Missä on politiikan moraali? – “Kuin meitä perussuomalaisia ei olisi mukana ollenkaan”

Kuntavaalit oli ja meni. Jäi sellainen jälkimaku kuin meitä perussuomalaisia ei olisi ollut mukana Sastamalan vaaleissa ollenkaan. Olimme suoraselkäinen ryhmä, emmekä pyrkineet muuttamaan demokraattisen vaalin tulosta, joten toimintamme ei antanut aihetta poliittiseen pelinpitoon.

Totesin myös, että pitää ajatella mitä sanoo, ettei sano mitä ajattelee. Kokoomuksen Kari Kaaja, vaalien voittaja, uskalsi suorasanaisena sanoa ajatuksiaan julki tullen välittömästi ammutuksi alas pyrkimyksestä kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi, vieläpä tarkastuslautakunnan puheenjohtajan suulla. Virkamies valmistelee asiat hallitukselle, jossa jokaisella on yksi ääni. Tästä huolimatta Kaaja haluttiin sivuuttaa.

Kristillisdemokraatit julistivat, ettei kokoomuksen 11 valtuutettua ole mihinkään kadonnut. Ei pelkästään tästä olekaan kysymys, vaan lähinnä näkyvästä paikasta, kaupunginhallituksen puheenjohtajuudesta.

Joitain vuosia sitten kaupunginhallitus perusti kolmannen varapuheenjohtajan paikan vaalien tuloksen tasapuolisuuden nimissä. Esitin samasta syystä samaa menettelyä näissäkin neuvotteluissa. mutta tulin välittömästi torjutuksi.

SDP kertoo haluavansa vakautta pitämällä pienpuolueet mukana päätöksenteossa. Perussuomalaiset ovat tehneet aikaisemmin samasta asiasta valtuustoaloitteen, mutta mikään ryhmä ei sitä silloin halunnut puolustaa. Edellisten kuntavaalien neuvotteluissa perussuomalaiset pudotettiin hallituksesta kahdeksi vuodeksi ilman minkäänlaista myötätuntoa.

Vuosi sitten perussuomalainen kansanedustaja teki aloitteen vaalien jälkeisten vaaliliittojen kieltämiseksi. Tämän tietävät ainakin kaikkien puolueiden kansanedustajat, mutta aloite ei ole saanut lainvoimaa. Äänestystulosta pitäisi kunnioittaa, mutta edelleen mitätöidään demokraattisissa vaaleissa annettu äänestystulos solmimalla teknisiä vaaliliittoja. Ne aiheuttavat tilanteen. missä luottamushenkilöpaikoille valitut henkilöt eivät edusta vaalien tulosta, eivätkä äänestäjien tahtoa. -Tämä on Suomen lain mukaista, totesi kepu neuvotteluissa.

Edustajien tehtävänä on ajaa äänestäjien asiaa, eikä pelata poliittisen korruption hyvävelipeliä. Vaalien jälkeen tehtyjen liittoutumisten tarkoitus onkin vain maksimoida omaa valtaa ja se on mitä suurimmassa määrin äänestäjiltä saadun vallan väärinkäyttöä ja poliittista kiusaamista.
Kaiken tämän jälkeen uudelta valtuustolta on toivottu syystäkin hyvää yhteistyökykyä. Sitä toivon minäkin.

Maire Villo
perussuomalainen valtuutettu