Alueviesti poikkesi viime viikolla katsastamassa shakin SM-kisojen tunnelmaa Sastamalan Ellivuoressa.
Kaksi innokasta shakkimestaria tulee heti tervehtimään toimittajaa.
”Onpa hienoa, kun saimme järjestää nämä kisat kotikonnuilla”, tuumaa Vammalan Shakkikerhossa vaikuttava kansanedustaja Arto Satonen.
”Upeat puitteet, majoitus ja ulkoilumahdollisuudet ja pelitila neuvotteluhuoneineen on myös todella hyvä”, kehaisee Matinkylän shakkikerhoa edustava Panu Laine, joka tällä hetkellä vaikuttaa myös Kansainvälisessä shakkiliitossa.
Kumpikaan miehistä ei kisaa Ellivuoressa shakin SM-titteleistä, mutta Satonen osallistui avoimeen pihashakkiturnaukseen saavutuksenaan kolmas sija.
Miesten mukaan shakki on siitä mukava laji, että pelaajien ikähaarukka on alle kymmenenvuotiaista päälle seitsemänkymppisiin.
”Toki lajin huiput harvoin ovat yli 40-vuotiaita, joten kolmas sija pihashakissa on hyvä minulta hyvä suoritus”, Satonen toteaa.
Koronaturvallistakin shakki on, sillä sitä voi pelata vaikka kotisohvalla verkon välityksellä. Ja pelikaverikin voi olla mistä päin maailmaa tahansa. Ellivuoressakin otteluita on paikanpäällä ollut seuraamassa muutamia kymmeniä ihmisiä, netissä silmäpareja on ollut sen sijaan tuhansia.
”Kansainvälisiä kisoja seuraavat miljoonat ihmiset”, Satonen tietää.
”Kun koulupoikana itse aloitin lajin, oli viikon kohokohta Helsingin Sanomien kolme shakkipeliä sisältänyt lauantaipalsta. Kovasti shakkimaailmakin on muuttunut niistä ajoista”, Laine tuumaa.
Henkistä kanttia ja keskittymiskykyä
Mikä shakissa oikein kiehtoo?
”Minulle tämä on ollut ainoa laji, jossa olen ollut oikeasti hyvä. Se on varmasti motivoinut”, Satonen kertoo.
Espoon Matinkylän mies nyökyttelee. Kyseessä on laji, jossa kehittyminen voi olla nopeaa tai tapahtua vasta iän ja kokemuksen myötä. Aina voi oppia uutta.
”Henkistä kanttia ja kestävyyttä vaaditaan, mutta hyvä pelaaja voi olla fyysisiltä ominaisuuksiltaan millainen tahansa.”
Kun ikähaarukkakin harrastajissa on melkoinen, lienee kyseessä kaikinpuolin tasa-arvoinen laji.
”Kuka vaan voi olla hyvä, sitä ei tiedä ennen kuin kokeilee. Ammattiryhmien kirjo harrastajissa on valtava. Tämä on myös lähes ainoa urheilulaji, jossa vammaisryhmät pystyvät tasapuolisesta pelaamaan muiden kanssa”, kaksikko miettii.
Ärsyttävintä on, jos monen tunnin pelinrakentelun jälkeen tekee yhden huonon siirron ja peli sen takia kääntyy kaverille.
”Pakko todeta, että se syö miestä!” Laine puuskahtaa.
Vammala jyrää vai sittenkin Matinkylä?
Laine ja Satonen pitävät omiensa puolta joukkueshakin SM-liigassa, jossa on mukana 12 joukkuetta. Sarja on vielä alussa, takana on kaksi turnausta. Tällä hetkellä Vammalan joukkueella on hallussaan piikkipaikkaa.
”Matinkylä jyrää vielä kahden joukkueen voimin. Täältä tullaan”, Laine uhoaa.
”Seuraavaan turnaukseen saamme todennäköisesti latvialaisvahvistuksia. Sittenpä se nähdään”, Satonen nauraa.
Sastamalan shakkirintamalta Satosella on muutakin kerrottavaa. Koulupäivän jälkeen monilla kouluilla on pian mahdollisuus tutustua kyseiseen peliin. Shakkikerhot ovat osa kaupungin yhteistyössä eri tahojen kanssa toteuttamaa koululaisille maksutonta harrastustoimintaa.
Aiemmin Alueviestissä:
https://alueviesti.fi/2021/07/26/kolme-sm-mitalia-vammalan-shakkikerholle/