Kolmen tasaisen taisto – Huittisten kaupunginjohtajaehdokkaat tentattiin maanantaina

Timo Kaunisto, Viveka Lanne ja Katariina Koivisto havittelevat Huittisten kaupunginjohtajan paikkaa. Lopullinen valinta johtajasta tehdään valtuuston kokouksessa kuluvan kuun 25. päivänä.

Huittisten uuden kaupunginjohtajan valintaprosessissa loppusuoralle edenneet kolme hakijaa pääsivät maanantaina kaupunginvaltuuston, nuorisovaltuuston ja kuntalaisten tenttiin. Kahden tunnin mittaisessa paneelissa ehdokkaiden välille etsittiin eroja muun muassa kaupungin kehittämiseen, elinvoimaan ja verkostoihin liittyen.

Haastattelun vetänyt kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jouni Isotalo kertoi, että etukäteen kuntalaisilta tulleissa kysymyksiä huittislaisia kiinnosti ylivoimaisesti eniten, aikooko tuleva kaupunginjohtaja muuttaa Huittisiin. Jokainen ehdokas vastasi kysymykseen myöntävästi.

Suuria eroja ei ehdokkailta irronnut muihinkaan kysymyksiin. Vampulan kunnanjohtajana ja Huittisten kaupungin hallintojohtajanakin toiminut Katariina Koivisto kertoi kiinnostuneensa Huittisten kaupunginjohtajan virasta, koska on saanut seurata tehtävää vuosia läheltä ja tehtävä on aina kiinnostanut häntä.

”Tiedän, mitä olen hakemassa.”

Siikaisten kunnanjohtajana tällä hetkellä työskentelevä ja Satakuntaliiton aluekehitysasiantuntijan tehtävissäkin työskennellyt Viveka Lanne sekä keskustan ex-kansanedustajana parhaiten tunnetuksi tullut maaseutuyrittäjä Timo Kaunisto uskovat molemmat, että heillä olisi paljon annettavaa Huittisten elinvoiman kehittämiselle.

”Toinen tulevaisuuden tärkeä osa-alue on edunvalvonta ja minulla on paljon verkostoja, joita voisin Huittisten hyväksi hyödyntää”, Kaunisto totesi.

Yhteistyö elinvoiman edellytys

Elinvoimasta puhuttaessa yhteistyö on yksi sen ehdoton edellytys. Ehdokkaat pääsivätkin kertomaan, miten he kehittäisivät yhteistyötä Huittisissa. Kaunisto korosti avoimuuden ja vuoropuhelun merkitystä. Koivisto lisäsi listaan myös sitoutumisen.

”Avoimessa keskustelukulttuurissa omaa ja toisen roolia tulee kunnioittaa. Helpottaa keskustelua, kun selkeästi tiedostetaan toisen osuus. Myös erilaiset ajatukset tulee hyväksyä ja asioista voidaan olla eri mieltä, mutta kun jotain on päätetty, niin sitten sitä kohti pitää mennä yhdessä”, Koivisto sanoi.

Lanne nosti esiin ennakoivan keskustelun merkityksen ja erilaiset valmistelutyöryhmät. Koivisto näkee, että yritysten näkökulmasta kaupungin tulee toimia ketteränä mahdollistajana. Lanne korosti, että vaikka kaupunki luo puitteet, yritysten tulee itse huolehtia toimintansa kannattavuudesta.

Sekä Kaunisto että Lanne ajattelevat, että tulevaisuudessa yritysten toimintaedellytyksiä voidaan parantaa esimerkiksi varmistamalla kaupunkiin työvoimaa koulutuksen kautta.

”Lupaprosessit hoituvat maaseutukaupungeissa tällä hetkellä nopeasti ja se on yksi valtti, josta tulee pitää kiinni tulevaisuudessakin”, Kaunisto sanoi.

Koivisto, Kaunisto ja Lanne valmistautumassa tenttiin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jouni Isotalon (selin) kanssa.

Haaste ikääntyvä ja vähenevä väestö

Huittisten suurimpina tulevaisuuden haasteina kaupunginjohtajaehdokkaat näkevät väestön vähentymisen ja ikääntymisen. Lanne panostaisi erityisesti siihen, että Huittinen olisi kaupungissa tällä hetkellä kasvaville lapsille ja nuorille mieluinen paikka palata opiskeluvuosien jälkeen.

”Se, mitä huittislaiset itse puhuvat omasta kaupungistaan, on parasta markkinointia. Huittisissa viihtymistä pystytään lisäämään sillä, että kaupunki on kivan näköinen, sillä ihan fyysisellä ilmeellä on paljon merkitystä ihmisten mieliin ja tunnelmaan”, Lanne ajattelee.

Myös Koivisto on yhtä mieltä siitä, että aidoin kuntamarkkinointi tulee huittislaisilta itseltään. Kaunisto pitää tärkeänä, että lapsiperheiden ja nuorten aikuisten lisäksi Huittisiin houkuteltaisiin myös senioriväestöä.

”Meidän pitää varmistaa, että täältä löytyy työn lisäksi laadukkaita palveluita. Koulun lisäksi pitää muistaa myös kulttuuri. Tänä päivänä myös hyvät tietoliikenneyhteydet houkuttelevat puoleensa”, hän tietää.

”Suu säkkiä myöten”

Kunta-ala kokee ensi vuoden alussa suurimman mullistuksen sitten koko alan syntymisen, kun sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät kunnilta maakunnalle. Kaunisto uskoo, että muutos tuo kaupungin budjetin tekemiseen parempaa ennustettavuutta. Lanne huomauttaa, että kunta-ala elää jatkuvassa muutoksessa, joten kaupungin toimintoja on osattava sopeuttaa tilanteeseen sopivaksi jatkuvasti, ei vain suurten muutosten kohdalla.

Kunnanjohtajaehdokkaat ymmärtävät hyvin myös kuntalaisten kysymyksissä esiin nousevan huolen verojen kasvusta. Kaunisto nosti esiin vanhan sanonnan, jossa suu laitetaan säkkiä myöten.

”Kustannuksiin on helpompi vaikuttaa kuin tuloihin, se on kuntatalouden peruskauraa.”

Myös Lanne pitää palveluiden uudelleenjärjestelyä veronkorotuksia tehokkaampana ratkaisuna.

”Otetaan kulttuurikenttää enemmän apuun ja osallistetaan kuntalaisia. Tehdään palveluita kohderyhmää ajatellen”, hän esitti.

”Mietitään, mitä on järkevä tehdä itse, mitä yhteistyöllä jonkun toisen toimijan kanssa ja mitä ulkoistaa”, Koivisto jatkoi Lanteen aloittamaa linjaa.

  • Mindy

    Hei! Katselin ja/tai kuuntelin Huittisten kaupungin johtajiksi mahdollisesti valittujen haastattelut ma 4.4. Jotenkin jäi kaikista valituista Katariina Koiviston kommentit eniten mieleen: hän jo tuntee Huittisten kaupungin ”jutut” ja on jo läheisesti huittislainen… En mitenkään ”mollaa” Lanteen ja Kauniston kommentteja/vastauksia, mutta jotenkin ymperäpyöreiltä tuntui Toivon, että saamme Jyrki Peltomaalle hyvän ja ihmisläheisen johtajan johon voi tavallinen tallaajakin ottaa ongelmissaan yhteyttä niin kuin Peltomaahan!!! Kiitos Jyrki Peltomaa kun autoit hädässä olevaa kun hätä oli suuri,
    en milloinkaan sitä unohda! Mahtavia eläkepäiviä tulevaisuudessa, toivottavasti vielä kuulemme Sinusta; miten menee.. 🙂

Kommentointi ei ole käytössä.