Sastamalan Vammalassa, Ketolan kylässä sijaitseva Nisun tila on saanut uudet omistajat. Kiinteistön myynti onkin herättänyt suurta kiinnostusta paikkakuntalaisissa: ehtihän tila olla samalla suvulla 1700-luvulta lähtien. Myynnissä ollut kokonaisuus käsitti kolme hehtaaria. Tilan pellot ja metsät oli myyty jo aiemmin.
1910 rakennettu hirsirunkoinen päärakennus seisoo tanakasti paikoillaan keskellä kaunista kulttuurimaisemaa. Salin ikkunoista näkyy peltomaisema, taustalla siintää Rautavesi. Muutaman vuoden asumattomana olleen päärakennuksen maalipinta on hilseillyt, ja sisätilatkin vaativat täydellisen remontin. Työmäärä ei silti pelottanut nelilapsista perhettä.
”Olimme etsineet vanhaa maataloa jo pitkään, ja täällä kaikki loksahti paikoilleen. Uudelle Vareliuksen koulullekin on vain vajaa puolitoista kilometriä”, kertoo perheen äiti Maria Jokinen. Puoliso Eero Jokisen aika on mennyt kauppakirjojen allekirjoittamisen jälkeen purkuhommissa.
”Muovimattojen alta on löytynyt komeaa lankkulattiaa ja pinkopahvien alta käsinveistettyä hirsiseinää”, mies iloitsee.
Tarkoituksena on, että vanhaa hirsiseinää jää mahdollisimman paljon näkyviin. Samoin vanhaa lankkulattiaa.
”Lankut pitää ensin toki irrottaa ja käsitellä sekä laittaa eristykset lattioiden alle”, Eero selvittää.
Sekä Maria että Eero ovat maatilojen kasvatteja, joten halu kasvattaa lapsetkin samanlaisissa ympyröissä kumpuaa molempien menneisyydestä.
Jokisten suunnitelmissa on remontoida päärakennus entiseen loistoonsa.
”Punaisena lankana meillä on perinnerakentaminen ja ekologisuus”, Maria sanoo.
Pariskunta on palkannut projektiin arkkitehdin, joka on perehtynyt erityisesti vanhoihin taloihin.
”Päärakennuksen yhteyteen on 1960-luvulla tehty niin sanottu elintasosiipi, joka tullaan purkamaan pois. Sen jälkeen alakertaan jää asuinpinta-alaa noin 200 neliömetriä ja nyt kylmillään olevaan vinttiin tulee noin 160 neliömetriä”, Maria kertoo.
Alakerran huonekorkeus on peräti kolme ja puoli metriä.
”Tilan nimi on ihan alunperin ollut Nisula, mutta 1800-luvulla tila jaettiin kahdeksi eri tilaksi, ja tämän nimi muutettiin Nisuksi. Olemme ajatelleet merkitä tilan kiinteistörekisteriin tuolla vanhalla nimellä”, Maria paljastaa.
Alakerran pääsali on kooltaan liki 50 neliömetriä, mutta siellä ei Jokisten hämmästykseksi ollut lainkaan kaakeliuunia, kuten muissa alakerran kamareissa.
”Purkutöiden edetessä huomasimme kuitenkin, että onhan siellä sellainen ollut, mutta jostakin syystä se on purettu”, Eero toteaa.
”Olisi hienoa, jos joltakin löytyisi kuva tai edes muistikuva, millainen uuni siinä on ollut”, Maria miettii. Ajatuksissa on, että kaakeliuuni siihen remontin yhteydessä taas laitetaan.
Päärakennuksen lisäksi tiluksilla sijaitsee muun muassa navetta- ja tallirakennus, kanala, kuivuri ja maakellari. Koska perheen äiti ja vanhin tytär, 15-vuotias Oona, harrastavat ratsastusta, tallikin saattaa lähitulevaisuudessa saada asukkeja.
”Navettarakennus ylisineen pitää sisällään monia muitakin mahdollisuuksia. Voi olla, että navetan ylisillä tanssitaankin vielä”, Maria visioi.
Saunaa Jokiset eivät aio päärakennukseen sijoittaa, vaan se tehdään johonkin piharakennuksista. Kodinhoitotilaa sen sijaan tulee niin ala- kuin yläkertaankin, jolloin lapsiperheen pyykkihuolto käy helpommin.
Viisivuotiaalle Eemilille, nelivuotiaalle Aavalle ja seitsemän kuukauden ikäiselle Iisakille tulee erillinen leikkihuone alakertaan, myös kirjastohuoneelle löytyy tilaa. Suuren tupakeittiön lisäksi alakertaan tulee myös ruokailuhuone, sali sekä yksi makuuhuone.
Yläkertaan tulee kolme makuuhuonetta sekä tilava kylpyhuone. Sinne Maria haluaa ainakin perinteisen tassuammeen.
Jokiset aikovat muuttaa uuteen taloonsa ensi vuoden elokuussa.
”Silloin pitää ainakin alakerran olla valmis, sillä vanha talomme on jo myyty ja sen pitää olla silloin tyhjänä”, Maria naurahtaa.
Pariskunta on varautunut työntäyteisiin kuukausiin, vaikka remonttiporukkakin on jo palkattu. Samoin vastaava työnjohtaja.
”Mahdollisimman paljon koitamme tehdä kyllä itsekin”, Eero huomauttaa.
Nisun päärakennuksen seinässä on laatta, jossa on teksti: Tässä Tyrvään pitäjän Vehmaan kylän Nisun talossa perustettiin 18.-23.6.1941 15 D:n tykistöön kuuluvan II/ KTR 12:n (Tyrvään Patteristo) neljäs patteri.Tykit 75 K/17. Patteri lähti Karjalan Kannaksen taisteluihin24.6.1941 Pyhän Barbaran suojeluksessa.
Onko sinulla tietoja, tai peräti muistoja noilta ajoilta? Entä muita muistoja talon historiaan liittyen? Muistatko, millainen kaakeliuuni oli talon suuresa salissa?
Talon nykyiset omistajat Maria ja Eero Jokinen ovat kiinnostuneita kaikista tiedoista, jotka koskevat heidän ostamaansa tilaa.
Nisun tilan remonttia voi seurata Instagramissa tililtä @nisuntila.
Alueviesti palaa Nisun tilan remonttikuulumisiin kevään asumisen teemanumerossa.