
Kivijalkakauppa on ollut viime vuosina melkoisen myllerryksen keskellä. Se on huomattu myös Huittisten Stemmassa, jossa vietettiin viime viikonloppuna yrityksen 45-vuotissyntymäpäiviä.
Kun Kati Kärki-Lehtisen vanhemmat neljä ja puoli vuosikymmentä sitten perustivat huonekaluliikkeen, oli kaupankäynti varsin erilaista kuin tänä päivänä Katin pyörittäessä liikettä yhdessä veljiensä Petri ja Mika Kärjen kanssa.
”Silloin huonekalut olivat hankintoja, jotka tehtiin vuosikymmeniksi”, Kärki-Lehtinen tietää.
Nykyisin sisustustrendit vaihtuvat taajaan ja vaikka juuri nyt vastuullisuus on nousemassa voimakkaammin esiin, vain harva ostaa sohvaa ajatuksella, että sillä istutaan vielä yli kymmenenkin vuoden kuluttua.
”Innokkaimmat sisustajat saattavat vaihtaa sohvaa jopa parin vuoden välein. Pisimpään huonekaluista käytössä pysyvät sängyt, vaikka itse asiassa juuri niiden vaihtovälissä suomalaisilla olisi petrattavaa. Sänky olisi hyvä uusia 10 vuoden välein.”
Vanhemmat haluavat yhä koeistua
Kärki-Lehtisen mukaan ostokulttuuriin on sisustustrendien vaihtumisen lisäksi vaikuttanut sähköisten mahdollisuuksien lisääntyminen.
Äkkiseltään voisi ajatella, ettei nettikauppa ole purrut huonekaluliikkeisiin samanlaisella voimalla kuin esimerkiksi vaatekauppaan, mutta Kärki-Lehtinen kertoo ostokäyttäytymisen muutoksen näkyvän selvästi myös heillä.
”Vanhemmat sukupolvet haluavat edelleen koeistua sohvan ja tunnustella kankaan, mutta nuoremmat ovat jo niin tottuneita nettiostamiseen, että he voivat helposti ostaa ruokaryhmän kokeilematta, miltä tuoleissa tuntuu istua.”
Stemmassa verkkoon siirtyvää kaupankäyntiä vastaan pyritään taistelemaan hyvällä palvelulla.
”Kivijalan etu ja valtti on edelleen se, että me pystymme kertomaan tuotteista lisätietoja, neuvomaan ja antamaan suosituksia. Myymälästä voi myös aina kysyä tarjouksen juuri siitä tuotteesta, joka itseä kiinnostaa.”, Kärki-Lehtinen sanoo.
Eikä verkkokauppa ole tuonut tullessaan pelkästään huonoa. Kärki-Lehtisen mukaan netin kautta tiensä Stemmaan ovat löytäneet myös aivan uudet asiakkaat.
”Valikoima on helppo tarkistaa etukäteen netistä ja poiketa ostoksille ohikulkumatkalla, mikä on lisännyt asiakkaita esimerkiksi Tampereelta, Porista ja Loimaalta”
Apuvälineet nouseva trendi
Suuri muutos on tapahtunut myös valikoimassa. Kun sohvasta oli ennen mahdollista valita lähinnä se, ottaako kahden vai kolmen istuttavan version, tänä päivänä vaihtoehtojen kirjo huimaa päätä.
”Asiakas pääsee valitsemaan kaiken muodosta ja istuttavuudesta aina nahkaan tai kankaaseen. Mallivaihtoehtoja on lukemattomia ja vaikka meillä on runsaasti tilaa, ei kaikkia ole edes mahdollista pitää esillä.”
Kärki-Lehtisen mukaan kauppiaan onkin pysyttävä jatkuvasti selvillä siitä, millaiset tuotteet ovat nousemassa muotiin ja mitä milloinkin kaivataan.
”Juuri se pitää mielen virkeänä”, hän hymyilee.
Valikoiman kirjosta johtuen yhä harvempi tuote on myymälässä heti valmiina mukaan otettavaksi.
”Lähes kaikki huonekalut tehdään nykyään tilausten mukaan. Varastossa on kuitenkin aina jonkin verran sänkyjä ja vuodesohvia heille, jotka tarvitsevat tuotteen heti. Lisäksi myymälästä voi löytää jonkun hyvän mallipoiston”, Kärki-Lehtinen vinkkaa.
Nouseva trendi huonekalukaupassa ovat viime vuosina olleet myös erilaiset kotiin hankittavat apuvälineet.
”Vanhemman väestön arkea helpottamaan on mahdollista hankkia esimerkiksi sähköisesti ylös nostava nojatuoli”, Kati Kärki-Lehtinen mainitsee.