”Se on kuluttaja, joka asian ratkaisee” – Uutta suomalaista menestysreseptiä on luotu Kiikoisissa

Tutkijat Veli Hietaniemi, Olavi Myllymäki ja Ilkka Lehtomäki kokoontuivat viljelijä Markku Välimäen (toinen oikealta) luo tv-kuvauksiin. Kuva: Leivon Leipomo.

Tiede ja Kiikoisten kaurapellot – niistä on syntynyt uusi kaurapasta, joka tavoittelee piikkipaikkaa MTV3-kanavan Suomalainen menestysresepti -ohjelmassa. Siinä seurataan kuuden ruoka-alan innovaattorin ja heidän tuotteensa huimaa matkaa ideasta kauppojen hyllyille.

Täysin vehnätön, osin siis sastamalalaisvoimin synnytetty kaurapasta on jo edennyt 10-osaisen tv-sarjan finaaliin, joka esitetään Maikkarilla keskiviikkona.

Yksi tuotantoon osallistuneista on kiikoislainen viljelijä Markku Välimäki, jonka tilalla tv:n kuvausryhmä on myös piipahtanut.

”Meitä on ollut tässä mukana yhteensä parikymmentä viljelijää tuottamassa tarvittavaa raaka-ainetta. Meidän tilallamme kaura on myös sitten kuivattu ja käsitelty”, Välimäki kertoo.

Yöunet eivät menneet

Televisio-ohjelmaan osallistuminen oli Välimäelle uusi ja mielenkiintoinen kokemus, parasta oli kuitenkin sen anti viljelijän oman tietämyksen kartuttajana. Sekä tietysti yhteistyö eri toimijoiden välillä, Välimäki sanoo.

”Viljelijät, tutkijat, valmistajat ja kauppa eli koko ketju toimi tiivisti yhdessä yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi. Lopulta se on kuluttaja, joka ratkaisee, onko tuote menestys vai ei.”

Yöuniaan viljelijä ei tv-sarjan vuoksi menettänyt, vaikka kameroiden edessä esiintyminen olikin uusi kokemus. Tärkeää oli myös emäntien saaminen mukaan kuviin, sillä tehdäänhän monella tilalla töitä yhteistuumin.

”Telkkariohjelmaa enemmän olen ottanut paineita esimerkiksi nyt juuri syysviljojen kuivauksesta”, Välimäki tuumaa.

Finaali keskiviikkona televisiossa

Kiikoislainen Veli Hietaniemi puolestaan on yksi neljästä pastaprojektiin osallistuneista Luonnonvarakeskuksen tutkijoista. Kauratietäjien neuvoilla viljelyyn saatiin uusia eväitä ja lopputuotteena tavallista proteiinipitoisempi kaura.

Paitsi maistuvaa ja terveellistä, korostaa Hietaniemi pastan olevan todellinen lähituote. Kaura kasvaa Kiikoisissa, jyvät jauhetaan Kokemäellä ja pasta valmistetaan Eurassa.

S-ryhmän ideoima Suomalainen menestysresepti-kilpailu järjestettiin nyt kolmatta kertaa. Tuomaristoa johtaa ohjelman juontaja, ruoka-alan monitoimimies Jyrki Sukula.

Edelliskausien voittajat, siemenpyörykkä Boltsi ja paistopisteiden ruispiirakka Rostis, ovat molemmat olleet kaupan edustajan mukaan suosittuja.

Markku Välimäki tietää kertoa, että jo lähipäivinä Leivon Leipomon Kaurakas-pastaa pitäisi olla saatavilla kaupoista.

Suomalainen menestysresepti 2021 -kilpailun voittaja selviää finaalissa keskiviikkona 25.8.2021 kello 21, kanavana MTV3.

Comments are closed.