Kiikassa katutaidetta ihan luvan kanssa – ”Viis kautta viis”, luonnehtii urheilukentän huoltorakennuksen seinän maalannut porukka

12-vuotiaat Nuutti Parikka ja Luka Lausniemi sekä 11-vuotias Vilho Ollila ovat tyytyväisiä Kiikan urheilukentän huoltorakennuksen seinään toteutettuun maalaukseen. ”Vielä kun saataisiin vapaa seinä, johon saisi tehdä graffiteja”, kuuluu poikaporukan toive.

”Viis kautta viis”, tuumaa poikajoukko Luka Lausniemi, Vilho Ollila ja Nuutti Parikka toteuttamastaan katutaideprojektista. Kolmikko kuvioi kuluvalla viikolla Kiikan urheilukentän huoltorakennuksen seinän maalauksella, josta löytyy useita urheiluaiheita.

”On jalkapallo, koripallo, frisbeegolf-kori ja -kiekko, pari jääkiekkomailaa ja luistimet. Aika montaa näistä lajeista voi harrastaa ihan tässä ympäristössä”, nuoret esittelevät.

Urheiluaihe oli huoltorakennusta käyttävän Kiikan Riennon toive, ollaanhan urheilukentällä. Kaiken kruununa on kuitenkin kotiseuturakkautta henkivä teksti: Kiikka.

”Oli se heti aika selvää, että kylän nimi halutaan maalaukseen”, kertovat myös teoksen suunnittelusta vastanneet nuoret.

Haastatteluhetkellä, pari päivää maalauksen valmistumisen jälkeen, taiteilijat katsovat teostaan jo vähän kriittisinkin silmin.

”Toinen jalkapallo on vähän huono”, harmittelee pelivälineen maalannut Nuutti, joka suunnittelee tekevänsä kuvalle vielä pienen korjauksen.

Seinämaalauksen toteuttamiseen oli varattu tiistaina aikaa 2,5 tuntia, mutta valmista tuli lopulta reilussa kolmessa tunnissa.

Kotiseuturakkautta henkivä teos valmistui tiistai-iltana noin kolmessa tunnissa.

Katutaideprojektin organisoi Kiikan nuorisoseura ja maalareiden urakka toteutui Lastenkulttuuriyhdistys SirkusRakkausPumPumin ohjauksessa.

Taloudellista tukea maalauksen toteuttamiseen nuorisoseura sai Joutsenten reitin Nuoriso Leader -rahastosta, jolla nimensä mukaisesti rahoitetaan nuorten omia projekteja.

”Ajatus lähti ihan siitä, ettei nuorille ole tarjolla maalauspaikkoja. Halusimme antaa innokkaille harrastajille mahdollisuuden toteuttaa katutaidetta ihan luvan kanssa”, taustoittaa Anu Parikka nuorisoseurasta.

Ensimmäinen ajatus oli maalata Kiimajärven uimarannan uudet pukukopit, mutta ehdotus herätti muutamia soraääniä.

”Koska halusimme tuottaa maalauksella iloa ja hyvää mieltä, päädyimme huoltorakennukseen. Kiikan Riento oli heti ajatuksessa mukana, eikä kaupungin Tilakeskuskaan miettinyt ehdotusta kuin päivän”, Parikka kiittelee.

Näin jälkikäteen maalattavan pinnan vaihtuminen tuntuu täysin oikealta ratkaisulta. Pukokopeissa kullekin maalarille olisi ollut tarjolla vain yksi kapea seinä, nyt jokainen pääsi toteuttamaan omaa luovuuttaan paljon isommalla alalla.

Nuutti, Luka ja Vilho kertovat ohikulkijoiden ehtineen jo ihastella maalausta. Tavoite olikin tuottaa iloa ja hyvää mieltä.

Alueviestin haastattelemista nuorista maalareista etenkin Nuutti Parikka on kunnostautunut jo ennestään graffitien tekijänä. Nyt 12-vuotias nuorukainen innostui katutaiteesta alle 10-vuotiaana. Innostus alkoi pienistä tägeistä ja tussipiirroksista, mutta on sittemmin kasvanut isompiin maalauksiin. Parikan kotona viihtyvät maalaamassa myös kaverit.

Vammalalaiselle Luka Lausniemelle Kiikan maalausprojekti oli tälle kesälle jo toinen. Hänen kädenjälkensä näkyy myös aiemmin heinäkuussa Kaalisaaressa sijaitsevaan sähkömuuntamoon toteutetussa maalauksessa.

Nuorten taiteilijoiden suurin toive on, että Sastamalaankin saataisiin vapaa seinä, jossa innokkaat graffitimaalarit pääsisivät toteuttamaan itseään. Tällä hetkellä lähin maalauspaikka, yhteisöllinen katutaidekohde, sijaitsee Kangasalan Huutijärvellä, missä vanhan ammattikoulun alueella on runsaasti vapaata maalattavaa seinäpinta-alaa. Kangasala Street Art on osa Operaatio Pirkanmaan toimintaa.

Anu Parikka kertoo kuulleensa, että jollakin paikkakunnalla katutaidetta pääsee toteuttamaan kirjaston kautta.

”Kirjastokortilla saa lainata spraymaaleja. Mielestäni siinä olisi hyvä ajatus myös Sastamalassa pohdittavaksi – toki ensin pitäisi löytää sopiva paikka taiteen tekemiseen.”

Luka Lausniemen, Vilho Ollilan ja Nuutti Parikan lisäksi urheilukentän huoltorakennuksen maalausprojektiin osallistui kiikkalainen Aada Kouvo.

Poimintoja