“Pitkällä tähtäimellä tähän on lähdetty” – Kolmannen polven puutarhayrittäjä valmistautuu parhaillaan toiseen sesonkiinsa

24-vuotias Sofia Keskumäki on ollut puutarhahommissa polvenkorkuisesta. “Siitäkin huolimatta näin yrittäjänä tulee aina eteen jotain uutta. Silloin isää ja pappaa tarvitaan”, sanoo kolmannen polven puutarhayrittäjä.

Silmä tavoittaa vihreää niin kauas kuin katse kantaa. Kasvihuoneessa Puutarha Keskumäen tontilla seistessä on helppo uskoa, että taimia on satoja tuhansia. On syytä ollakin, sillä kesäkukkakauden kiivain sesonkiaika alkaa olla käsillä. Myynti Vammalan torilla alkoi pääsiäislauantaina ja jatkuu juhannukseen saakka. Se tietää ympäripyöreitä päiviä yrittäjä Sofia Keskumäelle.

”Kesäkukkasesongin jälkeen pidetään viikko lomaa, mutta sitten alkaa marja- ja vihanneskausi. Paremmin ehtii lomailla vasta kauden päätyttyä eli marras-joulukuussa.”

Alkava kausi on 24-vuotiaalle naiselle toinen perheyrityksen puikoissa. Sastamalan Illossa sijaitsevan puutarhan ovat perustaneet Sofia Keskumäen isovanhemmat Arto ja Paula Keskumäki 70-luvulla, sen jälkeen toiminnasta vastasi heidän poikansa Robert. Nyt on kolmannen sukupolven vuoro. Töitä tehdään silti rinta rinnan: haastatteluhetkelläkin kaikki Keskumäet ovat työn äärellä.

Nuori yrittäjä pitää isänsä ja isovanhempiensa tukea kullanarvoisena.

”Vaikka olen ollut toiminnassa mukana polvenkorkuisesta, näin yrittäjänä eteen tulee koko ajan jotain uutta. Silloin on hyvä, että apu on lähellä.”

Musta orvokki tuli markkinoille pari kevättä sitten. Yllättäen siihen ihastuivat iäkkäämmät asiakkaat.

Keskumäen Puutarhalla on seitsemän kasvihuonetta, joilla on kokoa yhteensä noin 3000 neliömetriä. Peltoja on noin 40 hehtaaria ja niillä kasvatetaan muun muassa perunaa, porkkanaa, kaalia, avomaan kurkkua ja tilliä. Marjat tulevat myyntiin sopimusviljelijältä Suonenjoelta.

Perheen lisäksi puutarha työllistää kiivaimpaan sesonkiaikaan viisi ulkopuolista työntekijää, lisäksi on kaksi torimyyjää. Myös Sofia Keskumäen metallialalla työskentelevän puolison ammattitaidolle on toisinaan käyttöä. Siitä todisteena maassa kulkevat raiteet, joita pitkin rullakot on helppo siirtää kasvihuoneista ulos.

Kesäkukkien kausi on kuluttajan näkökulmasta lyhyt, mutta alkaa oikeasti jo edellisen vuoden puolella.

”Syys-lokakuussa pitää tehdä tilaus seuraavaksi kevääksi. Kyllä tässä vaaditaan hiukan ennustajan vikaa, että tietää mikä on seuraavan kauden hitti”, Keskumäki naurahtaa.

Tilausta tehtäessä maltti on valttia. Pelkästään orvokkeja on useita kymmeniä erilaisia, mutta kaikkea ei mitenkään voi tilata.

”Perinteet pitävät pintansa, mutta joka vuosi yritetään saada valikoimiin jotain uutta.”

Orvokkiamppeleita kastelevat tippaletkut, Sofia Keskumäki esittelee. Osa kastelusta hoidetaan yhä käsipelillä.

Pari vuotta sitten markkinoille tuli mustia orvokkeja, ja niitä tilattiin myös Keskumäelle. Mustat yksilöt olivat jostain syystä erityisen suosittuja vanhempien asiakkaiden keskuudessa, yrittäjä paljastaa.

”Uutuus tälle kaudelle on rimpsureunainen orvokki. Muista kesäkukista paluun tekee kukontöyhtö. Muistan, että sitä myytiin viimeksi kun olin lapsi.”

Helmi-maaliskuussa Illossa ollaan siinä vaiheessa, että pihaan alkaa tulla kuormia. Sofia Keskumäki kertoo, että taimet pitää siirtää käsipelillä purkkeihin.

”Viikolla 8 tuli ensimmäinen satsi, mutta kuormia tulee aina viikkoon 16 saakka. Tilauksia on yritetty rytmittää niin, että ne eivät tulisi samaan aikaan, sillä työtä riittää.”

Vammalan torin lisäksi Keskumäen Puutarhan tuotteita on kaupan K-supermarket Pourun edessä Punkalaitumella sekä piakkoin ABC-asemaksi muuttuvalla Häijään Nesteellä. Ja tietenkin ostoksilla voi poiketa puutarhalla Kaunistontiellä.

Keskumäki kertoo, että etenkin korona-aikana puutarha pullisteli asiakkaita.

”Ensimmäisenä koronakeväänä 2020 oltiin välillä helisemässä asiakasmäärien kanssa. Huomasi selkeästi, että kun matkustelu jäi, ihmiset halusivat panostaa kotona viihtymiseen kukkien kautta.”

Rimpsureunainen orvokki on kevään uutuus.

Elämäntyö. Sellaiseksi Sofia Keskumäki puutarhaa itselleen kuvailee. Hän ei ryhtynyt yrittäjäksi hetken mielijohteesta tai sillä ajatuksella, että se olisi muutaman vuoden juttu.

”Pitkällä tähtäimellä tähän on lähdetty ja kehittämistä jo mietitty.”

Viimeisin kasvihuone on rakennettu vuonna 2018. Puutarhan kokoa ei Keskumäen mukaan ole ainakaan toistaiseksi järkevää kasvattaa, mutta toimintaa on aina mahdollista sujuvoittaa.

Kastelu on jo osin automatisoitu. Orvokkien valtaamassa kasvihuoneessa jokaisessa amppelissa on tippaletku ja purkeissa olevia taimia kastelevat suihkut. Toisaalla kastelu pitää yhä toteuttaa käsipelillä. Keskumäen mukaan hommaan menee aina kahden ihmisen työpäivä.

”Automatisointia tulisikin kehittää edelleen.”

Vähän yli parikymppisen naisen päätöstä jatkaa suvun yritystoimintaa on osittain hämmästelty. Isompi osa palautteesta on kuitenkin ollut kannustavaa.

”Aina on joku, joka ihmettelee miten maatilan hommat sujuvat. Kyllä ne sujuvat, sillä olen kasvanut tähän hommaan ja tiedän, että osaan. Se on tärkeintä.”

Parasta palautetta on, kun Keskumäen Puutarhan teltta pitkän talven jälkeen nousee pystyyn Vammalan torille ja asiakkaat tulevat ostoksille hymy huulillaan.

”Se on kuulemma varma kevään merkki, kun me ilmestymme paikalle.”

Miljoonakello enteilee jo kesää. Taustalla myös pelargoniat ovat aloittaneet kukintansa yhdessä Keskumäen kasvihuoneista.