”Eipä porukka pettänyt tälläkään kertaa” – Talkoohenki elää vahvana Lantulassa, yhdessä turvattiin lämpö kylätalolle

Moottorivoimaakin talkoissa riitti. Traktoreita tuli kuusi, halkomiskoneita kaksi, sirkkeleitä kaksi ja yksi peräkärry.

Talkoohenki elää vielä, saatiin Lantulassa huomata kuluvan viikon torstaina. Lantulan seudun kyläyhdistyksen puheenjohtaja Leena Virri-Hanhijärvi iloitsee Alueviestille, kuinka järjestöpalstailmoitus polttopuutalkoista todella toimi.

”Puheenjohtajana olin vähän huolissani, että mahtaneeko ketään juuri tulla, kun osa aktiiviporukasta alkaa olla jo yli 70 vuoden. No eipä porukka pettänyt tälläkään kertaa”, hän iloitsee.

Polttopuutalkoisiin kokoontui kaikkiaan kahdeksantoista 29-86 -vuotiasta talkoolaista, kahdeksan naista ja 10 miestä. Traktoreitakin tuli kuusi, halkomiskoneita kaksi, sirkkeleitä kaksi ja yksi peräkärry.

Virri-Hanhijärvi kertoo puushow’n saaneen alkunsa jo viime vuonna, kun Lantula-talo sai ison kasan tuhtia polttopuurankaa Rekun Juhanin ja Tuomaksen metsästä.  Viime kesänä ne pätkittiin moottorisahoilla metrin pituisiksi, halkaistiin, pinottiin ja katettiin odottamaan tätä kesää.

”Olin varannut silloin talkoisiin neljä päivää ruokineen, mutta koko homma tehtiin yhtenä päivänä.”

Kaksi henkilöä pinosi valmiit polttopuut siisteihin pinoihin.

Torstaipäivä oli todella hyvä ulkosalla talkoiluun. Aurinko paistoi ja halot olivat kuivia.

”Varapuheenjohtajan ja minun organisointikykyäni toki arvosteltiin, mutta niin vain saatiin kaksi tehokasta ryhmää ketjuksi. Yksi nosti halon halkaisukoneeseen, seuraava halkaisi ja kolmas otti pienemmäksi halkaistun metrisen halon ja siirsi sen sirkkeliin. Sirkkelimies sahasi ja seuraava otti vastaan 33 senttiset polttopuut ja kuudes järjeteli lavoihin valmiin tuotteen”, kertaa Virri-Hanhijärvi työjärjestystä.

Toinen ryhmä teki samoin, paitsi valmiiksi pätkityt puut heitettiin peräkärryyn, mistä puut kipattiin katokseen, jossa kaksi henkilöä pinosi valmiit polttopuut siisteihin pinoihin.

”Molemmat ryhmät tekivät noin kuusi puolentoista pinokuutiota valmista kuivaa polttopuuta.”

Tärkeä osansa oli myös muonitusryhmällä. Kolmas ryhmä olikin keittiöllä ja yksi huolehti kenttäväen nesteytyksestä, sillä hiki kyllä virtasi. Kaksi järjesti kahvit ja lihakeiton. Aikaa koko talkoisiin meni neljä ja puoli tuntia. Kahvi- ja ruokahetket seurusteltiin ja päivän päätteeksi tehtiin suunnitelma seuraavan päivän talkoiksi.

”Nyt kun sähkö on kallistunut voidaan lisätä tällä puumäärällä koko kylätalon lämmitystä ja maalämpö antaa sen peruslämmön vähällä sähkönkulutuksella”, kyläyhdistyksen puheenjohtaja toteaa tyytyväisenä.

Myös muonitusryhmällä oli tärkeä sijansa talkoiden onnistumisessa.

Leena Virri-Hanhijärvi vinkkaa myös tulevasta, kun ensi viikolla vietetään kestävän kehityksen viikkoa. Lantula-talolla kestävän kehityksen päivä on ensi perjantaina 30.9. Silloin itse kukin voi tutustua kylän ekologisiin ratkaisuihin, kuten kylän kierrätyspisteeseen ja kuulla miten siihen päädyttiin, miten se on onnistunut ja mitä se maksaa yhdistykselle.

Tietoa saa myös yhteiskuljetuksista, lähiruuasta, vanhoista vintistä  löydetyistä pellavista kylätalon verhoiksi ja vaikka rautaromunkeräyksestäkin. Lounasta ja kahvia on tarjolla kello 11-13.

”Samana päivänä Stormin koulun eka- ja tokaluokkalaiset vierailevat talolla ja ovat ikäihmisten vieraina keskustelemassa aiheista koulunkäynti, leikit ja kotityöt silloin ennen vanhaan.”