Ensihoidon tehtävämäärät kasvoivat Pirkanmaalla viime vuonna – ”Jos palvelua ei saada, soitetaan hätänumeroon”

Kaksi vuotta sitten, helmikuun 9. päivä, Puistokadulla oli useita pelastajia tositoimissa. Kärvähdys konehuoneessa aiheutti huomiota herättävän operaation. Henkilövahinkoja ei onneksi sattunut. Arkistokuva / Minna Isotalo.

Tilastomerkinnät kertovat Pirkanmaan pelastuslaitoksen tehtävämäärien kasvaneen viime vuonna, mikä johtui ensihoidon tehtävämäärien kasvusta. Pelastustehtävien määrä puolestaan laski hieman.

Pirkanmaan pelastuslaitoksen yksiköt lähtivät erilaisiin pelastustoimen ja ensihoidon tehtäviin 182 kertaa vuorokaudessa. Tehtäviä oli kaikkiaan 66 342, vuoden 2021 luku oli 65 123 tehtävää.

Pelastustoimen tehtäviä oli 9032. Vuoteen 2021 verrattuna tehtävien määrä väheni 293:lla. Ensihoidon tehtäviä oli 57 310, mikä on 1512 tehtävää enemmän kuin edellisvuonna.

Eniten pelastustoimen tehtäviä oli elokuussa (1111). Rauhallisinta oli huhtikuussa (619). Vilkkain viikonpäivä oli lauantai (1521) ja rauhallisin päivä oli sunnuntai (1108).

Pirkanmaan kunnista eniten onnettomuuksia sattui Tampereella, toiseksi eniten Sastamalassa ja kolmanneksi eniten Nokialla.
Sastamalassa oli kaikkiaan 606 pelastustoimen onnettomuustehtävää vuonna 2022. Edellisvuonna määrä oli 585.

Liikenneonnettomuuksia sattui Sastamalan teillä kaikkiaan 142, se on 25 tapausta enemmän kuin vuotta aiemmin.

Maastopalojen määrä putosi jopa yli puolella. Viime vuonna pelastuslaitoksella oli Sastamalassa sammutettavana kahdeksan maastopaloa, kun edellisvuonna maastopaloja oli yli 20. Luonnononnettomuuksissa sääolosuhteilla on merkittävä vaikutus.

Kiikassa Sastamalan ainoa suuronnettomuus 

Suuronnettomuudeksi luokitellaan tapahtuma, jossa kuolee viisi henkilöä tai loukkaantuu 10 henkilöä tai omaisuutta tuhoutuu 500 000 euron arvosta. Punkalaitumella tällaisia onnettomuuksia oli viime vuonna kaksi ja Sastamalassa yksi.

Aluepalomestari Jarmo Rannan mukaan Punkalaitumella oli toukokuussa rakennuspalo teollisuushallissa, ja palon aiheuttamat vahingot ylittivät kynnysarvon. Joulukuussa valtatie 2:lla kaatui bussi. Liikenneonnettomuudessa loukkaantui niin ikään kynnysarvon ylittävä määrä ihmisiä, joskin lievästi.

Sastamalan suuronnettomuus tapahtui liikenteessä Kiikan Pohjanmaantiellä lähellä Kiimajärven uimarantaa. Kolmen auton kolarissa loukkaantui kaikkiaan 11 ihmistä. Kukaan onnettomuudessa osallisena ollut ei menehtynyt.

”Jos palvelua ei saada, soitetaan hätänumeroon”

Koko Pirkanmaan mittakaavassa ensihoidon tehtävämäärissä oli kasvua. Jos kiireellisten tehtävien lisäksi huomioidaan kiireettömät tehtävät, päästään lukuun 77 461. Tehtävämäärä kasvoi 4000:lla edellisestä vuodesta.

Punkalaitumen ja Sastamalan osalta ei kovin suurta muutosta ole havaittavissa, tehtäviä oli kuitenkin hieman vähemmän kuin edellisenä vuonna. Punkalaitumella ensihoito oli potilaan apuna 484 kertaa, vuonna 2021 vastaava tapahtui 499 kertaa. Sastamalan luvut olivat 4737 ja 4776.

Pirkanmaan hyvinvointialueen ensihoitopalveluiden päällikkö Anssi Aunola toteaakin, että tehtävien kasvu on ollut suurinta Tampereen seutukunnassa, jossa tehtävämäärä on moninkertainen verrattua maaseutuun.

Merkittävintä kasvu on ollut kiireettömissä tehtävissä. Kiireelliset ensihoitotehtävät eivät ole kasvaneet juurikaan. Aunolan mukaan syytä tähän on suoraan vaikea sanoa, mutta ilmiö kuvastanee vallitsevaa yhteiskunnallista tilannetta.

”Peruspalveluiden saatavuus on ollut haastavaa. Kun apua tarvitseva ei ole saanut yhteyttä palveluihin, on päädytty soittamaan hätänumeroon 112.”

Kyseinen ilmiö todentuu myös siinä, että ensihoidon kuljetuksien määrä ei ole kasvanut. Sen sijaan kiireettömien tehtävien määrä on kasvanut 2015 vuodesta 60 prosentilla.

Jätä kommentti