”Haittojen laajuus on yllättänyt” – Tuulivoimahanketta vastustavat luovuttivat adressin Sastamalan kaupunginhallitukselle

Tuulivoimahanketta vastustavan adressin tulivat Sylvään koululle luovuttamaan Juho Pärssinen (vas.), Tanja Veittimäki, Maija Siuko ja Ville Myllymaa. Kuva: Minna Isotalo.

Sastamalan kaupunginhallitus sai ennen maanantaista kokoustaan käsiinsä Kärmekallion tuulivoimahanketta vastustavan adressin.

Adressin alulle panneen sastamalalaisen Maija Siukon mukaan nimiä alettiin kerätä, koska Kärmekallion tuulivoimahankkeesta on ollut saatavilla hyvin niukasti tietoa.

”Asiaa vietiin aika vauhdilla eteenpäin muun muassa ympäristölautakunnassa käsittelyssä olevan kaavoitussopimuksen muodossa. Itselläni ensimmäinen reaktio oli huoli Teerinevasta ja alueen luontoarvoista.”

Siuko toteaa Teerinevan olevan tärkeä metsäkanalintujen soidinalue ja rauhoitetuista petolinnuista alueella esiintyy muun muassa mehiläishaukka. Teerineva on lisäksi Sastamalan alueella harvinaista puutonta avosuota.

”Suunniteltujen myllyjen korkeuden ollessa 250 metriä myös maisemahaitta tulisi ulottumaan pitkälle Kokemäenjokilaaksoon. Adressilla halusimme herätellä keskustelua ja kartoittaa asukkaiden mielipiteitä. Ovelta ovelle nimiä keräämällä saimme keskustella ja välittää tietoa alueen asukkaille”, Siuko sanoo.

Siukon mukaan prosessi on kartuttanut hänen omaa tietotasoaan huimasti. Adressi laitettiin liikkeelle niillä vähillä tiedoilla, jotka hankkeen vastustajat saivat ongittua muutamassa päivässä vuodenvaihteen tienoilla.

”Sen jälkeen tuulivoiman haittojen laajuus on yllättänyt. Suojaetäisyyden pitäisi ehdottomasti olla vähintään 2 kilometriä asutukseen. Monet alueen maanomistajat vastustavat myllyjen rakentamista, sillä heitä uhkaa uusien teiden ja siirtolinjojen pakkolunastus.”

Maanantaipäivään mennessä allekirjoituksia oli kertynyt yhteensä 505: paperiseen adressiin 150 nimeä ja nettiversioon 355. Allekirjoituksista 361 oli sastamalalaisilta.

”Netissä nimien keruu jatkuu edelleen mahdollista tulevaa varten.”

Adressin ottivat vastaan kaupunginjohtaja Jarkko Malmberg ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pertti Hakanen. Kuva: Minna Isotalo.

Tuulivoima hyvä asia, suunniteltu paikka väärä

Sastamalan Myllymaan, Hongistonmaan ja Kiimajärven kylien muodostamaan kolmioon ollaan suunnittelemassa seitsemää tuulimyllyä Eurowind Energy Oy:n toimesta. Tuulimyllyjen korkeus on 250 metriä ja niitä on suunnitteilla seitsemän kappaletta 11 neliökilometrin alueelle.

Adressin mukaan kyseisen alueen luontoarvojen selvitys tulisi tehdä puolueettomasti. Mikäli Eurowind Energy Oy tilaa ja maksaa itse kaavan, kaavan laatijafirman luontoarvoselvitys ei välttämättä ole puolueeton ja alueen luontoarvo saatetaan todeta näin ollen mitättömäksi.

”Tuulivoima ja fossiilivapaa energia ovat hyviä asioita, mutta nyt sille suunniteltu paikka on väärä. Puiston rakentamista tulee harkita esimerkiksi teollisuusalueiden tai pitkien valtateiden yhteyteen”, adressissa todetaan.

Adressissa kritisoidaan myös tapaa, jolla hankkeesta on julkisesti kerrottu.

”Asukkaille itselleen tästä hankkeesta ei ole tiedotettu lainkaan muuta kuin mitä muutamassa paikallislehdessä on lähiaikoina ollut.”

Aiheesta aiemmin:

”Tuulivoimalat ovat aikamme tuote ja ilmiö” – Millaisen kannan ottaa Sastamala?

Kaupunginjohtaja tuulivoimarakentamisesta: ”Ei hätiköidä, periaatelinjaukset valtuustoon”

Tuulivoimaloiden sijoittumisen periaatteet esillä Sastamalassa, kaupunginhallitus keskustelee

Adressi luovutettiin Sylvään koululla maanantaina ennen kaupunginhallituksen kokousta. Kuva: Minna Isotalo.

Kommentointi ei ole käytössä.