“Viestintä erittäin tärkeää molempiin suuntiin” – Kokemäenjoen yläosan kalatalousalue haluaa tehdä toimintaansa tunnetummaksi

Kalastaja. Kuvituskuva: Pixabay.

Kokemäenjoen yläosan kalatalousalue haluaa tehdä toimintaansa tunnetummaksi koko toiminta-alueellaan. Kalatalousalue on pinta-alaltaan 2233,23 neliökilometriä, josta vesipinta-alaa on 15849, 25 hehtaaria. Kalatalousalue toimii alueensa asiantuntijana valuma-alueeseen, vedenlaatuun, kalastukseen ja kalakantojen kestävään kasvuun liittyvien asioiden hoidossa.

Kokemäenjoen yläosan kalatalousalue muodostui entisten Vammalan seudun, Suodenniemen ja Mahnalanselän-kirkkojärven kalastusalueiden toimialueista. Pohjoisessa kalatalousalueen raja on Kyröskoskessa, lännessä Nokianvirran Melon voimalaitoksessa ja alavirrassa Äetsän voimalaitoksessa.
Kalatalousalueet aloittivat toimintansa vuonna 2019, ja ensimmäiseksi ja tärkeimmäksi tehtäväksi alueille annettiin käyttö- ja hoitosuunnitelman laatiminen. Kokemäenjoen yläosan kalatalousalueen käyttö- ja hoitosuunnitelma on edelleen vahvistettavana ELY-keskuksella, mutta yleisessä kokouksessa hyväksytty asiakirja löytyy alueen verkkosivuilta.

Suunnitelman tehtävänä on turvata alueen kalavarojen kestävä käyttö ja tuotto sekä biologinen monimuotoisuus, ja edistää vesien ekologisen tilan paranemista. Käyttö- ja hoitosuunnitelman tulee ottaa huomioon lainsäädännön perusteella asetetut vaatimukset sekä valtakunnalliset hoitosuunnitelmat. Suunnitelmalla pyritään edistämään monimuotoisen kalastuselinkeinon toimintaedellytyksiä.

Kalatalousalueen oma suunnitelma sisältää laajasti tietoa koko alueesta ja sen toiminnasta. Lisäksi sinne on kirjattuna toimenpiteitä ja suunnitelmia muun muassa vedenlaadun ja vesistöjen tilan seuraamiseksi ja edistämiseksi sekä kalastuksen kehittämisestä ja edistämisestä.

Viestintä keskiössä

Kokemäenjoen yläosan kalatalousalue toimii aktiivisesti myös hankkeiden parissa. Tällä hetkellä toimia tehdään muun muassa veneenlaskupaikkojen kunnostamiseksi Kourajärven Kelarantaan, Mouhijärven Putajan ja Vilpun rannoissa sekä viestintähankkeen parissa. Hanketoiminnan mahdollistaa haetut avustukset, veneenlaskupaikkojen kunnostuksen toteuttamisen mahdollistaa puolestaan Suodenniemen säästöpankkisäätiö.

Viestintä on nostettu tänä vuonna erityiseen keskiöön. Haluamme kannustaa ihmisiä vesistöistä nauttimiseen ja kalastusharrastuksen pariin. Kalatalousalue on kalastuslain mukainen vesialueen omistajien ja alueen muiden toimijoiden yhteistyöelin. Se pyrkii toiminnallaan kehittämään alueensa kalataloutta sekä edistämään jäsentensä yhteistoimintaa kalavarojen kestävän käytön ja hoidon järjestämiseksi. Kalatalousalue toimintaa ohjaa ensisijaisesti kalastuslaki ja ELY-keskuksen ohjeet sekä säädökset.

“Viestintä on erittäin tärkeää molempiin suuntiin, ja toivomme että mahdollisimman moni tavoittaisi tarvittavan tiedon verkkosivuilta tai sosiaalisesta mediasta. Useimmiten kysymyksiä tulee eri vesialuieiden yhteyshenkilöistä tai siitä mistä eri kalastuslupia voi ostaa. Moniin asioihin löytyy vastaus verkkosivuiltamme, ja aina saa ja pitää kysyä, jos jokin asia mietityttää”, kalatalousalueen hallituksen puheenjohtaja Esko Piranen toteaa.

Elina Pusaa

Kirjoittaja vastaa kalatalousalueen viestinnästä.