
Valtionvarainministeriön budjettiesitys leikkaa poliisin rahoitusta 4,9 miljoonaa euroa tämän vuotisesta rahoituksesta. Tämä on hyvin erikoista, koska poliisin toimitilakustannukset ja ICT-kulut ovat samanaikaisesti selvästi nousseet. Tosi asiassa poliisi tarvitsee leikkauksen sijasta 35 miljoonaa euroa lisää rahaa, jotta poliisien määrä ja poliisin toimintakyky voidaan pitää edes nykyisellä tasolla.
Jos valtionvarainministeriön esitys jää hallituksen päätökseksi, niin poliisi joutuu nimenomaan leikkaamaan henkilöstömenoista, koska muuta vaihtoehtoa ei käytännössä ole. Pahimmillaan poliisien määrä laskisi nykyisestä 7450 poliisista jopa 7050 poliisiin. Tämä heijastuisi suoraan siihen kuinka paljon poliisilla olisi resursseja olla läsnä Sastamalan tyyppisillä pienemmillä paikkakunnilla.
Budjettiesityksen arvomaailma tuntuu oudolta. Velkarahaa jaettavaksi riittää lähes kaikkeen muuhun, mutta ei poliisille. Sisäisen turvallisuuden takaaminen pitäisi kuitenkin olla prioriteetti, koska se on valtion ydintoimintoja ja vaikuttaa suoraan kansalaisten arkeen.
Korona-aikana poliisin työmäärä ei todellakaan ole pienentynyt, vaan päinvastoin. Kotihälytysten määrä on kasvanut, samoin törkeät liikennerikokset. Huumausainerikollisuus ja siihen liittyvä oheisrikollisuus on edelleen paheneva ongelma, joka on valitettavasti levinnyt lähes koko maahan. Lisäksi jengiytymisestä on tullut suurissa kaupungeissa uusi turvallisuusuhka. Poliisi myös joutuu aiempaa useammin aseellisen hyökkäyksen kohteeksi.
Nykyisessä sisäisen turvallisuuden tilanteessa poliisien määrää ei voi vähentää, vaan poliisien määrää pitää lisätä. Hallituksen omana tavoitteena on ollut 7500 poliisia. Ennen eduskuntavaaleja kaikki puolueet esittivät yhdessä parlamentaarisen valmistelun pohjalta tavoitteeksi 7850 poliisia ja todellinen tarve olisi vieläkin suurempi. Suomessa on 135 poliisia 100000 asukasta kohden, kun muissa pohjoismaissa vastaava luku on 180-200.
Sisä-Suomen poliisipiirissä, joka kattaa Pirkanmaan ja Keski-Suomen on tällä hetkellä 822 poliisia, mikä on 15 poliisia enemmän kuin heikoimpaan aikaan. Polisikoulutuksen sisäänottomäärien kasvu mahdollistaisi kuitenkin poliisien lisäyksen ja se tulee hyödyntää. Yhteiskunnan edun mukaista on, että poliisiksi valmistuneet pääsevät työskentelemään ja käyttämään osaamistaan suomalaisten turvallisuuden hyväksi.
Poliisin on usein saanut eduskunnalta budjettikäsittelyssä lisää rahaa. Se kertoo siitä, että poliisin työtä arvostetaan. Toisaalta se kertoo siitä, että vuodesta toiseen VMn esityksessä poliisin rahoitus on liian pieni. Poliisin rahoitus pitäisi saada kestävälle pohjalle. Poliisin toimintakyvyn turvaaminen ei pitäisi olla jatkuva budjettivääntö, vaan itsestäänselvyys. Valtionvarainministerin pitäisi jo omassa esityksessään esittää riittävää tasoa. Vähintään maan hallituksen on se nyt tehtävä budjettiriihessä. Kansalaisten turvallisuudesta ei voida tinkiä.