Vähemmän ja matalampia voimaloita – Taraskallion tuulivoimalahanketta lämmitellään uudelleen Huittisissa

Taraskallion tuulivoimalahankkeessa projektipäällikkönä toimiva Jarno Hautamäki esitteli hanketta Huittisissa keskiviikko iltana.

Huittisissa puhalletaan uutta virtaa jo kertaalleen torpatulle tuulivoimahankkeelle.

Huittisten kaupunginhallitus päätti toukokuussa käynnistää Taraskallion alueelle osayleiskaavan suunnittelun YIT Suomi Oy:n esityksestä. YIT haluaisi rakentaa alueelle kolmesta viiteen tuulivoimalaa.

Taraskalliolle kaavailtiin tuulivoimaloita jo aiemmin, mutta kaavoitus keskeytettiin reilu vuosi sitten lähiasukkaiden voimakkaan vastustuksen vuoksi.

Nyt Taraskalliolle suunnitellut voimalat olisivat 260 metrin korkuisia, eli 20 metriä matalampia kuin alueelle aiemmin suunnitellut. Lisäksi voimaloita tulisi aiemmin suunnitellun kuuden sijasta kolmesta viiteen.

Suunniteltu tuulivoima-alue sijaitsee valtatie 2 varrella noin kuusi kilometriä Huittisten keskustasta Helsingin suuntaan.

Rakentamisen kannalta ihanteellinen sijainti

YIT järjesti hankkeesta infotilaisuuden Huittisten kaupungintalolla keskiviikkoillalla.

”Taraskallion tuulivoimapuistohanke on vielä varsin alkutekijöissä, mutta jo edellisen suunnitelman yhteydessä alueella tehtiin melko kattavasti esimerkiksi vuokrasopimuksia ja ympäristöselvityksiä, joissa on jonkin verran päivitystarpeita. Seuraavaksi alueella on tarpeen tehdä tuulimittauksia”, hankkeessa projektipäällikkönä toimiva Jarno Hautamäki kertoi.

YIT näkee Taraskallion erinomaisena tuulipuiston sijaintina etenkin valtatie 2 läheisyyden vuoksi.

”Alueelle on todella hyvät tieyhteydet, mikä helpottaa voimaloiden kuljettamista paikalle. Tuulipuiston perustaminen ei siis vaadi suurta infran rakentamista. Lisäksi alueella on vaihtoehtoisia sähkönsiirtoverkkoja, joihin voimalat voidaan yhdistää”, Hautamäki perusteli.

Parempaa yhteistyötä asukkaiden kanssa

Viime kerran voimakkaasta vastustuksesta johtuen YIT on perustamassa Taraskallion tuulivoimahankkeelle seurantaryhmän, jonka jäsenillä on mahdollisuus päästä kommentoimaan suunnitelmien sisältöä sekä keskustelemaan hankkeen aikana tehtävästä kyselystä ja tuulivoimakaavan sisällöstä.

Ryhmän jäseniksi halutaan lähialueen asukkaita, maanomistajia, paikallisia metsästysseuroja ja yksityistiekuntien edustajia.

”Tässä vaiheessa olemme jo löytäneet joitakin jäseniä, mutta erityisesti Vakkilan suunnalta toivoisimme myös edustusta. Tätä kautta meillä on mahdollisuus saada arvokasta paikallista tietoa ja kokemusta eri asioihin”, Hautamäki sanoi.

”Tällä kerralla huomioidaan edes jotenkin”

Infotilaisuus houkutteli valtuustosaliin yllättävän vähän väkeä. Suunnitelmia oli kuulemassa vain parikymmenpäinen kuulijakunta. Heidän joukossaan Sauli Savolainen, joka asuu lähellä suunnittelualuetta.

”Olen täällä vähän tällaisessa kaksoisroolissa, niin lähialueen asukkaana kuin paikallisena poliitikkona”, mies sanoi.

Vaikka tuulivoimaloiden suhteen Savolaisen tuntemukset olivat vielä ristiriitaiset, siitä hän oli erittäin tyytyväinen, että nyt hankkeen suunnittelussa haluttiin kuulla myös huittislaisia.

”Viimeksi asia tuli täysin puskista, eikä meitä informoitu oikeastaan mitenkään. Tällä kerralla lähialueen asukkaat ja toimijat huomioidaan edes jotenkin, mikä on selvää kehitystä. Uskon, että vastustuskin oli niin voimakasta osittain siksi, että ihmisille tuli vastareaktio laittaa hanttiin, kun asiaa ajettiin niin yllättäen.”

Savolaisella on tunne, että viime viikkoina koko yhteiskunnassa käynyt vahva energiakeskustelu on vaikuttanut tuulivoimaan suhtautumiseen suopeasti.

”Itse en ole oikein puolesta enkä vastaan, tai lyönyt omaa kantaani lukkoon. Valtuutettuna näen, että kunta tarvitsee kassaan euroja ja niitähän voimalat verotulojen myötä toisivat. Toisaalta tuskin kukaan suorastaan hinkuu myllyjä oman kotinsa naapuriin”, hän punnitsi.