“Toivotaan paljon töitä ja paljon asiakkaita” – Ahosen talossa pääsee taas herkuttelemaan

Anna Rantala vaivasi perjantaina taikinaa. Siitä oli tarkoitus syntyä raparperipiirakka.

Tuoreen korvapuustin tuoksu leijailee avoimesta ovesta Valkamakadulle. Se on merkki siitä, että Sastamalan 4H-yhdistyksen kahvila Ahosen talossa Vammalan keskustassa on jälleen auki.

Kahvilan toinen sisäänkäynti on Herra Hakkaraisen talon takapihalle, ja ensimmäisen aukiolopäivän ensimmäisellä tunnilla se on kolahtanut asiakkaiden merkiksi jo useamman kerran.

Keittiön puolella Anna Rantala veivaa taikinaa. Siitä on valmistumassa raparperipiirakka. Tiskin takana asiakkaita palvelee Lauri Kankaanpää, ja Sastamalan 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Outi Jokela on varmistamassa, että kaikki sujuu.

16-vuotias Anna Rantala ja 18-vuotias Lauri Kankaanpää ovat kahvilassa töissä ensimmäistä kesää. Kumpaakin työssä houkutteli monipuolisuus.

“Tässä saa tehdä erilaisia juttuja, leipoa ja olla tekemisissä asiakkaiden kanssa”, he tuumivat.

Kankaanpää on 4H-yrittäjä, ja paiskinut sen kautta kesätöitä aiempina vuosina. Tänä kesänä häntä työllistää myös Vammalan rantasauna, jossa Kankaanpää valvoo yleistä järjestystä ja myy yrityksensä kautta uimareille ja saunojille virvokkeita. Rantalalle kesätyöpesti on ensimmäinen.

“Laitoin sähköpostia myös pariin muuhun paikkaan, mutta tämä tärppäsi”, hän kertoo.

Anna Rantala ja Lauri Kankaanpää odottavat Ahosen talolla vilkasta kesää.

Töissä kahdeksan nuorta

Outi Jokela kertoo, että nuoria on tänä kesänä palkattu töihin peräti kahdeksan. Aukioloaikoja on laajennettu, ja heinäkuussa kahvila palvelee myös sunnuntaisin.

“Nuoret työskentelevät kolmessa vuorossa. Aamu- ja iltavuorolaiset ovat hetken aikaa vuoroissaan yksin, muuten päivällä on kaverina päivävuoron työntekijä.”

Aamuvuoroon tulevan hommat alkavat aina leipomisella. Ja jos näyttää siltä, että kastettavat käyvät päivän aikana vähiin, nuoret alkavat veivata uutta taikinaa.

“Korvapuusteja ja pitsaa on tarjolla aina, muuta saa leipoa vähän mielen mukaan. Tänään teen raparperipiirakkaa, kun on sesonkaika”, Anna Rantala kertoo.

Joka päivä tarjolla on myös gluteeniton vaihtoehto. Se leivotaan aina ensimmäisenä puhtailla pinnoilla ja säilytetään omassa jääkaapissaan.

Ahosen taloon pääsee Valkamakadulta. Iso terassi vehreässä ympäristössä houkuttelee kahvikupposelle.

Kahvila avoinna ihan kaikille

Ensimmäisenä työpäivänä on vaikea kertoa, miltä kesätyö vaikuttaa, mutta ainakin Rantala ja Kankaanpää vaikuttavat innostuneilta.

“Toivotaan tietenkin paljon töitä ja paljon asiakkaita”, Lauri Kankaanpää summaa tunnelmat.

Suurin osa Ahosen talon asiakaskunnasta muodostuu juuri Herra Hakkaraisen talon kävijöistä, mutta Outi Jokela muistuttaa, että kahvila on avoinna ihan kaikille.

“Valkamakadun puolella on iso aurinkoinen terassi, jossa kelpaa nauttia kotitekoiset pullat ja kahvit”, hän houkuttelee.

4H-yhdistyksen kahvila palvelee miltei koulujen alkuun, sunnuntaihin 8. elokuuta saakka. Kahvilan ja yhdistyksen toimintaa tukevat Levorannan Autoliike, Villihinta, Huonekaluliike Pekka Ahonen, Veikon Kone, Huittisten Säästöpankki sekä OP Sastamala, jonka Kesäduuni OP:n piikkiin -kampanjan kautta on saatu tukea kahden nuoren työllistämiseen.

Jätä kommentti