Rokottajat: Jaana ja Marketta tarttuivat haasteeseen – “Tärkeä keikkatyö motivoi”

Jaana Parto ja Marketta Telilä antoivat koronarokotuksia Vinkissä torstaina 13. tammikuuta.

Koronapiikille tulijoita on muutamia jonossa hallin oven takana jo tuntia ennen h-hetkeä. Sisällä Vinkin vapaa-aikakeskuksessa Sastamalassa hoitajat valmistautuvat päivän urakkaan. He annostelevat BioNTech-Pfizerin Comirnatya ja Modernan Spikevaxia valmiiksi ruiskuihin. Toiset laittavat välineitä, desinfinointiaineita ja laastareita rokotuslinjojen koppeihin. Tietotekniikan toimivuutta varmistellaan, tilojen lämpötilaa säädetään.

Jaana Parto ja Marketta Telilä kertovat, että kaikilla on oma tärkeä roolinsa siinä, että asiat hoituvat suunnitellusti ja suuri määrä ihmisiä saadaan rokotettua päivän aikana.

Rokottamisen rutiinit ovat toki entuudestaan tuttuja kokeneille sairaanhoitajille, mutta rokotuksin käytävään taisteluun koronavirusta vastaan Parto ja Telilä ovat ottaneet osaa muutaman viikon ajan.

Parto ja Telilä ovat Sotesin rokottajavahvistuksia, eli heitä, joita niin Sastamala kuin useat muutkin kunnat ovat tarvinneet rokotusten sujuvuuden turvaamiseen.

Ihmisiltä tullut myönteistä palautetta

Yhteistä Partolle ja Telilälle on se, että he kokivat kyseisen keikkatyön vastaanottamisen tärkeäksi ja nykyinen elämäntilanne oli asialle suotuisa.

Marketta Telilä, 66, on ehtinyt viettää eläkepäiviä kaksi ja puoli vuotta. Työuransa hän päätti Tays Sastamalan erikoissairaanhoidon esimiestehtävissä.

”Liian kauaa en ole kuitenkaan ollut työelämästä pois, sillä lääkehoitoluvat ovat vielä voimassa. Ja se on tietysti edellytys sille, että voi tätä rokotustyötä tehdä”, Telilä tuumaa.

Jaana Parto, 58, on puolestaan opintovapaalla työstään yksityisellä palveluntuottajalla.

”Minulle oli heti selvää, että tottakai ilmoittaudun keikkatyöläiseksi, koska se oli mahdollista. Yhteiskunnan toimivuuden kannalta rokottajien työpanos on tarpeen”, hän miettii.

Parto ja Telilä sanovat, että työjärjestelyt on tehty rokottajille helpoksi. Sotesilta tulee tekstiviesti, jossa kysytään pääseekö töihin ja siihen tarvitsee vastata vain kyllä tai ei. Partolla on kuluvalla viikolla neljä työpäivää, Telilällä kaksi.

”Sen lisäksi, että työn tärkeys motivoi, tuntuu mukavalta, kun ihmisiltä on tullut niin paljon myönteistä palautetta. On julkisestikin kiitelty meitä hoitajia”, Telilä sanoo.

Parto ja Telilä kertovat miettineensä omaa rooliaan myös siltä kannalta, että se vapauttaa esimerkiksi neuvoloiden ja työterveyshuollon hoitajia tekemään omaa tärkeää työtään.

Marketta Telilä valmistautuu päivän rokotusrupeamaan.

“Rokotteelle tulevat ovat päätöksensä tehneet”

Parton ja Telilän mielestä rokote kannattaa ehdottomasti ottaa niin monta kertaa kuin siitä on hyötyä.

”Nyt on selvää, että kaikkein lievimmin sairastuvat useamman rokoteannoksen saaneet.”

Koronaviruksen eri variantit ovat olleet tarttuvuudeltaan erilaisia. Myös eri muunnosten aiheuttamissa oireissa on ollut jonkin verran eriäväisyyttä. Viimeisin virusmuunnos, omikron, on levinnyt ärhäkästi.

”Onneksi rokotukset ovat edenneet näinkin hyvin. Muutoin sairaalat olisivat vieläkin kuormittuneempia ja yhteiskunta sulkutilassa”, Parto sanoo.

”Jokainen ihminen tekee tietysti oman valintansa. Tulevaisuudessa virus saattaa taas muuntua, mutta toisaalta tutkimuskin edistyy ja uusia lääkkeitä kehitetään”, lisää Telilä toiveikkaasti.

Vaikuttavatko ihmiset kyllästyneiltä, kun rokotuskertoja kertyy useampi? Empivätkö he rokotteen ottamista?

”Rokotteelle tulevat ovat päätöksensä tehneet. Jotkut ovat iloisesti ja tsemppimielellä todenneet, että neljännellä kierroksella tavataan. Joku on tuumannut, että toivottavasti tämä kolmas kerta oli viimeinen.”