Yhteistyö on valttia taistelussa espanjansiruetanaa vastaan – “Iso hatunnosto aktiivisille asukkaille”

Puistotoimen kesätyöntekijä Eero Uusitalo (vasemmalla) sekä puistotyöntekijät Antero Kurikka ja Saara Kujansuu esittelevät etana-ansaa. Se on paikoillaan Valpurinkäytävällä loppuviikon ajan.

Kostutettua pahvia ja lautaa sekä muhevaa ruohoa. Siinä ainekset houkuttelevan etana-ansan rakentamiseksi.

”Ruokaa ansa ei etanoille tarjoa, vaan muuten miellyttävät olosuhteet. Kun ansan rakentaa illalla, voi sieltä aamulla poimia useamman espanjansiruetanan tuhottavaksi”, kertoo Sastamalan kaupungin puistotyöntekijä Saara Kujansuu.

Puistotoimen väki rakensi Vammalan Marttilassa sijaitsevan Valpurinkäytävän eli Liuskekujan ja Itsenäisyydentien välisen puistokäytävän varteen tiistaina muutaman ansan, ja keskiviikkona pidetyissä Sastamalan ensimmäisissä etanatalkoissa niistä poimittiin kolmisenkymmentä espanjansiruetanaa hävitettäväksi.

”Saalis on näin kuumalla ja kuvailla säällä oikein hyvä, varsinkin kun yksilöt on tarkoituksella houkuteltu esiin. Olemme tyytyväisiä”, Kujansuu summasi iltapäivän puolella.

Etanatalkoisiin osallistui päivän aikana kymmenkunta henkeä. Suurin osa porukasta oli Kujansuun mukaan alueen aktiivisia asukkaita, jotka tekevät muutenkin päivittäin töitä espanjansiruetanoiden tuhoamiseksi. Parhaimmillaan Valpurinkäytävällä ja viereisellä puistometsäalueella kuljetaan kahdessa vuorossa; aamuin ja illoin.

”Iso hatunnosto heille. Kaupunki ei yksin pysty taistelemaan ongelmaa vastaan, vaan vaaditaan hyvää yhteistyötä asukkaiden kanssa.”

Keskiviikon etanatalkoissa nalkkiin jäi kolmisenkymmentä yksilöä. Kiinnostuneille esiteltiin myös lehtokotiloita sekä ukkoetana, johon espanjansiruetanan voi joskus sekoittaa.

Espanjansiruetana on haitallinen vieraslaji. Sillä ei ole luontaisia vihollisia, ja se on äärimmäisen nopea lisääntymään. Myös tappajaetana-nimellä tunnettua isokokoista etanaa ei voi syyttää nirsoudesta, sillä sille kelpaa syötäväksi miltei kaikki, mitä sen eteen sattuu tulemaan.

”Jos espanjansiruetana valtaa puutarhan, kaikki kasvit ovat vaarassa”, vahvistaa Saara Kujansuu.

”Olen kuullut, että etanat ovat syöneet jopa kokonaisia tomaatteja”, puistotyöntekijä Antero Kurikka jatkaa.

Mikäli mielii pitää kotipihansa vehreänä ja kukkivana, kannattaa huolehtia siitä, ettei tontin nurkkaan jää epämääräisiä kasoja puutarhajätettä joka vetäisi etanoita puoleensa. Toisaalta keot toimivat hyvänä ansana, jos vaan on viitseliäisyyttä käydä poimimassa joka päivä kasaan kertyneet yksilöt pois.

Myös nurmikko ja ojanpientareet kannattaa pitää siistinä, jottei kosteus pääse valloilleen.

Etanoiden hävittäminen on helppoa. Puistotyöntekijä Kujansuu neuvoo keräämään etanat muoviastiaan, vaikka ämpäriin, kaatamaan päälle kiehuvaa vettä ja sen jälkeen kippaamaan jäänteet sekajätteeseen.

Paljain käsin espanajansiruetanoihin ei pidä koskea, sillä niiden erittämä lima saattaa sisältää esimerkiksi listeriaa, joka voi olla haitallinen ihmisille ja lemmikkieläimille.

Etana-ansan kaltaisia puutarhajätekasoja löytyy monelta tontilta. Ne kannattaa tutkia kerran päivässä ja poistaa tavatut espanjansiruetanat, jotta kutsumattomista vieraista pääsee eroon.

Ensimmäisistä etanatalkoista innostuneena puistotoimi aikoo talkoilla tänä kesänä vielä toistamiseen. Näillä näkymin espanjansiruetanoiden kimppuun käydään uudemman kerran elokuussa.

”Päivämäärä ei vielä ole tiedossa. Seurataan sääennusteita ja yritetään katsoa ajankohta, jonka alle saataisiin kunnon sateet. Meillä on postituslista alueen asukkaista, joten informaatio saadaan eteenpäin tarvittaessa nopeasti.”

Saara Kujansuu muistuttaa, että kuka tahansa voi tehdä hyvän teon ja kantaa kortensa kekoon etanoiden hävittämiseksi myös yhteisten talkoiden ulkopuolella.

”Jos ilmastonmuutos tai ympäristöasiat ahdistavat, kannattaa lähteä keräämään etanoita. Se helpottaa oloa monin tavoin”, hän naurahtaa.

Puistotyöntekijän mukaan ahkerilla torjuntatoimilla etanaongelma on saatavissa hallintaan.

”Tai ainakin pystymme estämään sen, etteivät etanat leviä Marttilan alueen ulkopuolelle.”