Ellivuoren alueen opasteet saivat päivityksen – ”Reitit esittelevät Sastamalan luonnon parhaita puolia”

Jani Hanhijärvi asentamassa infotaulua reittien lähtöpisteellä. Kuva: Anja Hanhijärvi.

Ellivuoren ja Pirunvuoren alueella on nyt entistä mukavampi retkeillä, sillä alueen luontoreittien opasteita ja viitoitusta on päivitetty.

Alueen reitistö monipuolistui jo muutama vuosi sitten, ja viime vuonna Sastamalan kaupunki sai hankerahoitusta myös luontoreittien infran parantamiseen ja sen myötä alueelle tilattiin suunnitellut reittiviitat ja infotaulut. Toteutuksesta vastasi Kommee Kurki, joka tarjoaa majoituspalveluiden lisäksi muun muassa luontoreittien suunnittelua ja markkinointipalveluita.

”Itselläni on aiempaa työkokemusta Ritajärven luonnonsuojelualueelta, ja Ellivuoren alueen kehittämistyö on ollut todella mieluisaa. Tuohan se lisää vaihtoehtoja ulkoiluun niin paikallisille kuin matkailijoille”, kertoo Kommeeta Kurkea vaimonsa Anjan kanssa luotsaava Jani Hanhijärvi.

Reittien pituudet vaihtelevat kahdesta kilometristä reiluun kuuteen kilometriin. Kuvausten perusteella voi päättää haluaako liikkua patikoiden vai maastopyörällä. Reitit ovat nimeltään Pirunpolku, Pirunkierto, Ellinkierto, Peurankierto, Resortinkierto ja Rokankierto. Nimet ja kuvaukset ovat myös englanniksi.

“Alueen reitit ovat monipuolisia ja esittelevät Sastamalan luonnon parhaita puolia. Esimerkiksi Peurankierto on huikean hieno patikoitavaksi”, Jani Hanhijärvi kuvailee.

Liiku vain merkityillä luontoreiteillä

Viitisenkymmentä uutta viittaa asennettiin luontoreiteille Kommeen Kurjen toimesta jo viime vuoden lopulla. Infotaulut ja muutama pienempi opaskyltti asennettiin nyt heinäkuussa. Infotaulut löytyvät luontoreittien lähtöpisteestä ja Peikkovuoren kohdalta. Lähtöpisteestä löytyy nykyään myös Työteekin rakentama puucee.

”Alueen opastuksen ja viitoituksen tarkoituksena on paitsi antaa luontomatkailijoille tietoa alueen nähtävyyksistä, palveluista ja reittivaihtoehdoista, myös kertoa alueen säännöistä. Erityisen tärkeätä tämä on Pirunvuoren luonnonsuojelualueella”, Jani Hanhijärvi painottaa.

Infotauluissa on selkeät ohjeet siitä, mikä alueella on sallittua ja mikä kiellettyä.

”Alueella on myös paljon yksityisiä maanomistajia ja heidänkin kannaltaan on parempi, että patikoijat kulkevat merkityillä luontoreiteillä, eivätkä siellä täällä”, Hanhijärvi tuumaa.

Pirunvuoren luolaan meno kielletty, ohjeistaa Juuli Hanhijärvi. Kuva: Jani Hanhijärvi.

Opasteet hyvä suunnitella ensikertalaisia ajatellen

Hanhijärven mukaan reitistöä on suunniteltu kestävän kehityksen ja vastuullisuusperiaatteiden mukaan. Reittien suunnittelussa on hyödynnetty jo olemassa olevaa polkuverkostoa. Uusia rakennelmia, kuten pitkospuita tai siltoja, ei ole tarvinnut rakentaa. Ainoastaan Pirunvuorelle on pariin kohtaan rakennettu turvallisuussyistä puiset portaat Työteekin toimesta.

”Vaikka Ellivuoren-Pirunvuoren alue ja Ritajärvi ovatkin alueina hyvin erilaisia, on reittien viitoitukset ja infotaulut laadittu niissä samalla logiikalla ja siten, että ne palvelisivat alueen käyttäjiä mahdollisimman hyvin.”

Jani Hanhijärven mukaan viiitoituksen ja opastuksen hyvänä periaatteena on se, että ne suunnitellaan sellaiselle käyttäjälle, joka tulee alueella ensimmäistä kertaa, eikä tunne aluetta lainkaan.

”Yleinen virhe on, että reittiviittojen määrässä pihistellään ja oletetaan, että kaikki retkeilijät tuntevat aluetta jo jonkin verran. Itse asiassa harvemmin kohdalle sattuu sellainen luonto- tai retkeilykohde, jossa olisi liikaa opasteita”, Hanhijärvi sanoo.

Täydennysviitoitusta Ellivuoren länsipuolen rinteellä. Kuva: Jani Hanhijärvi.