
Liikuntakoordinaattori Paula Lahdenniemellä on iloisia uutisia. Koululaisten maksuton kerhotoiminta jatkuu Sastamalan peruskouluilla myös ensi lukuvuonna.
“Aluehallintovirasto on myöntänyt Sastamalan kaupungille 80 000 euroa Harrastamisen Suomen malli -hankkeelle kaudelle 2022-2023”, Lahdenniemi sanoo.
Tällä lukukaudella alakouluilla on ollut tarjolla useampikin eri kerho. Nyt saatu avustus mahdollistaa ainakin yhden harrastuskerhon toimimisen jokaisella koululla ensi syksystä alkaen.
Lahdenniemen mukaan viime syyskaudella eri kerhoihin ilmoittautui noin 380 lasta. Kevätkaudella on tapahtunut jonkin verran muutoksia, sillä osa lapsista ei ole jatkanut toimintaa ja toisaalta uusiakin harrastajia on saatu mukaan.
“Koronasta huolimatta kerhotoimintoja on saatu pyöritettyä koko kausi”, hän kertoo.
Onko parkouriin kyllästytty?
Oppilaat ovat saaneet vaikuttaa siihen, millaisia harrastusryhmiä kouluilla järjestetään. Kouluissa järjestettiin joulukuussa verkkokysely, jonka perusteella liikunta- ja palloilukerhot tuntuvat kiinnostavan lapsia. Ne nousivat ykköstoiveeksi miltei jokaisella koululla, paitsi Kiikassa ja Toukolassa. Niissä ykköstilan veivät parkour ja eläimet.
Parkourkerho oli viime lukuvuoden hitti ja kaikkein toivotuin harrastus, mutta sen suosio näyttää hiipuneen.
“Johtunee siitä, että lajiin – tai ainakin radan rakentamiseen ja purkamiseen, mikä kuului tunnin sisältöön – tuli hieman kyllästymisen tunnetta. Jatkossa yleinen liikuntakerho voi tarjota parkourjuttuja, mutta myös monipuolisemmin muuta liikuntaa.”
Ensi lukukaudeksi on luvassa ihan uusiakin harrastuksia, niitä ovat kokkikerho ja käsityökerho.
“Näitä ei ole vielä hankkeen avulla järjestetty”, Lahdenniemi sanoo.

Paula Lahdenniemen mukaan on tärkeää, että matalan kynnyksen harrastusmahdollisuuksia on tarjolla lähipalveluna.
“Sastamalassa on pitkät etäisyydet, joten tällainen kerhotoiminta omalla lähikoululla antaa lapsille mahdollisuuden mielekkääseen vapaa-ajanviettoon kodin lähellä.”
Kerhotoiminnat on tarkoitus sijoittaa heti koulupäivän yhteyteen. Lahdenniemi kertoo, että pienenä haasteena toiminnan organisoinnissa ovat tietysti koulukuljetukset, erilaiset lukujärjestykset sekä ohjaajaresurssit.
“Tähän haasteeseen on osa kouluista vastannut järjestämällä ‘isojen iltapäivätoimintaa’, jolloin harrastustoimintaa on tarjolla koko iltapäiväksi koulun tiloissa.”
Virallista tietoa liikuntakoordinaattorilla ei ole, mutta hän kertoo kuulleensa ainakin huhuja siitä, että lapset olisivat löytäneet kerhojen kautta uusia harrastuksia.