Yhden alueen kasvu ei ole toiselta pois – “Enemmän yhteishenkeä, vähemmän eripuraa”

Mouhijärven yhteiskoulu. Kuva: Alueviestin arkisto / Pauliina Vilenius.

Kaupunginvaltuutettu Lauri Tapio nosti mielipidekirjoituksessaan esiin järkytyksensä siitä, mihin suuntaan kaupunkia sovitun strategian mukaan kehitetään. Hän kritisoi kaupungin strategian toteutusta ja vihjaa, että palveluverkkoselvityksen mukaisten toimenpiteiden pohjana oleva väestöennuste ei ennustaisi kasvua Mouhijärvelle. Minä haluan nostaa esiin järkytykseni siitä, miten kaupungissa valtaa käyttävä ihminen väestöennustetta lukee ja käyttää virheellistä tulkintaansa jakamaan sastamalalaisia meihin ja noihin.

Toisin kuin Tapio kirjoituksessaan sanoo, MDI:n väestöennusteen keskeinen tulos on, että Sastamalan kaupungin asukasluku kasvaa kahdessa pisteessä: keskustassa ja Mouhijärvellä. Lähes 60 prosenttia sastamalalaisista asuu ennusteen mukaan vuonna 2040 joko keskustassa tai Mouhijärvellä. Väestöennuste on luettavissa vapaasti ja löytyy hakusanoilla MDI Sastamala. Sastamalan tulevan väestönkehityksen johtopäätökset ovat luettavissa selvityksen sivulta 54.

Mouhijärven muuta Sastamalaa vahvempi väestönkehitys selittyy MDI:n mukaan alueen sijainti- ja aikaetuun suhteessa kasvavaan ja laajenevaan Tampereeseen ja Nokiaan. Tampereen vetovoima ja hyvät liikenneyhteydet tuntuvat kuitenkin koko Sastamalan itärajalla. Valtatie 12 valaiseminen on tästä yksi esimerkki. Yhden alueen kasvu ei ole toiselta pois, vaan vetovoiman kasvu tuntuu koko kaupungissa. Tulot nousevat, tunnettavuus kasvaa ja palveluiden määrä lisääntyy. Jokainen kaupunkilainen hyötyy tästä.

Olen Tapion kanssa samaa mieltä siinä, että pitovoimasta on pidettävä huoli. Haluankin muistuttaa kaupunginvaltuustossa ja teknisessä lautakunnassa kaupunkilaisten mandaatilla valtaa käyttävää Tapiota siitä, että ilman vetovoimaa ei ole myöskään pitovoimaa, ja yhteishengen luominen on aina kannattavampaa kuin eripuran kylväminen.

Liisa Leinonen
Sastamala

  • avatar Pikkupukki

    Kiitos vinkistä. Mielenkiinnolla luin kyseistä tutkimusta. MDI:n väestöennuste ei povaa väestönkasvua mihinkään päin Sastamalaa. Se on fakta. Kokonaisuutena väestökato on vähäisintä Mouhijärvellä, Vammalassa ja Keikyässä.

  • avatar Jarkko

    Tuota MDI:n ennustetta on hyvä arvioida uudelleen, koska aineisto + ennuste perustuu “aikaan ennen koronaa”. Maallemuutto on lisääntynyt ennusteen tekoajan jälkeen ja nyt näyttävät kaikki oikein hinnoitellut kiinteistöt menevän kaupaksi. Sastamalassa on selvä pula asunnoista ja on hyviä kohteita, joissa ostaja tarjoaa pyyntihintaa korkeampaa hintaa saadakseen asunnon.
    Luottamusmiesten homma on pitää huoli veto – ja pitovoimasta eli hoitaa käytännön ratkaisut.

Kommentointi ei ole käytössä.