Lukuhankkeen tuore video auttaa lasta käsittelemään koronan tuomia muutoksia – Syntyi pitkälti sastamalalaisin voimin

Yksi kuunnelman ääninäytelijöistä on Jarkko Mäkipää. Äänityksiä on tehty Alueviestin ja Iskelmä Sastamalan studiolla.

Sastamalan Lue mulle! -hanke on julkaissut kuunnelmavideon, jossa koronan tuomia muutoksia lasten arkeen käsitellään päiväkoti-ikäisen Inkan näkökulmasta.

Minna Levola-Konkan Koronaloma-tarinan äärellä lapset voivat käsitellä ja peilata omia tunteitaan koronavirukseen ja sen tuomiin arjen muutoksiin liittyen lähiaikuistensa kanssa.

”Tarina herättelee aikuisia pohtimaan ja huomaamaan lapsen tunteita koronan tuomien muutosten keskellä”, kuvailee hankekoordinaattori Hanna Kervinen.

Kuunnelmavideo on toteutettu miltei kokonaan sastamalalaisin voimin. Työryhmään kuului Kervisen lisäksi Miikka Kerkkänen, joka vastasi ohjauksesta ja teknisestä toteutuksesta.

Kuunnelma on äänitetty osittain Alueviestin ja Iskelmä Sastamalan studiolla, ja tarinan kirjoittaneen Levola-Konkan lisäksi kaikki ääninäyttelijät – Julia Viitaniemi, Venla Ståhl, Jarkko Mäkipää, Maija Väisänen ja Riina Peltonen – ovat paikallisia.

”Äänityksessä otettiin huomioon koronan tuomat rajoitukset. Kaikki näyttelijät esimerkiksi kävivät studiolla eri aikaan, vaikka kuunnelmassa kuulostaakin siltä, että he käyvät vuoropuhelua keskenään”, Kerkkänen toteaa.

Koronaloma-kuunnelman kuvitus on Hanna-Riikka Artin. Kuvankaappaus videolta.

Tärkeitä jakamisen hetkiä

Kervisen mukaan tarinat tarjoavat oivan keinon käsitellä kokemuksia ja tunteita. Tarinoiden roolihahmot tarjoavat suojaa, ne etäännyttävät tarvittaessa sekä tarjoavat samaistumispintaa: muillakin on samanlaisia kokemuksia kuin minulla.

”Tarinan kautta lapsi voi peilata omia tunteitaan ja kokemuksiaan ja käsitellä niitä turvallisesti tarinan luomassa maailmassa. Se on erittäin tärkeää myötäelämisen taidon, empatian kehityksessä”, hankekoordinaattori sanoo.

Kuunnelmavideo voi innostaa lasta kertomaan omista ajatuksistaan, ja kun aikuinen katsoo tai kuuntelee videota tai kuunnelmaa lapsen kanssa samaan aikaan, syntyy erittäin tärkeitä jakamisen hetkiä.

Kervinen muistuttaa, että lapsilta odotetaan usein paljon joustoa muuttuvissa tilanteissa.

”Toivottavasti aikuinen pysähtyy kuuntelemaan ja kuulemaan lasta.”

Koronaloma-kuunnelmavideo on vasta julkaistu, joten palautetta siitä ei tekijöiden korviin ole vielä kantautunut. Ammattilaiset ovat pitäneet aihetta ja kuunnelman pituutta sopivana.

”Katselukertoja on kertynyt parissa päivässä jo suhteellisen runsaasti Pukstaavin YouTube-kanavalla”, Hanna Kervinen sanoo.

Lukeminen vaikuttaa lapsen kehitykseen

Lue mulle! -hankkeen tiimoilta on tehty toinenkin kuunnelma sastamalalaisen Jukka-Pekka Palviaisen Allu ja kummituskartano -romaanin pohjalta. Paikallinen aspekti on myös hankkeen tuottamissa tunnekorteissa: Aino Havukainen ja Sami Toivonen antoivat luvan käyttää niissä Tatu ja Patu -kuvia.

Lue mulle! -hankkeeseen on saatu rahoitusta Opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Sen teemana on tunne- ja vuorovaikutustaitojen kehittäminen lukemisen äärellä. Kesään 2022 käynnissä olevan hankkeen nimi korostaa aikuisten yhteistä vastuuta lasten lukutaidon kehittämisessä.

”Lukeminen on merkittävä lapsen kokonaiskehitykseen vaikuttava asia, sillä kieli on ajatteluamme. Mitä monipuolisemmin ymmärrämme ja osaamme käyttää kieltä, sitä paremmin tulee toimeen maailmassa.”

Hankkeesta vastaa Sastamalan kaupungin varhaiskasvatus ja perusopetus. Yhteistyössä ovat mukana Sastamalan kirjasto, Sastamalan Opisto, Suomen Kirjainstituutti ja Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi.

Koronaloma-kuunnelmavideoon voit tutustua tästä: