät alkuperäisistä ennusteista, mutta romahdusta ei kuitenkaan koettu”, kaupunginjohtaja Jarkko Malmberg toteaa.
Verotulomenetykset viime vuonna olivat noin 2,5-3 miljoonaa euroa, kun pahimmillaan niiden ennustettiin olevan yli 6 miljoonaa euroa.
Koronavirusepidemia aiheutti kasvavia kustannuksia perusterveydenhuoltoon ja suojautumisen tarve lisäsi kustannuksia myös muissa Sotesin yksiköissä. Sekä Malmberg että talousjohtaja Elina Alajoki sanovat, että tämä ’hoitovelka’ tulee näkymään tulevina vuosina.
”Kun toimintoja on jouduttu hiukan ajamaan alas ja kiireetöntä hoitoa siirtämään eteenpäin, näkyy se varmasti lisäpaineina tulevaisuudessa.”
Kustannukset alle talousarviolukujen
Kaupunginjohtajan katsauksen mukaan tilinpäätöksessä merkittävää on, että kustannukset jäivät selvästi alle talousarviolukujen. Toimintakatteen paranemiseen vaikuttivat erityisesti erikoissairaanhoidon kustannusten laskeminen sekä kaupungin oman toiminnan sulut keväällä 2020.
Sastamalan kaupungin ja liikelaitosten investoinnit olivat yhteensä 11,5 miljoonaa euroa. Summa on hieman normaalia investointitasoa suurempi.
Kaupungin lainamäärä viime vuonna oli 62 miljoonaa euroa eli noin 2 600 euroa per asukas. Alhaisen korkotason johdosta rahoitustuotot olivat hieman rahoitusmenoja korkeammat. Myyntivoittoja kertyi normaalia enemmän, yhteensä noin 600 000 euroa.
Tilakeskuksen investoinnit olivat yhteensä 4,5 miljoonaa euroa. Vareliuksen koulu valmistui maaliskuussa ja liikuntahalli alkuvuodesta 2021. Näiden lisäksi tehtiin merkittävä määrä koulujen sisäilman parantamiseen liittyviä niin sanottuja kuitukorjauksia sekä Mouhijärven yhteiskoulun lattiaremontti.
Yhdyskuntatekniikassa tehtiin kaupungin elinvoimaa vahvistavia investointeja. Yrityspuisto Sykkeen kunnallistekniikan rakentaminen käynnistyi ja Mouhijärvellä rakentaminen jatkui rinnakkaisväylällä sekä Maisemakylissä.
”Maisemakylien ensimmäisen vaiheen tontit ovat nyt kokonaisuudessa kunnallistekniikan piirissä ja varattavissa”, Malmberg toteaa.
Sastamalan Vesi -liikelaitos puolestaan investoi 2,4 miljoonan euron edestä vesi- ja jätevesiverkoston toimivuuden turvaamiseen.
Henkilöstölle kiitos ponnisteluista
Tänä ja seuraavana vuonna kuntien talouden arvioidaan yleisesti heikkenevän.
”Kuluvaa vuotta tulevat leimaamaan epävarmuus ja nopeat muutokset. Sastamalassa tätä on jo ennakoitu viime vuonna laaditulla talouden sopeutusohjelmalla. Lähtökohta on talouden tasapainossa pitäminen”, Malmberg ja Alajoki summaavat.
Kaupunginjohtaja kiittää koko kaupungin henkilöstöä poikkeuksellisen vuoden 2020 ponnisteluista. Monia poikkeusjärjestelyjä tehtiin iltaisin ja viikonloppuisin ja muutokset saatettiin välittömästi toimeen.
”Vuosi osoitti, että kaupungin henkilökunta pystyy toimimaan kriisin keskellä sopeutuen nopeasti muuttuviin tilanteisiin. Työntekijöitä oli valmiina hyppäämään pois omista toimenkuvistaan, jolloin resurssia voitiin osoittaa sinne, missä sitä eniten tarvittiin.”
Tunnuslukuja vuodelta 2020 (kursiivilla vertailuna vuoden 2019 luku)
- Asukasluku 24 053 (24 277)
- Verotulot 82,8 milj. (81,8 milj.)
- Valtionosuudet 72,6 milj. (62 751 milj.)
- Vuosikate 15 milj. (2,2 milj.)
- Tulos 4,4 milj. (-5,5 milj.)
- Ylijäämä 4,6 milj.