Pellonpuiston yhdeksäsluokkalaiset ja Lauttakylän lukion yrityskurssilaiset tarttuvat huittislaisten yritysten haasteisiin Hui!Hackathonissa

Lukion yrityskurssilaiset toimivat Hui!Hackathonissa yhdeksäsluokkalaisten kummeina, jotka pelikorttiteemaan sopivasti pitävät pakan kasassa.

Huittisten elinvoimajohtaja Riikka Peippo ja Lauttakylän lukion yrityskurssia vetävä historian ja yhteiskuntaopin lehtori Sami Kaisko tietävät, ettei ole yritystä ilman kehityskohdetta.

Huittislaisilla yrityksillä on mahdollisuus saada omiin haasteisiinsa uudenlaisia, tuorein silmin etsittyjä ratkaisuvaihtoehtoja, kun Pellonpuiston yhdeksäsluokkalaiset hyppäävät yrityselämän haasteisiin Hui!Hackathonin kautta.

”Hackathon on alun perin it-maailmasta tuttu ongelmanratkaisukonsepti, jossa tiimeille annetaan ongelma, jonka parissa he kilpailuhenkisesti työskentelevät”, Kaisko tiivistää Hackathonin idean.

Hui!Hackathon sai alkunsa vuonna 2019, kun Kaisko ja Peippo pohtivat, mitä kaupungissa voitaisiin tehdä nuorten yrityskasvatuksen eteen.

Syntyi idea kilpailusta, jossa Pellonpuiston koulun yhdeksäsluokkalaiset tarttuvat Hackathonin tapaan huittislaisten yritysten haasteisiin ja ratkovat niitä Lauttakylän lukion yrityskurssilaisten opastuksella.

Positiivinen vastaanotto yrityksiltä

Ensimmäinen Hui!Hackathon keräsi paljon kiinnostusta ja kilpailusta päätettiin tehdä perinne. Sitten tuli korona ja konsepti hautautui sen mukana. Tänä keväänä Hui!Hackathonille otetaan uusi alku.

Parhaillaan Hui!Hackathoniin etsitään osallistujia, niin yrityksiä kuin oppilaita.
”Mukaan pääsevät kaikki ysit, jotka ovat innostuneita. Ketään ei pakoteta, niin osallistujien motivaatio on kohdillaan”, Peippo sanoo.

Tavoitteena on saada mukaan 14 yritystä, Kaiskon mukaan suurin osa on jo kasassa.
”Henkilökohtaisesti sydäntäni on lämmittänyt, miten positiivisesti yrityksissä on tähän suhtauduttu”, Kaisko sanoo.

Yrityskurssille osallistuva Niklas Mattila kertoo, että Hui!Hackathoniin on saatu mukaan hyvin erilaisia yrityksiä.

”Hinauspalvelusta kauneusliikkeeseen.”

Peippo muistuttaa, ettei ole millään tavalla rajattu, millainen yritys voi Hui!Hackathoniin osallistua.

”Ihan jokaisessa yrityksessä varmasti on jokin haaste, mitä nuoret voivat yrittää ratkoa. Tärkeintä on aito mielenkiinto osallistua yrityskasvatustoimintaan ja into olla mukana tällaisessa”, hän painottaa.

Kuukausi aikaa ratkaista ongelma

Vielä ei ole tiedossa, millaisiin haasteisiin ysiluokkalaiset pääsevät tarttumaan. Kaisko veikkaa niiden liittyvän markkinointiin ja nuoriin.

”Viimeksi useassa tehtävässä pureuduttiin kestävään kehitykseen”, Peippo muistelee.

Kilpailutiimit ja yritykset yhdistetään muutaman viikon kuluttua. Sen jälkeen ysiluokkalaiset vierailevat yrityksissä ja kuulevat samalla kilpailutehtävänsä.

”Yläkoulun historian ja yhteiskuntaopin lehtori Juha Rannikko pyrkii jakamaan tiimit ja yritykset niin, että koululaisilla olisi vahvuuksia, joita kyseisen yrityksen kohdalla pystyy hyödyntämään. Täyttä arpapeliä ei siis ole luvassa”, Kaisko kertoo.

”Toivottavaa on, että nuoret pääsisivät vierailemaan yrityksissä useammin kuin kerran. Tätä kautta nuorille voi tulla ajatus myöhempien opintojen harjoittelu- tai projektityöpaikasta ja yrityksiin syntyy hyviä kontakteja. Yrityskasvatus on aivan olennaisessa roolissa pitovoimatekijöitä ajateltaessa”, Peippo sanoo.

Koululaisilla on noin kuukausi aikaa pureutua ongelmaan ja Hui!Hackathon huipentuu toukokuussa Pellonpuiston koululla järjestettävään tilaisuuteen, jossa oppilaat pääsevät pitchaamaan eli esittelemään omat ideansa yrityksille myyntipuheen muodossa.

”Toivomme, että mahdollisimman moni yrittäjä pääsisi paikalle päätöstilaisuuteen ja saisi paljon irti nuorten ideoista”, Kaisko toteaa.

Lauttakylän lukion yrityskurssilaiset Hsa Htoo K´paw, Niklas Mattila ja Lauri Laihonen ovat suunnitelleet ja toteuttaneet Huittis-aiheisen korttipakan, jota myydään esimerkiksi yrityskurssin instagram-tilin kautta. Huittisten kaupungin elinvoimajohtaja Riikka Peippo kehii Sami Kaiskon yrityskasvatuksen eteen tekemää työtä, sillä sillä on tärkeä merkitys myös pitovoiman kannalta.

Lauttakylän lukion yrityskurssi ei ole pelkkä Hui!Hackathon, vaikka kilpailu isoa osaa kurssin sisällöstä näytteleekin.

Opettaja Sami Kaisko kertoo, että yrityskurssin perinteinen osuus on oman myyntituotteen suunnittelu ja toteutus. Kurssin lopputuotteena on nähty vuosien varrella niin haalarimerkkejä, palapelejä kuin kasseja. Tämän vuoden yrityskurssilaiset kauppaavat Huittis-aiheista korttipakkaa.

Lisäksi kurssilla on harjoiteltu tapahtumajärjestämistä alakoululaisten diskon muodossa.
Kurssin opiskelijamäärä vaihtelee vuosittain, tänä vuonna kasassa on kahdeksan lukiolaisen joukko.

Niklas Mattila kertoo kiinnostuneensa yrityskurssista, sillä yrittäjyys on hänelle tulevaisuudessa ehdoton ykkösvaihtoehto.

”On hieno ajatus, että olisi jotain ihan omaa, mitä pyörittää ja mistä vastata. Se on sellainen intohimoasia”, omasta ravintolasta haaveileva nuorimies perustelee.

Kaikki yrityskurssille osallistuvat eivät kuitenkaan haikaile oman yrityksen perään. Lauri Laihonen toivoo saavansa kurssista hyötyä kauppatieteiden opintoihin.

”Minulla on valtava kiinnostus kaikkeen uuteen ja erilaiseen. Ajattelen, että on kiva kokea ja tehdä asioita, ottaa kaikki irti mahdollisuuksista”, Hsa Htoo K´paw perustelee omaa osallistumistaan.