Lantulassa tehdään kyläsuunnitelmaa ja parannetaan Rusun reitin viitoitusta – toteutuvat Leader-tuella

Rusun laavua rakennetaan vuonna 2004. Kuvassa etualalla Ilari Hanhijärvi, Mauri Koskinen ja Simo Virri.

Lantulan seudun kyläyhdistys sai Leader-hankkeeseen rahoitusta 20 vuotta vanhan Rusun reitin viitoituksen ja turvallisuuden parantamiseen sekä kyläsuunnitelman tekoon. Hanke käynnistyi viime syksynä ja nyt jokainen seudun talous on saanut postilaatikkoon kyselylomakkeen ja kutsun ensi sunnuntaina viettämään aikaa Lantula-talolle pizzan ja kahvin voimalla.

Toivomme että mahdollisimman moni noudattaisi kutsua ja saisimme vastauksia kaikilta, jotta saataisiin paljon tietoa mihin suuntaan kyläyhdistystä ja koko seutua kehitetään.

Maanomistaja lahjoitti laavulle paikan

Rusun reitti tehtiin lähes 20 vuotta sitten isolla talkoolaisten joukolla myös Leader-hankkeen tuella. Kylällä oli tuolloin vielä koulu ja latuja oli koululaisille tehty talkoilla lähinnä pellolle. Ladun pohjaksi kelpaavan reitin tekoidea lähti siitä, kun kylän väkeä oli kutsuttu koululle pohtimaan uuden kyläsuunnitelman tekoa 2000-luvun alussa.

Vuosikymmeniä aiemmin koulun ympäristössä oli kolmen ja viiden kilometrin ladut ja ne tehtiin ilman latukoneita hiihtämällä, mutta silloin hiihdettiin paljon, koska kylällä ei paljon talvisin muita urheilumahdollisuuksia ollut. Vuosien kuluessa latureitit pääosin puskistuivat ja metsittyivät ja koululaisten hiihto onnistui vain pellolla.

Vuonna 2003 reitistön teko aloitettiin menemällä metsään ja etsimällä vanhoja latureittejä ja olemassa olevia polkuja. Onneksi talkoolaisissa oli useampi entinen nuori hiihtäjä 50-60 -luvuilta. Näin määriteltiin reitin paikka ja lähdettiin kysymään maanomistajien lupia, ja silloin ne saatiinkin sataprosenttisesti.

Talkootyötä tehtiin satoja tunteja koska noin puolet reiteistä oli kasvanut täysin umpeen ja osa tehtiin täysin uuteen paikkaan. Puustoa raivattiin ja pikkukaivurilla reittipohjaa tasoitettiin ja ajettiin haketta pohjalle. Laavua varten saatiin tukit ja talkoilla ne kuorittiin ja vanhoilla menetelmillä tehtiin hirsinen laavu maanomistajan lahjoittamalle paikalle Rusun kalliolle.

Syksyllä 2004 laavu oli valmis ja pyhäkouluväki teki sinne retken Irmeli Kulonpään johdolla.

Uusi hanke aloitettiin viime syksynä kartoittamalla maanomistajat, joita oli 13. Nytkin suhtautuminen oli pääosin myötämielistä, vaikka osa maanomistajista oli vaihtunut. Vain noin 150 metriä jouduttiin siirtämään rajan toiselle puolelle.
Hankkeen vetäjänä on Jani Hanhijärvi ja hän kyläkyselyn ja kylätapaamisten avulla laatii seudulle kyläsuunnitelman tuleville vuosille. Seutu-sana siksi, että Lantula on paljon muuta kuin vanha Lantulan koulupiiri. Lantula-talon toiminnan piiriin kuuluu naapurikylät ja yhdistykseen kaukanakin asuvat jäsenet.

Keväällä alkaa parkkipaikan teko lähtö- ja tulopaikalle sekä opastaulu lähtöportteineen. Itse reitin pohjatyöhön ei tällä hetkellä ole voimia. Viitoitus tehdään talkoilla ja nyt lämpökäsitellystä puusta, jotta kestää enemmän kuin edelliset. Turvallisuutta lisäävät puolen kilometrin välein laitettavat matkamerkit ja värikoodit sekä vaaranpaikkoihin vaaramerkit. Rusuvuoren laavulle tehdään portaita kaiteineen.

Reitistöllä on paitsi nämä 2 ja 3 kilometrin reitit, myös pari oikopolkua ja värimerkein osoitettu kävelypolku lähteelle ja Ohrankankaan vuoren Latukkamerelle. Myös Lantula-talon pihassa oleva kota ja kompostoiva huussi ovat kävijöiden käytössä.

Kävijöille:

  • Kulkeminen Rusun reitillä tapahtuu omalla vastuulla.
  • Reitti, laavu ja kota ovat kaikkien vapaasti käytettävissä.
  • Roskaaminen on kielletty.
  • Laavulta ja kodalta roskat tulee viedä pois.
  • Parkkeeraus Lantula-talon lähtö paikalla ja Rusun tien päässä olevilla P-paikoilla

Leena Virri-Hanhijärvi