Aloite seurojen ja yhdistysten ylimääräisestä koronatuesta palautettiin valmisteluun Huittisissa

Aarno Korpela (sdp) ja Jukka Kivimäki (vas) osallistuivat keskusteluun seurojen ylimääräistä koronatukea koskevasta aloitteesta.

Huittisten kaupunginvaltuuston asialista oli eilen lyhyt. Kokouksessa vedettiin nippuun viime vuoden valtuusto- ja kuntalaisaloitteet.

Pääasiassa aloitteiden valmisteluun oltiin tyytyväisiä, mutta Huittisten parhaaksi -ryhmän tekemä aloite seurojen ja yhdistysten ylimääräisistä koronatuista palautettiin yksimielisesti valmisteluun.

”Valmistelussa sanotaan, ettei avustuksiin ole määrärahaa, vaikka kaupunki sai edellisvuonna muistaakseni 2 miljoonaa euroa ylimääräistä koronatukea. Lisäksi sanotaan, ettei seuroille ja yhdistyksille ole koronan johdosta syntynyt mainittavia lisäkustannuksia. Pitäisi huomata, että tulot ovat kuitenkin tippuneet puolella”, HuPan Mika Stenfors huomautti.

Stenfors vaati, että valmistelun yhteydessä kartoitetaan seurojen ja yhdistysten korona-ajan toiminta ja talous tutustumalla niiden toimintaan.

”Eikä sähköpostilla”, hän korosti.

Yksimielinen palautus

Katja Leino-Murtojärvi (sdp) kannatti Stenforsin esitystä ja nosti esiin, että monen seuran toiminta on koronan jäljiltä vaakalaudalla.

”Olemme joutuneet kierteeseen, jossa maksuja on pakko nostaa, kun jäsenmäärät vähentyvät. Tästä kärsivät erityisesti ne huittislaiset lapset ja nuoret, joiden vanhemmilla ei ole varaa maksaa maksuja vaikka lapset haluaisivat harrastaa.”

Myös Sauli Savolainen tiesi jäsenmäärien laskeneen huomattavasti koronan myötä.
”Seurat tekevät töitä, jotta pitävät nuoret pois pahanteosta, eivätkä ne opeta pelkkää liikuntaa vaan yhdessä elämisen taitoja.”

Ristiriitaisia tuntemuksia aiheutti LP-Vampulalle myönnetty 3 000 euron tuki.

Joonas Immosta (kesk) harmitti kaupungissa oleva vastakkainasettelu kilpaurheilun ja harrastamisen välillä. Jukka Kivimäki (vas) näki asian niin, että kaupungin tulisi tukea ammattilaisten sijaan paikkakuntalaisten urheilua.

Hannu Haapasalo (kesk) peräänkuulutti selkeitä summia, millaisia avustuksia seurat ja yhdistykset tarvitsisivat.

Lasten ja nuorten äänen toi kuuluviin nuorisovaltuuston puheenjohtaja Jonna Toivonen, joka muistutti että mikäli kaupunki haluaa olla sanojensa mukaisesti lapsi- ja nuorisoystävällinen, pitää sen myös näkyä teoissa.

”Harrastuksilla on niin paljon positiivisia vaikutuksia lapsiin ja nuoriin, että niistä pitäisi pitää kiinni ja tukea. Korona on vaikuttanut lapsiin ja nuoriin ja harrastustoiminnalla on pelkästään positiivista vaikutusta heihin”, hän korosti.

Vanhainkodin aloitteen valmistelu hyväksyttiin

Toinen keskustelua herättänyt aloite oli HuPan ja vasemmistoliiton jättämä aloite Kuninkaisten vanhainkodin alasajon keskeyttämisestä.

Mikko Kaunisto (vas) esitti asian palauttamista käsittelyyn Jukka Kivimäen, Aulikki Kuisman ja Mika Stenforsin kannattamana.

Kaunisto perusteli palautusta muun muassa luvatulla, mutta pitämättä jääneellä asiaa koskevalla infotilaisuudella.

Suurimmalle osalle valtuutetuista riitti kuitenkin tieto, että luvatut toimenpiteet ollaan toteuttamassa ja Kauniston esitys kaatui äänin 24-11.