Tuulivoimaa kaavaillaan myös Säkylään – Kaavamuutos mahdollistaa seitsemän tuulivoimalan rakentamisen

Huittisten Pahkionvuorella sijaitsevat Lännen Lintu Oy:n tuulivoimalat ovat pyörineet jo vuodesta 2012 lähtien. Arkistokuva.

Tuulivoimaa puuhataan tällä hetkellä eri puolille Suomea kiihtyvällä tahdilla.

Viime viikkoina Alueviestin palstoilla on kirjoitettu paljon Sastamalaan suunnitellusta tuulivoimapuistosta, mutta tämä hanke ei ole ainut jakelualueellamme käynnissä oleva tuulipuiston rakentamiseen tähtäävä kaavamuutos. Myös Ilmar valmistelee parhaillaan Säkylään noin 42 megawatin tuulipuistoa.

Korpilevonmäen suunnittelualueelle kaavailtu tuulivoimapuisto tulisi sijaitsemaan valtatie 12 eteläpuolella, noin 14 kilometriä Säkylän keskustasta koilliseen. Suunnittelualue on aivan Huittisten ja Kokemäen kaupunkien rajalla ja kaava-alueen pinta-ala on noin 467 hehtaaria. Kaavamuutos mahdollistaa seitsemän tuulivoimalan rakentamisen. Myllyjen maksimipyyhkäisykorkeudeksi on määritelty 270 metriä ja yhden voimalan tehon arvioidaan olevan enintään 6 megawattia.

Korpilevonmäen tuulivoimaosayleiskaavaa on alettu puuhata jo kaksi vuotta sitten, vuonna 2020 ja kaavaehdotus tuli nähtäville helmikuun alussa. Siihen on mahdollista tutustua kaupungin kotisivuilla maaliskuun 15. päivään asti.

Korpilevonmäen välittömässä läheisyydessä ei ole yleis- tai asemakaavoitettuja alueita. Lähimmät yleiskaava-alueet ovat noin viiden kilometrin päässä ja Köyliön keskustaan on matkaa noin kuusi kilometriä. Kaava-alue on metsätalousaluetta ja hankealue on suurelta osin metsäistä maastoa. Alueella tai sen välittömässä läheisyydessä ei sijaitse asuinrakennuksia. Alle kahden kilometrin etäisyydellä hankealueen rajasta sijaitsee kuusi loma-asuntoa ja 15 vakituista asuntoa. Lähin suurempi asutuskeskittymä on Kokemäellä, noin 12 kilometrin päässä tuulipuistosta.

Rakentaminen käyntiin mahdollisesti 2023

Kaava-alueella ja sen välittömässä läheisyydessä ei sijaitse myöskään valtakunnallisesti tai maakunnallisesti merkittäviä maisema-alueita tai kulttuuriympäristöjä, mutta Kokemäenjokilaakson alueelle on matkaa noin neljä kilometriä ja Köyliönjärven kulttuurimaisemiin vain noin 3,5 kilometriä. Huovinrinteen varuskunta-alueelle kertyy matkaa noin 14 kilometriä. Lähimmät Natura-alueet ovat Puurijärvi-Isosuo runsaan 4 kilometrin päässä ja Köyliönjärvi vajaan 6 kilometrin päässä. Molemmissa kohteissa on arvokasta linnustoa.

Ilmarin puolesta muistutetaan, että alueen rinnakkainen käyttö muuhun toimintaan, kuten marjastukseen, on sallittua myös tuulivoimapuiston käyttöönoton jälkeen. Hankkeen ympäristövaikutukset on tutkittu kaavoitusprosessin yhteydessä.

Mikäli kaavamuutos hyväksytään, Korpilevonmäen tuulivoimahankkeen rakentamisen on suunniteltu alkavan vuosien 2023-2024 aikana. Käytössä tuulivoimalat voisivat olla vuonna 2025. Valmistuttuaan tuulipuiston laadukkaasta teknisestä ja kaupallisesta hallinnoinnista vastaa Ilmattaren sisaryritys Ilmatar Service Oy.

Korpilevonmäen tuulivoimahanketta on alun perin kehittänyt Korpilevo Wind Oy Ab. Ilmatar on hankkinut Korpilevonmäen tuulivoimahankkeen hankeoikeudet keväällä 2021 ja vastaa tällä hetkellä hankkeen kehittämisestä.
Ilmatar edistää Korpilevonmäen tuulivoimahanketta kohti rakennusvaihetta projektiyhtiön Ilmatar Köyliö Oy:n kautta. Projektiyhtiön kotipaikka on Säkylä.