Sastamalaan valmiussuunnitelma suurpetojen varalle? – Keskustan valtuustoryhmä jätti aloitteen

Keikyässä asuva Nita Huhtala kuvasi todennäköisesti suden kotikulmillaan elokuussa 2020. Arkistokuva.

Keskustan valtuustoryhmä esittää, että Sastamalan koulutoimi tekee suurpetojen varalta valmiussuunnitelman yhteistyössä alueen riistanhoitoyhdistysten kanssa.

Aloitteen mukaan suurpetojen määrä ja erityisesti susihavainnot ovat lisääntyneet seudulla viime vuosina. Sudet ovat aiheuttaneet vahinkoa jopa tuotanto- ja lemmikkieläimille, lisäksi niitä on nähty toistuvasti haja-asutusalueella jopa ihmisten pihapiirissä.

Valtuustoryhmä ei pidä todennäköisenä, että suurpedot aiheuttaisivat lapsille fyysistä uhkaa, mutta toteaa monien oppilaiden kokevan syksyn pimetessä pelkoa ja ahdistusta yksinäisillä koulumatkoilla ja odotellessaan koulukuljetuksia pimeidenkin teiden varsilla. Ryhmä myös viittaa aloitteessaan neljä vuotta sitten Keikyän Pehulassa koulupäivän aikana tehtyihin susihavaintoihin, jotka aiheuttivat erityisjärjestelyjä koululaisten kotimatkalle.

Aloitteen mukaan valmiussuunnitelmassa tulisi miettiä tiedotusta ja toimenpiteitä mahdollisten suurpetohavaintojen vuoksi.

”Valmiussuunnitelmassa tulee selvittää, miten saamme nopeasti suurpetohavainnosta tiedon alueen koululaisille, heidän vanhemmilleen ja kouluille sekä mihin toimenpiteisiin koulun ja vanhempien tulee ryhtyä suurpetohavainnon vuoksi”, ryhmä toteaa.

Keskustan valtuustoryhmä jätti asiasta aloitteen kaupunginvaltuuston maanantaisessa kokouksessa.

 • avatar Mullikuhnuri

  Olisiko valmiussuunnitelma sähkökatkojen varalle ajankohtaisempi ja tärkeämpi? On toimintoja, joissa sähköjen katkeaminen uhkaa välittömästi ihmishenkiä.
  ”Valmiussuunnitelmassa tulee selvittää, miten saamme sähkökatkojen uhan ymmärretyksi alueen hoitolaitoksissa, kotisairaanhoidossa ja yrityksissä sekä mihin toimenpiteisiin sähköstä riippuvaisten tulee ryhtyä selvitäkseen katkon yli”.
  Keskustan valtuustoryhmä on huomannut vaalien lähestyvän ja turvautuu populismiin laskevien kannatuslukujen aiheuttamassa paniikissa.

  • avatar Jerry

   Laitoksissa, joissa sähkökatkot ovat kriittisiä, on olemassa varavoimayksikkö sähkön tuotantoon.

   Sossut eivät ainakaan ehdi valmiussuunnitelmia miettimään – eivät susien osalta eivätkä muidenkaan. Aika tuntuu kuluvan jauhojengien ja tissijengien pyörteissä mukavammin.

   • avatar Mullikuhnuri

    Sinun aikasi kuluu näköjään Seiskaa lukiessa. Valmiussuunnitelma susien varalta samaan aikaan, kun naapurivaltio käy valloitussotaa ja sieltä pyrkii Suomeen epämääräistä väkeä. Nauraisin, ellei pelottaisi ihmisten kyvyttömyys nähdä todellisia uhkia. Sillä susivalmiussuunnitelmallako hoidetaan venäläisten invaasio ja pidetään sähköä tarvitsevat matkapuhelinverkko, liikenteenohjausjärjestelmät, rikosilmoitus- ja valvontajärjestelmät, vesilaitosten juoma- ja jätevesipumppaamot ja -puhdistamot, polttoaineen jakelu, koteja lämmittävät lämpöpumput ja niiden kiertovesipumput taloautomaationeen, hissit, satamien ja tavaravarastojen logiatiikka, ruokatehtaiden ja leipomoiden tuotantolinjat, pakkasvarastot, kasvihuoneet… ei taida ainoa tietolähteesi Seiska kertoa näin tärkeistä asioista mitään, kun juoruaminen on pääasia.

  • avatar Mullikuhnuri

   Jos sinun tavoitteesi on Seiskan opettamana vain hakea klikkijournalistisia hyökkäyksiä, olet aika alas vajonnut. Et sinä tietämättömyyttäsi saa piiloon tuolla. Oliko sinulla jotakin kommentoitavaa esittämistäni sähkökatkoja kestämättömistä yhteiskunnan välttämättömistä toiminnoista, asunnot kylmentävistä ja puukattilat keittämään saavista sähkön varassa olevista laitteista tai lukemattomista muista kriittisistä laitteista ja toiminnoista?

   • avatar Jerry

    Mielestäsi nyt pitäisi alkaa tekemään varautumissuunnitelmaa puukattiloiden kiehumisen varalle?
    Pitäisi uusavuttomuudellakin joku raja olla.
    Itse en ole sellaista koskaan tarvinnut, ihan maalaisjärki riittää siinä – jos sellaista on.

Jätä kommentti