Esteettömyys koskettaa lähes jokaista jossain vaiheessa – Huittisten SEESTE-messujen suurelle kävijäjoukolle tarjottiin tuhdisti tietoa vanhuuteen ja esteettömyyteen liittyen

Jokirannan toimintakeskuksen punkkarit kajauttivat puhujalavalta teemaan hyvin sopineen Pidä huolta -kappaleen.

Viikonloppuna Huittisissa järjestetyt SEESTE eli seniori- ja esteettömyysmessut saivat ihmiset liikkeelle. Tahto Areena täyttyi kävijöistä heti messujen alkaessa ja esittelypisteiden välissä riitti vilinää koko kolmen tunnin ajan.

Messut tarjosivat mahdollisuuden niin esteettömyysradan kuin kunnon testaamiseen sekä kymmenien yhdistysten, yritysten ja kaupungin esittelypisteiden tutkimiseen. Puhujalavalla kuultiin paneelikeskusteluja hyvinvointialueesta esteettömyyteen ja saavutettavuuteen.

Tilaisuuden päätteeksi Huittisten vammaisneuvosto palkitsi Esteetön Huittinen -tunnustuksella Pick N Payn myymälän muun muassa valoisuuden, tilavien hyllyvälien, hyvän inva-wc:n ja avarien parkkipaikkojen ansiosta.

Huittisten Pick N Payn myymälä palkittiin Esteetön Huittinen -tittelillä. Valinnan teki vammaisneuvosto, joka valitsi voittajan yleisöäänten ja neuvoston oman kartoituksen pohjalta. Neuvoston varapuheenjohtaja Aino Lehtonen (vas.) ja Huittisten kaupunginjohtaja Viveka Lanne ojensivat kunniamaininnan Pick N Payn Elina Rintalalle.

Esteettömyyteen liittyneeseen paneelikeskusteluun osallistunut paralympialaismitalisti Amanda Kotaja viihtyi messuilla pitkään vielä oman esiintymisvuoronsa jälkeenkin.

”Ihan huippuhienoa, että tällainen tapahtuma järjestetään. Esteettömyys on tietenkin itselleni todella merkittävä asia, mutta lopulta se koskettaa lähes jokaista meistä jollain tavalla jossain vaiheessa”, hän pohti.

Pyörätuolikelaaja painotti, että kun esteettömyys on toteutettu hyvin, sitä ei edes huomaa.

”Itse olen ollut pyörätuolissa 2-vuotiaasta asti ja täytyy sanoa, että niin asenteissa kuin esteettömyyden huomioinnissa on tapahtunut tänä aikana iso muutos. Vielä on matkaa siihen, että kaikki olisi täysin esteetöntä ja jokaisen saavutettavissa, mutta suunta on positiivinen.”

Huittisten Vampulasta kotoisin oleva pyörätuolikelaaja Amanda Kotaja ilahtui messujen kävijämäärästä. ”Ajattelin jo parkkipaikalla, että wau, onpa upeaa, kun täällä on näin paljon autoja. Todella positiivinen yllätys.”

Pian 80 vuoden rajapyykin ylittävät Marja-Liisa Jalo ja Anja Kossila hämmästelivät messujen ihmisvilinää.

”Oikein ihmetyttää, että miten näin paljon väkeä onkin liikkeellä. Selvästi asia kiinnostaa”, kaksikko pohti.

Kiertelyn lomassa naiset kävivät testaamassa oman kuntonsa.

”Kuntoa tulee pidettyä yllä tuolijumpalla ja kävelylenkeillä, Huittisissa on paljon hyviä paikkoja liikkumiseen”, he kertoivat.

Messujen tarjonnassa riitti aihetta kiitokseen.

”Emme ole ehtineet katsella kuin puolet ja valtavasti on tullut uutta tietoa. Kotona vasta sitten aletaan oikein tutkia esitteitä”, Jalo ja Kossila sanoivat.

Kuntoon ja senioreihin liittyneet asiat saivat huittislaiset Marja-Liisa Jalon ja Anja Kossilan liikkeelle lauantaina.

 

Seniorimessut on järjestetty Huittisissa viimeksi ennen koronaa. Tänä vuonna tarjontaan oli lisätty asiaa ja esittelijöitä esteettömyydestä.