”Huoli nuorisotilojen aukioloajoista on kuultu” – Suoraa aloiteoikeutta käytetään heti, sanoo Sastamalan nuorisovaltuuston uusi puheenjohtaja

Pitkä ura nuorisovaltuustossa on antanut Veeti Pyhällölle paljon. Se on muuttanut myös miehen parisuhdestatuksen, sillä hän seurustelee Huittisten nuorisovaltuustossa vaikuttavan Aino Kylälehtosen kanssa. Tiet kohtasivat nuva-yhteistyön merkeissä. ”Puoluekantamme eroavat, mutta se tietää vaan hedelmällisiä keskusteluja”, Pyhältö naurahtaa.

Huoli nuorisotilojen muuttuneista aukioloajoista on kuultu, vakuuttaa Sastamalan nuorisovaltuuston tuore puheenjohtaja Veeti Pyhältö. Alueviesti uutisoi viime viikolla, että tammikuusta alkaen ainoastaan Nuorisotalo Pilvi on avoinna nuorisotilojen ”pääpäivänä” eli jokaisena perjantai-iltana. Pehulan Puuhala ja Mouhijärven Holvi vuorottelevat.

Liikunta- ja nuorisopalvelupäällikkö Tiina Haronoja perusteli päätöstä resursseilla ja sillä, että Vammalan keskustan alueella asuu eniten nuoria.

”Onhan tämä hirveää nuorten kannalta, ja tuntuu henkilökohtaisesti todella pahalta, jos he eivät enää pääse tasapuolisesti viettämään aikaa valvotussa turvallisessa ympäristössä”, Pyhältö miettii.

Hän muistuttaa nuorisotyön olevan tärkeä ennaltaehkäisevän työn muoto.

”Se edistää nuorten hyvinvointia ja on varmasti halvempaa kuin psykologin tai kuraattorin käyttäminen, jos nuori alkaa voida pahoin.”

Mouhijärven nuoret ovat lähestyneet Sastamalan nuorisovaltuustoa aukioloaikojen tiimoilta. Perjantaivuorojen palauttamiseksi ovat aktivoituneet niin Mouhijärven yhteiskoulun nuoret kuin Nuorisotilan Holvin kävijätkin.

Tulleen palautteen pohjalta nuorisovaltuuston viime marraskuussa saama suora aloiteoikeus konkretisoituu Sastamalan kaupunginvaltuuston kokouksessa 20. helmikuuta, kun nuva esittää aukioloaikojen palauttamista ennalleen. Käytännössä tämä voisi onnistua yhden määräaikaisen nuorisotyöntekijän vakinaistamisella, aloitteessa todetaan.

Aukiolokeskustelusta huolimatta Veeti Pyhältö pitää nuorisotyön tilaa Sastamalassa hyvänä.

”Työntekijät ovat ihan mahtavia. Heille iso hatunnosto, että jaksavat työskennellä nuorten kanssa.”

Ei vielä haikeutta ilmassa

Päätöksenteko imaisi Veeti Pyhällön mukaansa jo 13-vuotiaana, 7. luokkien ryhmäytymispäivässä. Silmiin osunut mainos nuorisovaltuuston toiminnasta herätti nuoren miehen kiinnostuksen ja sai asettumaan ehdolle vaaleihin. Pyhältö tuli valituksi ja on vaikuttanut nuorisovaltuustossa siitä lähtien.

Vuonna 2019 hänet valittiin valtuuston varapuheenjohtajaksi ja lokakuusta 2020 vuoden 2021 loppuun hän johti puhetta edeltäjänsä jätettyä tehtävän kesken kauden.

”Luottamus tuntuu hyvältä. On hienoa, että vielä viimeisellä toimikaudellani pääsin puheenjohtajan rooliin.”

Pyhältö täyttää heinäkuussa 19 vuotta, joten tämä vuosi jää hänen viimeisekseen nuorisovaltuustossa.

”Vielä ei ole haikeutta ilmassa, vaan pelkästään innostusta puheenjohtajuudesta. Viimeisessä kokouksessa tilanne on varmasti toinen, onhan tämä ollut pitkä pesti.”

Mieleenpainuvia hetkiä Pyhällön vuosien mittaiseen nuva-uraan on mahtunut paljon. Tärkeimmiksi hän nostaa Kaalisaaren skeittiparkki-projektin ja paikan avajaiset sekä vuosittaiset Sykerockit.

”On nuorisovaltuuston ansiota, että meillä Sastamalassa on skeittiparkki. Sykerockit taas vaativat paljon työtä, mutta tapahtumat ovat aina hienoja.”

Sykerock järjestetään myös tämän vuoden lopulla, lupaa Pyhältö. Muutakin tapahtumaa on sunnitteilla.

”Viime vuoden osallistuvan budjetoinnin hankkeista suosituimmaksi nousi mopoalueen saaminen Sastamalaan. Se hanke ei valitettavasti ole edennyt myötätuulessa, mutta jonkinlaista mopotapahtumaa olemme keväälle kaavailleet.”

Viime viikkojen aukiolokeskustelusta huolimatta Veeti Pyhältö pitää nuorisotyön tilaa Sastamalassa hyvänä. ”Työntekijät ovat ihan mahtavia. Heille iso hatunnosto, että jaksavat työskennellä nuorten kanssa.”

Nuorisovaltuustossa puolueella ei ole väliä. Sen ulkopuolella Veeti Pyhältö on kokoomuksen jäsen. Seurakuntavaaleissa hän tuli valituksi kirkkovaltuustoon Kokoomuslaisen seurakuntaväen listalta 57:llä äänellä. Pyhältö uumoilee pottinsa kertyneen opiskelijoiden ja Vammalan lukiolaisten joukosta.

”Ja on minulla aika paljon sukulaisiakin”, hän naurahtaa.

Mitä kuntavaaleihin 2025 tulee, ei Pyhältö ota vielä kantaa mahdolliseen ehdokkuuteensa. Hän kirjoittaa ylioppilaaksi Vammalan lukiosta keväällä 2024 ja aloittaa samana kesänä asepalveluksensa Porin prikaatissa Säkylän varuskunnassa. Sen jälkeen tavoitteena ovat jatko-opinnot.

”Kaupunginvaltuusto kiinnostaa, mutta on vaikea vielä tässä vaiheessa sanoa onko ehdokkaaksi asettuminen mahdollista.”

Ylioppilaskirjoitukset Pyhältö aloittaa jo tänä keväänä kirjoittamalla kemian ja pitkän matematiikan. Myöhemmin tähtäimessä ovat joko luonnontieteiden tai yhteiskuntatieteiden opinnot.

”Politiikan tutkimusta, tai ehkä fysiikan ja matematiikan opettajaksi. Opettajan roolissa taustasta päätöksenteossa olisi varmasti hyötyä”, hän miettii mahdollista ammatinvalintaa.

Vapaa-ajallaan Sastamalan nuorisovaltuuston tuore puheenjohtaja viihtyy palokuntatoiminnassa. Syksyllä tulee kuluneeksi 13 vuotta Pyhällön liittymisestä Vihattulan vpk:n nuoriso-osastoon. Nyt, 18 vuotta täytettyään, mies on päässyt liittymään Vammalan sivutoimisiin palomiehiin.

”Huhtikuussa alkaa koulutus, joka mahdollistaa hälytystehtäviin osallistumisen”, mies iloitsee.

Vapaaehtoisessa pelastustoiminnassa ja yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa yhdistyvät kaksi Pyhällölle tärkeää asiaa: yhdessä tekeminen ja toisten auttaminen.

Kommentointi ei ole käytössä.