Enkelikeräys tuo taas iloa vähävaraisille sastamalalaisille – Kaikilla ei ole varaa jouluruokiin

Enkelikeräykseen osallistuneet saavat perinteisesti itselleen enkelin. Tänä vuonna seurakunnan vapaaehtoisten käsissä on syntynyt paperista taiteltuja hyvän mielen tuojia.

Sastamalan seurakunnan diakoniatyö kerää jälleen ruokakoreja vähävaraisille sastamalalaisille. Jouluiloa tuova Enkelikeräys järjestetään jo 12. kerran.

Diakoniatyöntekijä Maarit Laitisen mukaan keräys etenee samalla tutulla sapluunalla. Vähävaraiset sastamalalaiset yksinasuvat ja perheet ovat voineet toivoa itselleen enkelilahjaa ja näihin toiveisiin pyritään yhdessä vastaamaan.

”Meihin otti yhteyttä tänä vuonna yli 200 ihmistä. Ennen joulua saamme toivottavasti sitten jakaa ruokalahjoituksia heille kaikille”, Laitinen sanoo.

Koronaviruspandemia toi diakoniatyön piiriin uusia asiakkaita. Laitisen mukaan keväällä 2020 puhelimet soivat tiuhaan.

”Silloin koko Suomi sulkeutui ja monet yritykset lomauttivat työntekijöitään. Se näkyi meillä välittömästi.”

Vaikka tilanne onkin osin palautunut ennalleen, ei ruoka-avun tarvitsijoiden määrä ole merkittävästi laskenut, Laitinen kertoo. Eläkeläisköyhyys on Sastamalassakin tosiasia. Lisäksi on paljon eri syistä työelämän ulkopuolella olevia ihmisiä sekä pienituloisia työssäkäyviä, jotka ovat kipeästi ruoka-avun tarpeessa.

”Kaikilla ihmisillä ei ole varaa jouluherkkuihin. Monille vähävaraisille jouluruuat – kuten suklaa, kahvi tai piparit – ovat sellaista extraa, jota heillä ei ole mahdollisuus ostaa”, Laitinen sanoo.

Sastamalan seurakunta kutsuukin nyt kaikkia kantamaan kortensa yhteiseen hyvään.

”Työntekijöiltämme saa tunnistekortin, jossa on tietoa lahjan saajasta. Tällöin voi miettiä juuri tälle kyseiselle ihmisille sopivaa lahjaa. Korttia ei tosin tarvitse ottaa, jos ei halua, vaan ruokatavaraa voi antaa meille suoraan. Kokoamme niistä lahjan saajille sopivia paketteja.”

Ruokia voi pakata itse vaikka koriin tai laatikkoon. Yhtä hyvin ne voi tuoda myös vaikka muovipussissa, Laitinen ohjeistaa. Lahjan arvo ei riipu siitä, millaiset kääreet siinä on ympärillä.

Lahjoitukseksi käyvät hyvin säilyvät elintarvikkeet ja jouluiset esineet esimerkiksi kahvi, keksit, tee, säilykkeet, suklaa, karamellit, glögi, puuroriisi, luumut, pähkinät, rusinat, kynttilät ja servietit.

”Lahjoituksia otetaan vastaan S-Market Sastamalan pihassa, kauppakeskus Häijään Äijän aulassa sekä ensimmäistä kertaa myös Tyrvään Pappilan Kivinavetassa. Kappeliseurakuntien alueella voi ottaa yhteyttä diakoniatyöntekijään”, Maarit Laitinen kertoo.

Viimeinen lahjoituspäivä on torstaina 2. joulukuuta.

Aikataulu on seuraava: S-Market Sastamalan piha pe 26.11. klo 14 – 17, kauppakeskus Häijään Äijä pe 26.11. klo 14 – 17, Pappilan Kivinavetta (Jaatsinkatu 2) ti 30.11. klo 9.30 – 11.30, ke 1.12. klo 16 – 18 ja to 2.12. klo 9.30 – 11.30.