Artikkelit, Mielipidetoimitus

Työtön työnhakija kritisoi: “Sukulaisten suosiminen kukoistaa Sastamalassa”

Työtön työnhakija kritisoi: “Sukulaisten suosiminen kukoistaa Sastamalassa”

Kuvituskuva Pixabay.

Olen muuttanut vakituisesti asumaan Sastamalaan 2021 helmikuussa. Olen viettänyt kaikki kesäni Vammalassa mummolassa. Äitini on syntynyt sotavuosina Vammalan kauppalaan.

Olen työtön työnhakija, on koulutusta riittävästi. Työhakemuksia laittanut paikkakunnalle reilusti, kymmeniä. Sastamalassa kukoistaa nepotismi (sukulaisten suosiminen). Jopa TE-toimisto ihmettelee, ettei näillä koulutuksilla pääse töihin? Lisäksi kukaan ei työnantaja ei ole edes tarttunut 50 prosentin palkkatukeen. Taitaa mennä Sastamalassa työnantajilla hyvin kun valtion rahoitus ei kelpaa?

Esimerkiksi hain linja-autokuljettajan paikkaa. Viisi henkilöä haastateltiin, olin yksi heistä. Viikon päästä tuli tekstiviesti: “Valitettavasti työkokemus ei riitä tähän paikkaan”. Olen 3 vuotta ajanut Helsingin Pasilassa linja-autoa, 17 vuotta opettanut linja-auton kuljettajia sekä yhdistelmäkuljettajia ammattiopistoissa ja puolustusvoimien palveluksessa. “Työkokemus ei riitä?”
Olisi kiva tietää, millä perusteella kuljettaja valittiin?

Kohta pääsette päämäärään, muutan pois täältä.

Lauri Mustonen
ammatillinen opettaja ja työtön

 • avatar Omituinen höpöttäjä

  Nyt sohaisit muurahaispesää, kiitos. Muistan taannoin erään yrittäjän sanoneen, että ei palkkaa edes kesätöihin nuorta jonka vanhempia ei tunne.

  • avatar Jerry

   Varsin järkevä periaate. Jos tuntee vanhemmat, niin osaa aika hyvin arvioida jälkikasvun asenteen työntekoon.
   Noin minäkin yrittäjänä tekisin.

   Mikähän tässä sukulaisten suosimisessa ylipäätään on kummallista tai paheksuttavaa? Vai luuleeko kirjoittaja, että yrittäjä ottaa huonomman työntekijän vain sen takia, että hän on sukulainen? Yrittäjä ottaa sen, joka mahdollistaa kannattavan yritystoiminnan.
   Pitäisikö mahdollisesti miettiä sitä, että kokemuksen määrä ei aina ole se ratkaiseva seikka. Asenne ja asiakaspalvelualttius pitää olla kohdallaan linja-autohommissa ja tietysti moni muukin asia.
   Onnea ja tsemppiä kaikesta huolimatta työnhakuun.

   • avatar Aalto

    Yrittäjät ottavat monesti paljon huonompia “tekijöitä”(eli sukulaisia) töihin kun mitä saisivat. Onhan se tavallaan ymmärrettävää että koitetaan tukea sukulaisia. Siinä on toisaalta myös se puoli että tuo työpaikan saanut työtön tai työmaan saanut yrittäjä ei tajua miten noloa se on. Itse en tuollaista suojatyöpaikkaa ottaisi vaikka olisi ainut mahdollisuus tai jos olisin yrittäjä, hankkisin omat työni enkä olisi sukulaisilta tulevien varassa. Kyllä niistä kylällä puhutaan melko ikävään sävyyn ja näin pienellä kylällä kaikki tietää kohta kuka on välittänyt minkäkin työn kellekkin. Hyvin usein on käynyt niin että otetaan töihin joku ihan vain suhteiden ylläpidon vuoksi, siinä ei ole taloudellisella tuottavuudella mitään sijaa. Niin se pieni piiri pyörii 🙂 Eikä sen tarvitse olla suoraan työpaikka joka annetaan jollekkin, se voi olla esim isännöitsijä joka antaa toistuvasti siivous- tai remonttitöitä sukulaisen yritykselle vaikka olisi tehokkaampia/osaavampia ja edullisempia tarjolla. Tämä korostuu pienellä paikkakunnalla.

 • avatar Seppo

  Olet liian pätevä ja pitäisi maksaa kunnon palkkaa mutta se ei vammalalaisille yrityksille sovi vaan pitäisi kaikki saada ilmaiseksi töihin

 • avatar jarilaukkanen

  Käyn Sastamalassa silloin tällöin täältä isommasta kaupungista ja joo. On sisäsiittoinen kylä. Ei tulisi mieleenkään muuttaa eikä käydä töissä.

  • avatar Paikallinen

   Normi pikkukylä tämä on. Samat toimintamallit on joka kylässä työnhakua koskien. Mahtaisiko työnantaja mielummin suosia hieman nuorempaa vuosikertaa, heille kun sopii pienempi tuntipalkka ja ovat joustavempia työaikojen suhteen. Itse olen ollut viidessä yrityksessä töissä täällä Sastamalassa, eikä minulla ole minkäänlaisia sukulaisuus suhteita täällä. Mahtaisiko positiivisemmalla asenteella olla osuutta asiaan?

 • avatar Omituinen höpöttäjä

  Tuossa työssä täälläpäin ei ainakaan ole kyseessä tuo nuorenpien palkkaaminen. Eläkevaarit täällä ovat kuljettajina.

 • avatar Aila Kernen

  Aikanaan Vammalaan muuttaneena, olin eräällä yrittäjällä ilmaisena työharjoittelijana reilun kuukauden. Siinä vaiheessa, kun piti päättää jatkosta, työnantaja sanoi, että minussa on potentiaalia, muttei hän vielä tee mitään sopimusta. Olisin saanut kyllä mieluusti jatkaa ilmaisena työntekijänä. Kun ilmoitin, ettei käy, hän rutisi, että on se ihme, että kun kaikille pitäisi maksaa. Sitten tuli vielä yleinen arvostelu naisista…. Alle kolmekymppiset likat ovat joko tiineinä tai on kakarat kipeinä ja yli nelikymppiset ämmät ovat ammattisairastajia ja ne voisi lopettaa. No, menin töihin Tampereelle ja sain hyvää palkkaa ensimmäisestä työpäivästä alkaen!

Kommentointi ei ole käytössä.

css.php