Esillä ernomasia kotiseudun aarteita – Museo esittelee lukuisia syitä olla ylpeä Sastamalasta

Tyrvään seudun Kotiseutuyhdistyksen sihteeri Maiju Vuorenoja ja Sastamalan seudun museon amanuenssi Emma Kurki pulahtivat paljuun. Siinä onkin hyvä tuumailla näyttelyn antia.

Mitä olisi Sastamala ilman kulttuuria? Olisiko Sastamala silloin Sastamala, mikä sen erottaisi muista kunnista?

Sastamalan seudun museossa 2. lokakuuta avautunut Ernomasta! Aarteita kotiseudultamme -näyttely nostaa esille lukuisia paikkakunnan erikoisuuksia ja ihmeellisyyksiä. Näyttely johdattaa paikkakunnan omaleimaiseen historiaan ja nykypäivään esitellen Sastamalan seudulle ominaisia kehityskulkuja, innovaatioita ja edelläkävijöitä.

Paikallisessa puheenparressa usein vilahtava sana ernomanen on monimerkityksinen. Tilanteesta ja puhujan nuotista kuulija tulkitsee, onko ernomanen tapaus iloinen ja ihailtava vai perin kummallinen ja paheksuttava.

”Näyttelyssä kaikki ernomanen nähdään nimenomaan positiivisessa valossa”, korostaa museonjohtaja Marja Hänninen-Tolvi.

”Näyttely on myös yllättävä. Se muistuttaa, miten monipuolista osaamista paikkakunnalla on ollut kautta aikojen”, hän jatkaa.

Totta tosiaan. Näyttely vahvistaa näkemystä siitä, miten perinteet ja innovaatiot kulkevat käsi kädessä. Se kertoo monta menestystarinaa kutunjuuston valmistamisesta kylpytynnyreihin.

Elävää kansanperinnettä Sastamalan Kiikoisista: Pukinsarven tröötöttäjät esiintyivät näyttelyn avajaisissa.

Sastamalassa piisaa erityisyyksiä

Tiesitkös, että Sastamalassa sijaitsee Suomen pienin tislaamo? Samaisessa Sastamalan kolkassa, eli Suodenniemellä, syntyi Elli Saarikko, Suomen ensimmäinen naispuolinen linja-autonkuljettaja.

Rohkeutta löytyy Tyrväältäkin. Adolf Aarno oli nimittäin melkoinen hurjapää, ensimmäinen moottorilentämistä kokeillut suomalainen. On Antero Wareliusta, Akseli Gallen-Kallelaa ja Mauri Kunnasta.

Kiikassa puolestaan syntyi ensimmäinen suomen kielellä kirjoittanut naiskirjailija, Thedolinda Hahnsson. Kiikan erikoisuuksiin kuuluu yhä muun muassa maamme suurin yksityinen rukkikokoelma. Älkäämme unohtako runoilija Kaarlo Sarkiaa.

Kiikoisissa kansanmusiikilla on pitkät perinteet, pukinsarvia tröötötetään yhä. Hallussa paikallisilla on myös lasinpuhalluksen taito.

”Näyttely kutkuttaa kilpailuviettiä ja pistää miettimään, keksisinkö vielä yhden ernomasen tapauksen lisää. Tähän tauluun voi älynväläyksensä kirjoittaa”, opastaa amanuenssi Emma Kurki.

Joku onkin jo ehtinyt niin tehdä: Suomen ensimmäisillä klarineteilla harjoiteltiin Mouhijärvellä (Porin rykmentti, Selkeen kartano).

Ernomasta!

Viinaa Sastamalan Suodenniemeltä. Maistiaisia ei kuitenkaan ole tarjolla. “Ei tartte pirellä!” sanoo opaskyltti.

Yhdessä olemme enemmän?

Kyseessä on Sastamalan seudun museon ja Tyrvään seudun Kotiseutuyhdistyksen 90-vuotisjuhlanäyttely. Kotiseutuyhdistys ja museo juhlivat seuraavina vuosina, sillä ne perustettiin vuonna 1932 ja seuraavana vuonna museo avattiin Marttilankadulla Tammisen kaupan makasiinirakennuksessa.

Näyttely saa tuntemaan ylpeyttä omasta kotiseudusta, uskoo kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Erkki Välimäki.

”Ernomasia asioita tekevät ernomaset ihmiset. Siitä Sastamalassa todistavat myös talkootyön ihmeet: Tyrvään pyhän Olavin kirkko ja Keikyän riippusilta”, Välimäki miettii.

Näyttelykävijä kohtaa matkallaan hämmästyttävän määrän superlatiiveja: ensimmäinen, vanhin, pisin, paras, suurin, kuuluisin, pienin ja niin edelleen.

Kävijän mieleen putkahtaa väistämättä ajatus kuntaliitosporuihin liittyen. Olisiko sittenkin niin, että yhdessä olemme enemmän?

Näyttely on avoinna 31.8.2022 saakka ti-la klo 10-16 (to 10-18) Tornihuvilassa (Marttilankatu 12, Sastamala).

Mitä ernomasta sinulle tulee mieleen? Pas kertojem.
Uudenmpaa “museokamaa”. Tatun ja Patun tekijät Aino Havukainen ja Sami Toivonen asuvat Sastamalassa.