Sastamalassa puhuttiin turvallisuudesta – ”Venäjä vaikuttaa valheilla, pyrkii hajottamaan yhteiskuntaa sisältä”

Valtuutettu Antti Lepistöllä (vasemmalla) oli vetovastuu tilaisuudessa, joka kiinnosti muun muassa Jarkko Malmbergia, Ilkka Koskista, Mika Sillanpäätä ja Heli Innalaa. Sisäministeri Krista Mikkonen sai lahjaksi Tassula-kassin ja Sastamala-kirjan.

Kuutti Lavosen ja Osmo Rauhalan maalaukset Tyrvään Pyhän Olavin kirkossa. Ne ovat tuttuja sisäministeri Krista Mikkoselle (vihr).

”Mutta Sastamalassa olen ensimmäistä kertaa. Viimeksi kävin Vammalassa”, hän tuumaa keskiviikkona kirjamuseo Pukstaavin tapahtumasalissa.

Kaupunginjohtaja Jarkko Malmberg tietää kertoa, että Sastamala on hyvin vanha, vaikka onkin kaupungin nimenä uusi. Sastamala tunnettiin Ruotsissa jo 1300-luvulla.

Kirjojen ystäväksi tunnustautuvaa ministeriä kiinnostaa Vanhan kirjallisuuden päivien lisäksi myös VaLePan suomenmestaruus. Lentopalloa harrastaneen, sittemmin joensuulaistuneen Mikkosen oma seura oli aikanaan Korian Ponsi.

Kevyistä aiheista siirryttiin nopeasti kriisivalmiuteen ja turvallisuuskysymyksiin. Ministerivierailun teemoihin liittyvät asiat ovat olleet ensin koronaviruspandemian ja sitten Ukrainan sodan vuoksi tapetilla.

Turvallisuusympäristömme on viime aikoina muuttunut niin globaalisti, Euroopassa kuin Suomessakin. Sen myötä poikkeusoloihin varautuminen on tullut kahvipöytäkeskusteluihin, Mikkonen totesi.

Hän toi esille, miten maaseudulla varautuminen on usein lähtökohtaisesti paremmalla tasolla kuin suurissa kaupungissa.

”On enemmän kokemusta siitä, että sähköt voivat mennä poikki ja vedenjakelu katketa. On enemmän tulisijoja ja kaivoja. On totuttu pärjäämään omin avuin tai yhdessä naapurin kanssa.”

Ministeri Mikkonen korosti, miten tärkeää kuntien on ollut päivittää turvallisuus- ja varautumissuunnitelmansa.

Yleisiä väestönsuojia on lähinnä isoissa kaupungeissa, mutta pienissä kunnissa ja maaseudulla väestöä suojataan evakuoinneilla.

Mikkonen muistutti myös kotivarasta, eli siitä, että kaikkien kotitalouksien olisi hyvä varata vettä, ruokaa ja lääkkeitä niin paljon, että ne riittävät 72 tunnin ajaksi. Sähkökatkoa ajatellen vara-akku voi varmistaa kännykän toimivuuden. Viranomaisten viestien vastaanottamiseksi olisi hyvä omistaa radio.

Poliisi, palokunta ja eläinten kohtalo

Kaupunginjohtaja Malmberg sanoi Ukrainan tilanteen opettaneen paljon. Kaikki se tieto, mikä Sastamalassa nyt on, hyödyttää tulevissa kriiseissä.

Malmberg painotti ministerille sopimuspalokuntien ja poliisin läsnäolon merkitystä sisäisen turvallisuuden kannalta. Pelastustoimen siirtyessä hyvinvointialueille, on tärkeää, että yhteistyö jatkuu kuten tähänkin asti. Pienemmissä kunnissa kannetaan huolta poliisin näkyvyydestä, virkavaltaa tarvitaan myös suurten kaupunkien ulkopuolella.

Heli Innala toi esiin sen, miten ilmastonmuutos voi tulevaisuudessa aiheuttaa yhä enemmän luonnonkatastrofeja.

”Tapani-myrskyn takia olimme kuusi päivää ilman sähköä. Ilmastonmuutoksesta aiheutuvat kriisit ovat meillä todennäköisempiä kuin sota”, hän totesi.

Innala toivoi valtionvallan huomioivan varautumista koskevissa suunnitelmissa myös eläimet, sillä moni lemmikinomistaja ja tilallinen murehtii, miten eläinten poikkeusoloissa kävisi.

Valheita ja kyberhyökkäyksiä

Ei keskustelua turvallisuudesta ilman puhetta Natosta. Malmbergia kiinnosti tietää, minkälaisia vaikutuksia Natoon hakemisella voisi olla kunnille.

Mikkonen sanoi monia tahoja huolettavan juuri hakemuksen jättämisen ja jäsenyyden väliin jäävä aika, jota hän kutsui harmaaksi alueeksi.

”Venäläisillä on pääsääntöisesti hyvä kuva suomalaisista, ja nyt sitä yritetään varmasti murtaa. Jos Suomi hakee jäsenyyttä, pyrkii Venäjä kaikin keinoin levittämään valheita Suomesta ja suomalaisista.”

Venäjän propagandan tarkoituksena on Mikkosen mukaan hajottaa suomalaista yhteiskuntaa sisältä päin ja horjuttaa ihmisten uskoa viranomaisiin ja tiedotusvälineisiin.

Disinformaatiota ja kyberhyökkäyksiä voisi kohdentua pienempiinkin kuntiin. Digitalisaatio on mahdollistanut paljon, mutta se myös lisää yhteiskuntamme haavoittuvuutta, Mikkonen sanoi.

”Onko ministeritasolla keskusteltu ydinsodan mahdollisuudesta”, kysyi Mika Sillanpää.

Mikkonen vastasi, että huoli ydinaseista on yksi syy, miksi länsimaat eivät ole lähettäneet joukkoja Ukrainaan.

”Vaikka on annettu aseita ja varusteita ja muuta apua, on yritetty välttää tilannetta, jossa Natosta tulisi suoraan sodan osapuoli. Venäjä on arvaamaton. Kaikki haluavat varmasti estää sodan eskaloitumisen.”

Kaupunginjohtaja Jarkko Malmberg ja sisäministeri Krista Mikkonen vaihtoivat ajatuksia maan sisäisestä turvallisuudesta Sastamalassa. Niin valtion kuin kuntienkin on varauduttava kriiseihin, vaikka toivottavaa on, ettei suunnitelmia koskaan tarvitse toteuttaa, he tuumasivat.